Catalunya celebrarà la Nit Europea de la Recerca al novembre

Un consorci català coordinat per la Universitat de Girona aconsegueix un projecte europeu per coordinar i celebrar la Nit de la Recerca Europea a Catalunya. 

Aquest any se celebrarà el 27 de noviembre. Ja es pot consultar la programació a la web de la Nit de la Recerca

El consorci català format per la Universitat de Girona (UdG), entitat coordinadora, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVIc-UCC), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ha aconseguit finançament pel projecte European Researchers’ Night dins el programa Horizon 2020 per tal d’organitzar la Nit Europea de la Recerca 2020 a Catalunya. El lema principal és “Recerca per canviar”, amb l’objectiu de mostrar com d’important és la recerca de les institucions catalanes per millorar el nostre dia a dia.

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida. 

Cada any, aquest esdeveniment se celebra l’últim divendres de setembre, tot i que la seva popularitat fa que s’allargui durant els dies previs i el cap de setmana. Aquesta edició, però, degut a la situació excepcional que estem vivint i per comptar amb el temps de preparació necessari que requereix aquest gran esdeveniment, s’ajornarà fins al 27 de novembre. En qualsevol cas, el format de les activitats estarà supeditat a les indicacions fixades per les autoritats.

La iniciativa, anomenada EUNightCAT20, ha obtingut una molt bona puntuació amb 14 dels 15 possibles punts. “Aquesta seria el primer cop que la Nit Europea de la Recerca a Catalunya se celebra amb finançament de la Comissió Europea i és un gran recolzament per posar en valor de cara a la societat la recerca i innovació catalana”, explica Sílvia Simon, investigadora de la UdG i coordinadora del projecte. 

L’any passat es van arribar a cel·lebrar més de 200 activitats al territori català que incloïen xerrades, tallers, experiments, espectacles i jocs. Des del 2018, l’ACCC ha coordinat, amb la col·laboració d’ISGlobal, el node de Barcelona de l’esdeveniment, amb activitats repartides en localitats com la biblioteca Sagrada Família, CaixaFòrum, CosmoCaixa, la Delegació del CSIC a Catalunya, els centres cívics Urgell i Vil·la Urània, l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, FabCafé, el Liceu Francès, el Parc Científic de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. La Universitat de Girona va organitzar el node de Girona, la Universitat de Lleida el node de Lleida i la Universitat Rovira i Virgili les activitats de Tarragona i Reus. 

La nova edició estarà coordinada per la investigadora de la UdG, Sílvia Simon, que ha estat responsable d’aquesta iniciativa des de l’any 2008. La Dra. Simon és investigadora a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi de la UdG i directora de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital des de la seva fundació i actualment és delegada del Rector de la UdG per a la promoció i divulgació. El 2018 va rebre la Distinció Jaume Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya a la Qualitat Docent Universitària.

En l’edició d’enguany, per tal de continuar amb un excel·lent impacte i eficiència en la implementació de la Nit Europea de la Recerca, l’ACCC s’encarregarà de coordinar la comunicació de les activitats dels cinc nodes de Catalunya (Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Vic) juntament amb les entitats adherides en aquest projecte europeu: UdG, entitat coordinadora del projecte i del node de Girona, UB i ISGlobal entitats coordinadores del node de Barcelona, UdL coordinadora del node de Lleida, URV coordinadora del node de Tarragona i UVic coordinadora del node de Catalunya central. El projecte compta també amb el suport de diverses entitats com la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi), l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitàries i de Recerca) i la ACUP (Associació Catalana d’Universitat Públiques), entre altres. 

Hashtag: #NitRecerCat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *