Seguint els passos de Jules Verne

És possible viatjar al centre de la Via Làctia? Efectivament. La doctora Carme Jordi es va encarregar aquest dimecres 8 de setembre de liderar una expedició apassionant l’origen del qual va ser la Biblioteca Sagrada Família (Barcelona).

El perfil dels “tripulants” era molt variat: gent jove, madura i també persones de la tercera edat, amb més curiositat, si és possible, que les noves generacions. Tots ells es van donar cita a la biblioteca per gaudir de la conferència titulada: “Un viatge al centre de la Via Làctia”. Emmarcada dins l’exposició “16 científiques catalans”, organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), la conferència va reunir prop de cent persones, amants de l’astronomia. I la doctora Carme Jordi, professora d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona – Institut de Ciència del Cosmos (ICC-IEEC), no va defraudar. Va demostrar que no cal pujar a un simulador espacial per contemplar la immensitat de l’univers.

 

Autor: Miquel Baidal

Autor: Miquel Baidal.

 

Amb l’ajuda d’una senzilla presentació de Power Point i el seu punter làser va aconseguir atrapar l’atenció del seu públic des del principi fins al final. “Jules Verne va viatjar al centre de la Terra i nosaltres anem a fer-ho al centre de la Via Làctia”, va anunciar en començar la seva exposició. I en aquest trepidant recorregut, l’heterogeni grup que la seguia es va trobar amb gegantins planetes, descomunals estrelles, nebuloses, gasos, parets de pols espacial i amb el poderós forat negre que domina el centre de la Via Làctia. “Té una massa que equival a tres milions de sols”, va indicar la científica, i això explica que “tota la galàxia, la nostra galàxia, giri al voltant d’ell”. Els límits de la velocitat de la llum (300.000 quilòmetres per segon) “ens impedeixen veure què hi ha aquí”, va afegir.

 

Amb senzills exemples, la doctora va aconseguir fer assequibles qüestions complexes com la formació o dissolució de les estrelles o fins i tot l’univers. “El Sol arribarà un moment en què deixarà de tenir combustible en el seu interior i desapareixerà, però això passarà d’aquí  milions d’anys, tranquils”, va fer broma. Sobre l’últim llibre escrit per Stephen Hawking, en el qual nega que Déu creés l’univers, la doctora va assegurar que “aquells que creuen en Déu sempre trobaran un motiu per seguir creient”.

 

En finalitzar l’exposició, va arribar el torn de preguntes, que es va allargar fins a mitja hora, el que va demostrar que la doctora havia aconseguit el seu objectiu: aconseguir que l’auditori s’interessés pel viatge còsmic fins al final, fins i tot després que tots s’haguessin “descordat els cinturons”.

 

Autor: Miquel Baidal

Autor: Miquel Baidal.

 

L’exposició

L’exposició “16 científiques catalanes” romandrà oberta a tot el públic des del 2 fins al 21 de setembre a la biblioteca Sagrada Família. Organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica, amb la col·laboració del Departament d’Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación, la mostra persegueix posar de manifest el paper fonamental de les dones en l’avanç de la ciència de la nostra societat.

 

Perfil de Carme Jordi

Doctora en Física i professora del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, membre de l’Institut de Ciències del Cosmos i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. La científica compagina la docència amb la recerca en el camp de la caracterització física d’estrelles i cúmuls estelars. Ha treballat, entre altres, en els observatoris de París-Meudon, del Centre Astronòmic Hispano-Alemany i del Roque de los Muchachos. Actualment, participa en el projecte Gaia de l’Agència Espacial Europea, un satèl lit que mesurarà posicions, velocitats i propietats físiques de mil milions d’estrelles per entendre la formació de la Via Làctia.

 

A Catalunya, aquest projecte involucra unes trenta persones de la UB i del Centre de Supercomputació. La doctora també és membre del Gaia Science Team, l’òrgan científic assessor de l’Agència en aquesta missió. Com ha quedat de manifest en la seva última conferència, li agrada divulgar astronomia, llegir, viatjar, practicar esquí de muntanya i la BTT. Està casada amb Carles, enginyer industrial.

 

Autor: Miquel Baidal

Autor: Miquel Baidal.

 

Exposició: del 2 al 21 de setembre
Dilluns, dimecres i dijous de 10 a 14 i de 16 a 21 h.
Dimarts i divendres de 10 a 21 h.
Dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 20 h.
Diumenges d’11 a 14 h.
Sala d’exposicions Àlex García
Biblioteca Sagrada Família
Provença, 480-08025 Barcelona
T. 93 4508733 – e-mail: b.barcelona.sf@diba.cat

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *