L’ACCC promou la creació de la placa commemorativa al científic Joan Oró

Mercè Piqueres expresidenta de l’ACCC i amiga de Joan Oró impulsa la iniciativa.

Fotografía: Elisabet Bercial

El passat dijous 16 de gener,  el regidor del Districte de les Corts va inaugurar la placa commemorativa a Joan Oró i Florense, bioquímic català. La placa es troba a l’edifici de travessera de les Corts, 272, lloc on va viure després del seu retorn a Catalunya. 

L’acte es va caracteritzar per la seva senzillesa i proximitat, amb paraules de familiars, amics i companys de professió. A més, l’Associació Catalana de Comunicació científica i la Fundació Joan Oró van ser-hi presents.

Joan Oró fou una de les personalitats més destacades en els estudis de l’origen de la vida, així com un dels principals investigadors en el projecte Apol·lo i el programa Viking, ambdós projectes d’investigació espacial de la NASA. A més, en la seva tornada a Barcelona va donar-li un gir a les seves investigacions i va col·laborar en nous plans de desenvolupament energètic i en estudis de fonts alternatives d’energia. 

Les dues grans aportacions de Joan Oró a la ciència van ser: per una banda, el descobriment de la síntesis de l’adenina, una de les molècules més importants per a la vida. I per altra, va ser un dels precursors de la teoria de la panspèrmia com a causa de l’origen de la vida del nostre planeta, és a dir, aquesta teoria sosté que la matèria orgànica que va donar lloc a la vida es probable que arribes al nostra planeta pels cometes que van impactar a la Terra primitiva. 

Aquestes dues aportacions venen donades per la versatilitat de tasques realitzades per Joan Oró. L’origen del seu recorregut científic va començar com a catedràtic i fundador del departament de Ciències Biofísica a Houston, destacant amb l’estudi del metabolisme de l’àcid fòrmic a animals, fet precursor al descobriment de la adenina. Més tard, treballant amb la NASA, va desenvolupar els estudis d’anàlisis de roques lunars i altres mostres de material de la lluna. I també, es va encarregar del anàlisi molecular de l’atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart. Aquests dos fets el van portar a convertir-se en assessor del govern d’Estats Units com a membre de la Junta Espacial de l’Acadèmia Nacional de Ciències. També ho va ser a Catalunya, sent assessor científic del president i diputat de CiU per Lleida al parlament de Catalunya.  A més a més, el científic va escriure més de 30 capítols de llibres i monografies i aproximadament uns 350 articles. Per últim, va ser el Fundador de la Fundació Joan Oró dedicada al impuls de la recerca científica.

Post de Maria Fernández

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *