FOTCIENCIA presenta les millors imatges científiques de l’any

  • Es tracta d’una iniciativa de el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT)
  • Les set imatges escollides reflecteixen fenòmens com l’extraordinària anatomia dels cavallets de mar, la presència de plàstics en la cadena alimentària o les pràctiques agrícoles sostenibles
  • Amb una selecció més àmplia, es realitzarà una exposició itinerant i un catàleg de fotografies científiques
Títol: ‘La llum ho canvia tot’
Autora: Lucía Sánchez-Ruiloba
Coautor: Miquel Planas Oliver
Els cavallets de mar posseeixen característiques que els fan únics entre totes les criatures marines. La imatge presenta algunes d’aquestes singularitats a través de quatre fotografies realitzades a un exemplar de l’espècie hippocampus reidi. La primera (esquerra), presa amb llum incident, mostra la seva morfologia externa, en la qual destaquen els tres tipus d’aletes, la seva cua prènsil i els diferents tons de la seva pell, sense escates. En la següent, realitzada amb llum transmesa després d’un procés de despigmentació, transparentación i marcatge de l’estructura òssia, apreciem tres petites taques negres darrere de l’ull. Es tracta dels otòlits, gràcies als quals els cavallets de mar mantenen l’equilibri i perceben la profunditat a la qual es troben. La tècnica de camp fosc (tercera imatge) permet observar les seves estructures internes, com el tracte digestiu; i la de la fluorescència (dreta), el seu teixit ossi. Així podem veure el musell en forma de tub, que els permet succionar l’aliment, i el seu esquelet, format per plaques òssies.

Les característiques que fan únics als cavallets de mar, com el seu musell en forma de tub, la seva cua prènsil o la pell sense escates, poden ressaltar gràcies a l’aplicació de diferents tècniques lumíniques. Això és el que passa en una de les set imatges selecciones en la 17a edició de FOTCIENCIA, una iniciativa de Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) que compta amb la col·laboració de la Fundació Jesús Serra.

Com en edicions anteriors, un comitè format per onze professionals relacionats amb la fotografia, la microscòpia, la divulgació científica i la comunicació ha valorat i seleccionat les fotografies més impactants i que millor descriuen algun fet científic. Els grans ulls compostos dels mosquits, formats per milers de fotoreceptors amb aparença de caramels, els solcs geomètrics d’un cultiu sostenible d’ordi o els microplàstico trobats en l’aparell digestiu d’organismes que es troben a la base de la cadena tròfica marina són altres dels temes retratats.

FOTCIENCIA és un projecte d’àmbit nacional que pretén acostar la ciència a la societat mitjançant la fotografia. Per això, qualsevol persona pot participar enviant una imatge acompanyada d’un breu text explicatiu que il·lustre i descrigui algun fenomen científic.

Un cop més, les fotografies i textos seleccionats, al costat d’altres propostes escollides entre les 448 que s’han rebut, seran incloses en un catàleg i formaran part d’una exposició itinerant. Al llarg de 2020, la mostra recorrerà museus i centres culturals, educatius i d’investigació de tot el territori nacional. Dues còpies de l’exposició estaran disponibles per préstec gratuït, i totes les fotos presentades es publicaran al web de FOTCIENCIA.

En aquesta 17a edició, FOTCIENCIA se suma als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible declarats per Nacions Unides.

Web de la iniciativa: www.fotciencia.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *