9 fites de l’ACCC durant el 2020

Des de l’ACCC, volem desitjar als 356 membres de l’Associació (62 més que l’any passat), als més de 500 llistaires, a les nostres 6 entitats col·laboradores (Agbar, Ciment Català, KIMBcn, Obra Social la Caixa, Fundació BBVA, FCRi)  i als membres de la Junta unes molt bones festes.

Il·lustració de Miriam Rivera, secretària tècnica i responsable de comunicació de l’ACCC

Durant aquest any, hem tingut l’oportunitat de coorganitzar, col·laborar i ajudar en moltes de les activitats del món de la comunicació i la divulgació científica. Així, abans d’acabar l’any, fem un repàs de les fites aconseguides durant el 2020.

  1. L’ACCC compleix 30 anys des de la seva fundació. La continuïtat de l’entitat durant tots aquests anys és indicador del compromís i l’activitat de tots nosaltres en l’àmbit de la comunicació de la ciència a Catalunya.
  2. Al inicis d’any es va renovar la Junta Directiva de l’associació, que compta actualment amb 14 membres.
  3. En el marc del seu 30è aniversari, l’ACCC ha impartit una sèrie de tallers de formació sobre comunicació i divulgació científica amb temes tan diversos com la comunicació de les ciències socials, els còmics o la ciència ciutadana.
  4. L’associació ha rebut el Premi Nacional de Comunicació Científica 2019 concedit per la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi) i la Generalitat de Catalunya per la seva tasca com a ens articulador de la comunicació i la divulgació científica a Catalunya.
  5. L’ACCC ha participat en l’organització de la Nit Europea de la Recerca per tercera vegada, amb més de 200 activitats realitzades tot i la pandèmia. Aquest any, però, ho ha fet amb el finançament del projecte European Researchers’ Night dins el programa Horizon 2020. És el primer cop que l’ACCC aconsegueix un projecte europeu en els seus 30 anys d’història.
  6. L’associació aconsegueix, de nou, dos ajuts FECYT per a dos dels seus projectes estrella: Illustraciencia, que ha arribat a la seva octava edició, i PerCientEx, que n’arriba a la tercera. La continuïtat d’ambdós projectes i el suport de la FECYT fa palesa la seva qualitat en l’àmbit de la comunicació científica.
  7. Gairebé des de l’inici del confinament per la pandèmia, l’ACCC ha seguit divulgant ciència amb temàtiques de tot tipus a la societat, a través dels directes online “Una Ventana a la Ciencia”, en col·laboració amb CosmoCaixa.
  8. A través del Grup de Perspectiva de Gènere en la ciència de l’ACCC, creat al 2019, s’ha inaugurat l’exposició itinerant “Científiques Catalanes 2.0”, la qual visibilitza el perfil de 24 científiques del nostre territori i és predecesora de “16 científiques catalanes”. A llarg del 2020, l’exposició ha visitat cinc seus diferents: l’IDIBGI, l’IEC, la UVic, L’IRB de Lleida i l’ICM-CSIC.
  9. Al gener, gràcies a l’expresidenta de l’ACCC, Mercè Piqueres, es va inaugurar una placa commemorativa al bioquímica català Joan Oró i Florense, a l’edifici de travessera de les Corts, 272, lloc on va viure després del seu retorn a Catalunya. 

Aquestes és només un petit recull de tot el que hem aconseguit durant el 2020, com sempre, gràcies a tots els que ens doneu suport. El 2021 ens espera encara amb molts altres projectes!

Equip de l’ACCC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *