“Les diferències cerebrals entre homes i dones no haurien de desembocar en desigualtats”

“Partim de la premissa que homes i dones pensem i actuem de manera diferent, però hi ha més similituds que diferències”. D’aquesta manera, la investigadora catalana Mara Dierssen començava la seva conferència: “Cervell femení-cervell masculí: existeixen raons biològiques per la discriminació?”. La xerrada, celebrada aquest dimecres 1 de setembre a la Biblioteca Sagrada Família (Barcelona) servia per inaugurar l’exposició: “16 científiques catalanes”, organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica i ubicada a la sala expositiva Àlex García del mateix centre.

 

La investigadora del CRG va posar de manifest que encara que, en l’actualitat, les diferències socials i culturals que existeixen entre els dos sexes no són tan fortes com fa dècades, encara queda molt camí per recórrer per arribar a la igualtat. La representació de les dones en llocs executius és minoritària i, al contrari, són les que fan augmentar, de forma majoritària, les llistes de l’atur. “Som diferents però no per això cal discriminar”, va subratllar.

 

Autor: Miquel Baidal

Autor: Miquel Baidal.

 

Les diferències existeixen

Dierssen va afirmar que, segons els últims estudis publicats, hi ha diferències a nivell cognitius i emocional, és a dir, de caràcter psicològic. Gràcies a les tècniques de neuroimatge, els científics han descobert que les àrees que s’activen en el cervell de cada sexe són molt diferents i això explica, per exemple, “major vulnerabilitat de les dones cap a la depressió” o “major tendència cap a la violència en els homes “, va explicar la científica. Està demostrat que “les dones tenen més capacitat per percebre els components emotius”, va recalcar. També les influències hormonals condicionen la conducta sexual i social entre ambdós sexes.

 

Autor: Miquel Baidal

Autor: Miquel Baidal.

El dolor també suposa un punt diferenciador. Les àrees cerebrals que s’activen davant del dolor són diferents entre homes i dones i, per això, “les dones suportem millor el dolor crònic sostingut però pitjor els dolors intensos”, va assegurar la doctora.
I aquestes diferències també es fan patents en determinades malalties i simptomatologies, com per exemple en l’esquizofrènia. “Les dones pateixen símptomes més lleus que els homes”, va declarar Dierssen. No obstant això, encara que quedi demostrat que tots dos són sexes són diferents “les diferències cerebrals entre homes i dones no haurien de desembocar en desigualtats”, va concloure la científica del CRG.


L’exposició

L’exposició “16 científiques catalanes” estarà oberta a tot el públic des del 2 fins al 21 de setembre a la Biblioteca Sagrada Família. Organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica, amb la col•laboració del Departament d’Innovació, Universitat i Empresa (DIUE) de la Generalitat de Catalunya i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación, la mostra persegueix posar de manifest el paper fonamental de les dones en l’avanç de la ciència de la nostra societat. El proper 8 de setembre, comptarà amb la presència de la doctora Carme Jordi, professora d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, Institut de Ciència del Cosmos (ICC-IEEC). A les 19:00 impartirà una conferència titulada: “Un viatge al centre de la Via Làctia”, oberta a tot el públic.

 

Autor: Miguel Baidal

Autor: Miquel Baidal.

Perfil de Mara Dierssen

Lidera el grup de Genètica del Comportament al Centre de Regulació Genòmica (CRG). Va ser presidenta de l’International Behavior Genetics Society, vicepresidenta de la Societat Espanyola de Neurociències i és membre de diversos comitès editorials i científics.

La seva recerca ha estat publicada a les revistes científiques més prestigioses de l’àrea de la neurociència. Ha rebut els premis Nacional de Pensament i Cultura Científica (2008), Ramon Trias Fargas (2003 i 2007), Jaume Blanc (2002), Jerome Lejeune (2004) i Laura Iglesias (2008).

 

Sent passió per la música i ha publicat dos discs com a solista, un d’ells, “Realitats Paral•leles”, amb la Fundació Catalana Síndrome de Down. És membre del Consell de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, organitza actes de divulgació científica i concerts solidaris i, “el més important, sóc mare de quatre fills”, va recalcar durant la conferència.


PROGRAMA

Dimecres, 8 setembre 2010
19h – Conferència de la Dra Carme Jordi, professora Dept Astronomia i Meteorologia, Universitat de Barcelona, Institut de Ciència del Cosmos (ICC-IEEC).
Títol: “Un viatge al centre de la Via Làctia”


Exposició: del 2 al 21 de setembre
Dilluns, dimecres i dijous de 10 a 14 i de 16 a 21 h.
Dimarts i divendres de 10 a 21 h.
Dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 20 h.
Diumenges d’11 a 14 h.
Sala d’exposicions Àlex García
Biblioteca Sagrada Família
Provença, 480-08025 Barcelona
T. 93 4508733 – e-mail: b.barcelona.sf @ diba.cat

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *