L’ACCC rep el Premi Nacional de Comunicació Científica 2019

Sílvia Osuna, una de les investigadores de l’exposició “Científiques Catalanes 2.0” creada pel Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’associació, també ha rebut el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove

El passat 13 d’octubre de 2020 es va celebrar l’acte d’entrega del Premis Nacionals de Recerca 2019. L’acte té com a objectiu fomentar el reconeixement social de la ciència, els seus comunicadors i comunicadores i la seva comunitat investigadora, que agrupa a 24.000 professionals de la recerca que representen més del 5% de la població ocupada de Catalunya.

L’acte va començar amb una conferència d’opertura a càrrec del Conseller d’Empresa i Coneixement i President de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi), Ramon Tremosa, que ver fer un agraïment molt profund a tots els premiats i premiades i ha afirmat que “el futur és complex i difícil però l’esperança que tenim descansa, en bona part, en la ciència i avui fem un acte per premiar-la i reconèixer el seu paper en la societat”. Tremosa també ha subratllat que “en els temps insòlits” que vivim, és el moment de complir els acords que es recullen al Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) per incrementar la dotació pressupostària destinada a recerca, desenvolupament i innovació. “L’R+D+I necessita més finançament per poder continuar generant excel·lència”, ha dit Tremosa, que ha recordat algunes de les dades de posicionament internacional del sistema català de recerca, com ara la captació de 1.270 milions d’euros en 2.205 projectes del programa europeu Horitzó 2020 (H2020) o el posicionament de Barcelona com a vuitena ciutat europea en producció científica.

En aquest acte, l’Associació Catalana de Comunicació Científica va rebre el Premi Nacional de Comunicació Científica per la seva tasca com a ens articulador de la comunicació i la divulgació científica a Catalunya. Raül Toran, president de l’ACCC, va recollir el premi de mans de la Consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i portaveu del Govern, Meritxell Budó. L’atorgament del premi ha estat rebut amb el major entusiasme per l’associació, sobre tot tenint en compte que aquest any és el seu 30è aniversari.

Trenta anys des de la fundació de l’ACCC

Toran va començar donant les gràcies als consellers i l’organització i apuntant a que “ara més que mai, la comunicació i divulgació de la ciència es mostren necessàries per acabar amb notícies falses i per poder basar les decisions polítiques en evidències científiques.”

Fa vint anys, quan Toran va entrar en el món del periodisme i divulgació científica, l’ACCC ja era una associació consolidada i de referència en el món de la comunicació científica i disposava d’una llista de distribució oberta per compartir notícies i informació d’interès sobre comunicació de la ciencia. De fet, la llista de correu de l’ACCC va néixer l’any 1995, i és, potser, un dels primers fòrums en català a Internet.

Actualment, l’associació agrupa més de 350 sòcies i socis especialitzats en comunicació i periodisme científic i divulgació científica. L’ACCC lidera projectes internacionals com Illustraciencia, Premi Internacional d’Il·lustració Científica, i PerCientEx, Periodisme Científic d’Excel·lència, que compten amb el suport de la FECYT i l’Obra Social “la Caixa”. A més, col·labora amb altres entitats per desenvolupar els seus projectes. L’ACCC ha posat en marxa grups de treball, com el grup de comunicació en nanociència i nanotecnologia o el grup de perspectiva de gènere, que ha impulsat la mostra “Científiques Catalanes 2.0”, una exposició per apropar la figura de la científica catalana actual a la societat. L’ACCC també ha convocat 10 edicions del premi Joan Oró de divulgació científica, en honor al bioquímic català conegut pels seus experiments que van ajudar a conèixer l’origen de la vida a la Terra. El guardó pretén premiar la col·laboració entre periodistes i professionals joves de la ciència. Actualment estem redissenyant aquest premi i buscant formes continuar desenvolupant-ho i fer-ho sostenible.

L’ACCC és membre de la Unió Europea d’Associacions de Periodistes Científics i de la Federació Mundial de Periodistes de Ciències. Forma part de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya, la COSCE, l’Associació d’entitats de Vil·la Urània i el Consell Català de Comunicació Científica, el C4, així com del cens d’entitats de foment de la llengua catalana.

D’altra banda, l’ACCC participa com a sòcia en projectes europeus: coordina els nodes de la Nit Europea de la Recerca a Catalunya i en breu participarà en el seu primer projecte europeu sobre periodisme científic.

L’ACCC dedica aquest premi a tots els seus socis i sòcies, els membres actuals i passats de la junta, especialment als expresidents (Vladimir de Semir, Luis Ángel Fernández-Hermana, Joaquim Elcacho, Mercè Piqueras i Cristina Ribas), als que vol agrair la seva dedicació, i a les entitats associades (Fundació AGBAR, Fundació BBVA, Fundació “la Caixa”, Fundació Naturgy, FCRi, Ciment Català i KIMBcn), gràcies a les quals pot desenvolupar la seva activitat.

Per últim, l’associació va reivindicar la importància de recuperar els Ajuts en l’àmbit de la Divulgació de la Ciència que atorgava la Generalitat per ajudar a que projectes de divulgació científica fets a Catalunya poguessin ser desenvolupats.

En definitiva, una bona comunicació i divulgació científica és necessària per fer arribar els resultats de la ciència a la societat i estem convençuts que ara, més que mai, és necessari el paper de l’ACCC per aconseguir-ho.” – Exposa el Toran – “Celebrem el trentè aniversari de la nostra associació amb aquest premi que reconeix tota la feina feta i ens dóna forces per continuar contribuint perquè hi hagi més i millor comunicació i divulgació dels resultats de la imprescindible recerca científica.”

Sílvia Osuna i la importància del paper estratègic de les científiques a Catalunya

Durant l’acte, el President de la FCRi també va atorgar el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove a Sílvia Osuna, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona, per la creació de simulacions per ordinador que permeten identificar les parts d’un enzim que es poden modificar perquè reconeixi fàcilment substrats i faciliti reaccions químiques d’interès industrial. Des de l’ACCC rebem també aquesta notícia amb entusiasme, ja que la Dra. Silvia Osuna és una de les protagonistes de l’exposició “Científiques Catalanes 2.0”, creada pel Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’ACCC amb l’objectiu de visibilitzar les dones investigadores, els seus mèrits i el seu paper estratègic en l’àmbit científic català.

En aquesta línia, en el seu discurs de cloenda, la consellera de la Presidència ha destacat dos dels objectius compartits pel Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació: la divulgació científica entre els joves i les dones. “Des del Govern volem contribuir a formar científics des d’un pensament crític i amb capacitat d’adaptar-se a un món de canvi constant”, ha expressat, fent referència al programa STEMCat adreçat a joves, i també ha posat sobre la taula la necessitat de donar visibilitat a les dones en la ciència. “Necessitem més dones fent ciència, formant part dels departaments d’innovació a les empreses o dirigint centres de recerca i càtedres universitàries”, ha conclòs.

Budó també va expressatr el desig d’una Catalunya capdavantera en recerca: “Hem d’anar tots junts en la mateixa direcció: treballar plegats per consolidar Catalunya com un dels hubs científics del sud d’Europa”, ha assegurat la consellera, que ha afegit que “volem ser un país que camina cap a l’excel·lència, l’avantguarda i que aposta fermament per la recerca i la innovació”, eina “imprescindible” per garantir el progrés de la societat.

Des de l’ACCC subscribim aquest desig i felicitem i agraïm la feina inestimable de la resta de premiats i premiades:

  • Premi Nacional de Recerca al Talent Jove: Sílvia Osuna, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona
  • Premi Nacional de Recerca: Dr. Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.
  • Premi Nacional de Mecenatge Científic: Fundació Científica de l’Associació Espanyola Contra el Càncer
  • Premi Nacional de Partenariat Publicoprivat en R+I: Ricoh Additive Manufacturing Centre (Ricoh – CIM UPC)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *