L’ACCC finalitza el 2023 consolidant projectes i oberta a nous reptes

Durant els dies previs a les dates nadalenques és costum fer una ullada a les fites destacades de l’any. En el cas de l’ACCC, seria impensable pensar-ne sense tenir present el suport de totes aquelles persones implicades, a les quals volem transmetre el nostre agraïment.  

Il·lustració de Miriam Rivera, secretària tècnica i responsable de comunicació de l’ACCC
  • Aquest any finalitza el projecte europeu ENJOI, que cerca les millors pràctiques de comunicació científica a Europa, especialment en l’àmbit del periodisme. Al llarg dels seus tres anys de durada, hi hem treballat en una sèrie de principis, estàndards i indicadors d’excel·lència en aquest àmbit; en un manifest i en una sèrie de prototips d’eines dirigides a comunicadors, però també d’altres usuaris, com podrien ser docents i polítics.
  • Illustraciencia, un dels projectes estrella de l’ACCC, ha arribat a la desena edició del seu certamen d’il·lustració científica i naturalista i ja compta amb 20 cursos en línia especialitzats en diferents temàtiques.
  • Continuem organitzant i gestionant, juntament amb el consorci NitRecerCat, la Nit Europea de la Recerca a Catalunya. Cada any la convocatòria rep més propostes i ens n’alegrem que els científics del nostre territori puguin compartir la seva recerca amb la societat.
  • Els membres de la Junta, socis i sòcies i col·laboradors han participat en esdeveniments de comunicació científica de referència: BCNspiracy i el Campus Gutenberg – Museu de la Ciència CosmoCaixa a Barcelona, ComCiRed i les Jornades de Divulgació Innovadora D+i a Saragossa, el Congrés de Comunicació Social de la Ciència a Granada, i l’esdeveniment final d’ENJOI a Bolonya.
  • Els membres de l’ACCC i la Junta continuen col·laborant amb l’Ajuntament de Barcelona per desenvolupar la Festa de la Ciència; el concurs de vídeos científics impulsat amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, X(p)rimenta; i les Live Talks, les entrevistes divulgatives de CosmoCaixa, entre d’altres iniciatives.
  • Seguim premiant i promovent la comunicació, la divulgació i el periodisme científic: enguany hem participat de nou de l’impuls del Premi de Periodisme de Salut PerCientEx – Fundació Dr. Antoni Esteve i els Premis de Divulgació Científica ACCC, on posem en valor la transmissió del coneixement cientific en català.
  • Els grups de treball de l’associació de perspectiva de gènere en la ciència i de política científica i comunicació (Polcicomm), segueixen actius: hem celebrat la III edició del Concurs de Scikus, l’exposició “Científiques Catalanes 2.0” ha viatjat a noves seus i hem assistit a la Conferència de l’European Parliamentary Technology Assessment (EPTA) al Parlament de Catalunya, i a la trobada “Ciència per a la política a Europa”, organitzada per la Comissió Europea, per prendre un paper més actiu en la política de Catalunya vers la ciència i la seva comunicació.

Aquest és un resum de les principals fites assolides al 2023. Us donem les gràcies i desitgem als gairebé 400 membres de l’ACCC, als més de 700 llistaires, a les nostres entitats col·laboradores (Ciment Català, Fundació AGBAR, Fundació BBVA, FCRI, Fundació “la Caixa”, Fundació Psittacus, Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras i la Universitat Internacional de Valencia) i a totes les persones i iniciatives amb les que hem treballat, unes molt bones festes! 

El 2024 ens espera amb molts projectes i restem oberts, com sempre, als vostres suggeriments, per continuar impulsant entre la gran comunitat professional que conformem, la comunicació científica.

Bon Nadal i feliç benvinguda al 2024!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *