Institucions, investigadors i comunicadors científics demanen a Springer Nature la restauració de l’arxiu digital d’Investigación y Ciencia

El passat 31 de gener de 2023, el grup Springer Nature va decidir posar fi a la publicació Investigación y Ciencia, de gairebé 50 anys de trajectòria, i Mente y Cerebro, fundada al 2002. Amb aquesta decisió es va acabar amb dues publicacions científiques de referència que han tingut un gran impacte en la cultura científica, no només espanyola, sinó també de la resta de països castellanoparlants. Aquesta decisió va portar amb ella altres conseqüències, com el tancament del web de la revista i la pèrdua del seu arxiu històric.

Com a resposta a aquesta sobtada acció, algunes persones relacionades amb la publicació han redactat una Carta Oberta dirigida a Springer Nature per tal de demanar que l’arxiu digital d’Investigación y Ciencia (www.investigacionyciencia.es) es torni a fer públic. En aquest repositori hi havia més de 20.000 articles científics de diferents disciplines, la desaparició dels quals suposa una gran pèrdua per a la història de la ciència i la tecnologia en la societat castellanoparlant.

Des de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), hem volgut sumar-nos a la petició que ha estat signada per altres institucions entre les quals es troba la Asociación Española de Comunicación Científica (AEC2), l’Institut d’Història de la Ciència de la UAB (iCH), el Centro de Estudios de Ciencia, Comunicación y Sociedad de la Universidad Pompeu Fabra (CCS-UPF), la Confederación de Sociedades Científicas de España (COSCE), l’Aula Cultural de Divulgación Científica (http://www.divulgacioncientifica.org/), la Real Sociedad Española de Física (RSEF), la Real Sociedad Española de Química (RSEQ), la Real Sociedad Matemática Española (RSME), i el Colegio Oficial de Biólogos de Euskadi (COBEuskadi).

També s’hi han afegit multitud d’investigadors, comunicadors científics, periodistes i historiadors de la ciència. Aquesta llarga llista és una demostració de la gran rellevància de la publicació i de la necessitat de tornar a tenir disponible l’arxiu perdut com a part del nostre patrimoni científic, històric i cultural.

El text íntegre de la petició (en castellà i anglès) està disponible al web de la Asociación Española de Comunicación Científica, entitat amiga de l’ACCC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *