El jurat d”Il·lustraciència’ ha seleccionat els guanyadors d’aquesta segona edició

Les quaranta obres preseleccionades s’exposen a Google Open Gallery

Lidia Montes (ACCC). Il·lustraciència, el Premi Internacional d’Il·lustració Científica organitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), ha seleccionat els guardonats de la que és la segona edició d’aquest concurs. Entre un total de 300 obres presentades, el Premi Il·lustraciència ha anat a parar a mans de Román García Mora, de Ciempozuelos (Espanya), que va presentar l’obra Alalcomenaeus cambricus, mentre que el premi del públic, escollit per votació directa dels usuaris al web d’Il·lustraciència, ha estat per a Felipe Portilla Araya, de Villa Alemana (Xile), i la seva il·lustració Mollusca: Gastropoda.

 
Alalcomenaeus cambricus, l’obra guanyadora de Román García Mora

 

La convocatória ha repartit, a més, diversos guardons en la categoria d’estudiants. Gabriel Baloriani, de Argentina, amb la seva peça Glenognatha sp, ha estat premiat amb un curs de formació a la Universitat d’Aveiro. Un altre dels premis concedits en aquesta categoria ha estat per a Marco Torres B, de Colòmbia, autor de la il·lustració Pandinus imperator, que ha guanyat una estada de pràctiques al Laboratori d’Il·lustració Científica de la Universitat d’Aveiro durant un màxim de dues setmanes. El tercer dels guardonats és Rubén Ulloa Sánchez, d’Espanya, per la seva obra Lagartija serrana, que podrà gaudir d’una setmana de pràctiques al Laboratori d’Il·lustració Científica de la Universitat d’Aveiro. Oto Vega Ponce, d’Espanya, autor de la il·lustració científica Koala bear, ha estat guardonat amb una matrícula en una unitat de formació de Transmitting Science.

 

S’han concedit també mencions especials a Carmen Alía Pascual, d’Espanya, que va presentar l’obra Orthoptera Caelifera; Karol Andrea Rojas Solarte, de Colòmbia, per la il·lustració Biónica formal de una Diaploda; David Pérez Pinilla, de Colòmbia, per la peça Skull, i Santiago Guzmán Álvarez, d’Ecuador, per la seva obra Elefante Africano.

 

Un jurat professional integrat per il·lustradors científics professionals va realitzar una primera selecció de les tres-centes peces presentades al concurs, de la qual en van resultar preseleccionades 40. Entre totes elles, un altre jurat, format tant per il·lustradors científics com per professionals de la comunicació, es va reunir el passat divendres 4 de juliol per emetre el seu verdicte.

 

Pere Lluís León, il·lustrador científic i membre del jurat d’Il·lustraciència, va comentar que la decisió havia estat difícil «perquè hi ha molt bones obres. Vam fer una selecció seguint criteris de qualitat, i acompanyant la qualitat, la composició de l’obra i la tècnica utilitzada per fer-la.» En aquest sentit, Miquel Baidal, coordinador d’Il·lustraciència, va insistir en la complexitat de la decisió, en part pel fet que el jurat està integrat «per professionals de la il·lustració i són molt exigents. Crec que aquesta és una de les coses que fan gran Il·lustraciència: el seu jurat.»

 

«D’un total de tres-centes obres, triar-ne 40, i després la que serà la guanyadora, és gairebé impossible», va apuntar Baidal qui, a més, referint-se a l’obra seleccionada, va destacar: «la guanyadora és una obra que realment és força diferent, sobretot perquè per realitzar-la és necessari estar molt ben documentat». «De manera senzilla diria que tots sabem com és un ocell però no com és un crustaci que no ha existit en la nostra època, que ningú ha vist i que és difícil d’il·lustrar. L’obra seleccionada reuneix aquestes característiques», va afegir el coordinador d’Il·lustraciència.

 

Segons va avançar Baidal, les quaranta obres preseleccionades d’Il·lustraciència s’exposen a Google Open Gallery, un espai a Internet on es poden veure amb tot detall les il·lustracions científiques que, a més, van acompanyades d’un text que cada il·lustrador ha preparat. «Aquesta és una de les primeres iniciatives que tenen una Google Open Gallery a Espanya», va destacar el coordinador d’Il·lustraciència.

 

Fernando Correia, professor d’il·lustració científica a la Universitat  d’Aveiro, va destacar el valor d’una iniciativa com Il·lustraciència des d’una perspectiva pedagògica, que mostra als científics i als elements estratègics de la societat -administració i governs- l’enorme importància de la il·lustració científica.

 

A més, l’il·lustrador científic i membre del jurat Pere Lluís León va valorar molt positivament que es promoguin iniciatives com Il·lustraciència, tot posant l’accent en la promoció de nous talents. «Cal donar pas a molts dibuixants i il·lustradors joves -va dir Pere Lluís León- que estan sortint de les escoles. Tot el que sigui promocionar-los i promocionar la il·lustració científica és positiu.»

 

La segona edició d’Il·lustraciència ha triplicat el nombre de participants respecte a edicions anteriors, un fet que implica haver acomplert els objectius, segons Baidal: «ens hem situat a un bon nivell i cada vegada tenim més presència en els mitjans i es parla més d’il·lustració científica. Ara mateix estem duent a terme activitats paral·leles a Il·lustraciència per promocionar el projecte i esperem continuar així molt de temps.»

 

Fernando Correia va comentar que, per als il·lustradors participants, aquest concurs és una porta que s’obre per al seu propi delit i autoestima, i va subratllar la importància que un il·lustrador científic sigui conscient de les seves limitacions i potencials. És a dir, que confiï en el seu enginy i intel·lecte, perquè així acabarà sent un excel·lent professional. «Aquesta és la lliçó que s’obté en participar en aquests concursos, provar-se a un mateix, a tota hora, perquè això és aprendre. Això és ciència. I la il·lustració científica és, en tots casos, ciència. Fins i tot visualment.»

 

Podeu consultar més informació i les il·lustracions del premi al web d’Il·lustraciència.

 

Els membres del jurat (foto: Lidia Montes)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *