«Il·lustraciència» crea el seu primer mural als carrers de Barcelona

«Il·lustraciència» inclou en el projecte una part d”street art’ per unir ciència i art

Lidia Montes (ACCC). En el marc del projecte Il·lustraciència, Premi Internacional d’Il·lustració Científica de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), el passat 4 de juny va tenir lloc l’activitat Il·lustraMur, una jornada en què artistes grafiters i il·lustradors vinculats amb la iniciativa es van donar cita al Parc de les Tres Xemeneies de Barcelona (Avinguda del Paral·lel, 39) per plasmar conjuntament un mural amb la inspiració d’Il·lustraciència com a estendard i els motius marins com a fil temàtic de l’obra en qüestió.

 

L’il·lustramur (foto: Lidia Montes)

 

A través de la xarxa social Facebook, el projecte va reunir una sèrie de participants que realitzen il·lustracions amb l’objectiu de treballar la tècnica del mural. «L’objectiu d’aquest esdeveniment era que il·lustradors científics i el públic en general treballessin la tècnica del mural. No es tractava de fer una il·lustració científica ja que no es respecten les escales ni els colors», va apuntar Miquel Baidal, coordinador d’Il·lustraciència, que va afegir: «Ens agradaria que dins d’Il·lustraciència hi hagués una part d’street art, que la gent faci grafits, donar-li un toc més científic i promocionar-ho».

 

Així doncs, en aquesta jornada artística es van succeir les pinzellades en negre, blanc i rosa. I és que, des de les 10 del matí, els participants van començar a esbossar línies i formes que, sota hores de sol, van anar perfilant l’esbós planificat.

 

Els dos protagonistes de la peça van ser un enorme cranc, icona de la segona edició d’Il·lustraciència, realitzat per l’artista IME, i un pop rosat, d’Agnès Perelló, els tentacles del qual van fer desfilar els pinzells per la totalitat del mural. «Han vingut un total de 12 persones i cadascuna ha fet el que li ha vingut de gust. L’única idea inicial era el cranc i després, a partir d’aquí, hem fet el fons marí».

 

Sota l’atenta mirada de curiosos, diferents mans es van anar unint a la composició. Bé esquitxades de rosa, bé de negre, van dibuixar una medusa, un peix i un cavallet de mar interaccionant amb formes d’algues. Fins i tot algun espontani es va animar a aportar el seu granet de sorra en el mural que va veure el seu punt final a les 18.00, quan la possibilitat de pluja va amenaçar amb convertir-lo en un projecte efímer.

 

En aquesta línia, el coordinador de la iniciativa va valorar molt positivament el resultat de la jornada: «A les xarxes socials hem tingut molta difusió i ha arribat a moltes persones. Fer una pintura mural és una cosa que dura molt poc, ho hem fet avui i potser demà desapareix. Però sempre quedarà a la xarxa».

 

Encara que no hi hagi una data planificada, des de l’organització d’Il·lustraciència s’aposta per seguir duent a terme iniciatives d’aquest tipus i va avançar que pretén que el següent mural adopti una línia temàtica relacionada amb la natura. «Ens agradaria fer, per exemple, un sobre el canvi climàtic en què cada artista projecti al mural el que li provoca el tema», explica Baidal.

 

La iniciativa compta amb el suport de l’empresa Valentine, que va aportar les pintures que es van utilitzar; Murs Lliures, encarregada de gestionar els permisos dels espais en què es permet pintar; i Stambolsky, que es va encarregar de la part audiovisual del projecte.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *