Acte d’entrega del “II Premio de Periodismo de Salud” Fundació Dr. Antoni Esteve – PerCientEx

La Fundació Dr. Antoni Esteve i l’observatori PerCientEx (Periodisme Científic d’Excel·lència) varen llençar el passat mes de juny la segona edició del Premio de Periodismo de Salud, que premia els articles de gran qualitat en llengua castellana publicats al llarg del 2022 a tota Espanya. La dotació del primer premi serà de 2.500 euros.

Totes les persones majors d’edat que publiquessin un article durant el 2022 al voltant de l’àmbit de la salut i que estigués disponible en llengua castellana van poder presentar la seva candidatura. De la mateixa manera, es va habilitar un espai del 14 de juny al 30 de setembre per fer propostes d’articles que els lectors i les lectores consideressin d’una qualitat excel·lent. Els articles han estat analitzats per un jurat d’analistes amb àmplia experiència en el periodisme de salut, tenint presents els criteris d’excel·lència definits el 2021 a PerCientEx a través d’un procés de cocreació.

El panell d’analistes d’aquesta segona edició del Premi de Salut l’han format Adelaida Sarukhan, redactora científica a ISGlobal; Lluís Reales, periodista científic i professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Carolina Llorente, coordinadora del Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat a la Universitat Pompeu Fabra.

 Després de rebre més de 50 candidatures, el jurat del 2n premi de Periodisme de Salut Fundació Dr. Antoni Esteve – PerCientEx ja ha seleccionat els tres treballs periodístics sobre salut que optarán al guardó: Sergio Ferrer, Laura G. De Rivera i Jesús Méndez, firmen els tres articles que, segons el panell d’analistes, millor representen el periodisme d’excel·lència sobre salut del 2022.

Sergio Ferrer, Laura G. De Rivera i Jesús Méndez

El primer article finalista, que signa Sergio Ferrer a eldiario.es, analitzava les possibles causes de l’excés de morts a Espanya l’estiu de l’any passat. Encara que altres països europeus havien patit els estralls de la COVID-19 i de diferents onades de calor, l’excessiva mortalitat espanyola va cridar l’atenció dels experts. El periodista va recavar totes les hipòtesis i especulacions sota el titular Este verano está muriendo más gente de lo esperado en España y no podemos saber por qué.

La segona finalista del Premi de Periodisme de Salut Fundació Dr. Antoni Esteve – PerCientEx és Laura G. de Rivera, pel seu article Tuberculosis, la pandemia de los pobres, a Público. També en un context informatiu centrat en la COVID-19, la periodista va voler posar el focus en una malaltia, la tuberculosi, amb una letalitat 100 vegades superior a la del coronavirus. “Per cada 1.000 dòlars invertits en trobar una vacuna per a la covid, s’ha destinat només un dòlar a trobar una altra que sigui eficaç contra la tuberculosi”, denuncia l’autora en l’article finalista.

Per últim, el periodista científic Jesús Méndez és el tercer finalista del guardó pel seu article publicat a l’agència SINC sobre la figura de Maurice Hilleman, el científic que va desenvolupar més de 40 vacunes que han contribuït a salvar milions de vides i que, tanmateix, no gaudeix de la popularitat d’altres noms de la història de la medicina. Si Maurice Hilleman es la persona que más vidas ha salvado, ¿por qué la gente no lo conoce? és el títol del reportatge amb què Méndez opta al Premi de Periodisme de Salut Fundació Dr. Antoni Esteve – PerCientEx.

El lliurament del Premi es farà el 13 de novembre a les 19h a la Casa Golferichs en un acte obert al públic conduit per la comunicadora científica Verónica Couto, hi seran convidats/des el guanyador/a -que descobrirà que és la persona premiada durant la cerimònia- i els dos finalistes. Es pot assistir a l’acte d’entrega mitjançant inscripció prèvia en aquest enllaç.

A la passada edició la premiada va ser la periodista Lara Bonilla pel seu article Infertilidad, l’altra cara de la maternitat publicat al diari ARA.

“El premi pretén donar un reconeixement als companys i les companyes que fan una feina d’alta qualitat en periodisme de salut. També vol visibilitzar els temes que han investigat i inspirar amb el seu exemple altres periodistes i l’audiència. És una contribució a impulsar una comunitat de periodistes, lectors i lectores compromeses amb la qualitat”, afirma Michele Catanzaro, periodista científic i director del projecte PerCientEx.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *