Resum de la llista de correu

Els temes més comentats al juny

Un dels temes més comentats de tot l’any a la llista de correu de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ho ha estat al juny, amb més de 40 correus. Uns comentaris del premi Nobel de Biologia Tim Hunt que va fer a Seül, en un àpat organitzat per la Women’s Science and Technology Association de Corea del Sud, en el marc del Congrés Mundial de Periodisme Científic, han estat titllats de masclistes per diferents participants de la llista. Amb les seves paraules, que es poden llegir reflectides en premsa com ara en aquest article a The Guardian, Hunt es mostrava a favor la separació de dones i homes al laboratori. Un membre de la llista va compartir un enllaç amb detalls dels fets explicats per Deborah Blum, periodista científica nord-americana i actual directora del programa Knight de periodisme científic a l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), qui era present a l’acte en què el Nobel va fer els comentaris polèmics. De totes maneres, hi ha hagut membres de la llista que van opinar que tot havia estat una exageració mediàtica, ja que el ressò de les paraules de Hunt va començar amb una piulada de Connie Saint Louis, periodista científica britànica i directora del màster de periodisme científic a la City University de Londres, amb el seu compte @connie_stlouis. El debat va anar més enllà de la desigualtat de gènere en el món científic i també es va parlar de l’efecte de les xarxes socials i de la necessitat de mantenir el rigor periodístic quan s’utilitzen com a fonts.

La mancança de presència de dones en un reportatge de TV3 sobre la presentació del Barcelona Institute of Science and Technology també va provocar queixes de membres de la llista.

 

També van fer bullir la llista de correu les posicions dels antivacunes arran de l’ingrés de gravetat d’un nen d’Olot infectat de diftèria, una malaltia considerada eradicada des del 1987 a Espanya. El debat es va iniciar a partir dels dubtes sobre els efectes secundaris de les vacunes i la fiabilitat de la vacuna del papil·loma. Algunes de les opinions  van parlar sobre la immunitat de grup, el fet que una part de la població vacunada protegeix de forma indirecta de la transmissió de malalties a la població no vacunada. També es van comparar amb les epidèmies i malalties que pateixen els països que no tenen accés a les vacunes. Una altra opinió, després de fer una anàlisi de les vacunes més tradicionals i les més recents, afirmava que, si totes les vacunes que existeixen haguessin seguit l’esperit i el rigor de les vacunes clàssiques, implementades d’una forma planificada i amb avaluacions independents, el moviment en contra de les vacunes seria menor. A la llista es van compartir diferents articles i fonts d’informació, el de Pere Puigdomènech a El Periódico Cal vacunar als nostres fills?, d’Investigación y Ciencia Las vacunas funcionan, el portal Microbio o un recull d’articles i vídeos a favor de les vacunes. Altres articles compartits van ser una carta oberta de Daniel Closa a Teresa Forcades en el blog Centpeus, a l’ARA ciència i un article de Milagros Pérez Oliva en El País.

 

Un altre tema controvertit va ser el programa Retrats, de TV3, sobre els suposats avantatges de beure aigua de mar, conduït pel periodista Jaume Barberà, i que també va ser comentat per Daniel Closa en l’esmentat blog Centpeus. Fins i tot es va proposar que la Junta de l’ACCC fes arribar una queixa a la Defensora de l’Espectador de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

 

Les noves conselleries del govern del País Valencià han estat tema de conversa. El fil va partir de l’aportació d’un membre de la llista que va anunciar les conselleries del nou govern valencià: Economia Sostenible, Indústria, Ocupació i Turisme; Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura; Sanitat Universal i Salut Pública.   

 

Un projecte ben valorat pels membres de la llista ha estat Street Science, impulsat per la Universitat de Vic  – Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC). Street Science «apropa la recerca a la ciutat a través d’una exposició d’imatges repartida pels carrers de Vic amb l’objectiu de divulgar la investigació científica a la ciutat fins al 12 de juliol.»

 

Un altre tema tractat va ser l’article de Rafael Bachiller a El Mundo sobre els impostors dins del camp de la ciència. Un dels membres va aclarir que a l’estudi presentat a l’article faltava destacar amb dades que en realitat una minoria dels espanyols està en contra de la ciència.

 

De l’1 al 30 de juny, es van enviar 332 missatges a la llista de correu de l’ACCC. Si encara no en formes part, consulta el següent enllaç.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *