Miquel Porta: «El DDT, prohibit fa més de trenta anys, el detectem en més del 80% de la població sana»

El catedràtic de Salut Pública de la UAB va conduir la conferència «La impregnació corporal per compostos tòxics: salut, cultura i societat»

Rubén Permuy (ACCC). Vaques boges, pinsos amb dioxines, olis amb toxines… Som conscients de la quantitat de productes tòxics que poden arribar a formar part de la nostra alimentació o impregnar el nostre ambient? Malgrat el volum d’informació sobre aquest tema que podem llegir als mitjans de comunicació, o en altres fonts, sembla ser que potser no ho som. Aquesta és una dels conclusions que podem extreure de l’exposició que va fer Miquel Porta a l’Ateneu Barcelonès.

 

Crònica en vídeo de l’esdeveniment (autor: Rubén Permuy)

 

El passat 2 de maig, el catedràtic de Salut Pública de la UAB va explicar com determinats compostos tòxics passen a formar part de molts productes de la cadena alimentària, com testimonien els estudis científics i controls sanitaris. Aquesta situació no passa desapercebuda pels mitjans generalistes, ja que moltes de les informacions sobre tòxics han sigut protagonistes a les pàgines dels diaris.


Evidències públiques

El professor va repassar algunes de les crisis alimentàries que van ser publicades a la premsa per a fer constar alguns del exemples d’aquesta problemàtica. La contaminació de productes agrícoles causada per olis de tallers mecànics, a una granja de Bèlgica al gener de 1999, va ser una de les evidències que es van poder sentir a l’acte. «De manera fraudulenta han donat oli industrial carregat de PCB i dioxines a porcs de granges catalanes. Això ha anat a judici», va comentar Porta mentre repassava aquests exemples. «O els Països Baixos, que van haver de tancar 140 granges per trobar dioxines. Això és va escampar a altres països», va indicar el ponent.

 

Els controls de les administracions públiques i empreses són necessaris ja que, «moltes de les polítiques dels ministeris, comunitats autònomes, ajuntaments i empreses contribueixen a millorar la situació», segons va apuntar el també catedràtic d’Epidemiologia de la Universitat de Carolina del Nord (EUA).

 

I tots els casos de contaminació alimentària surten als mitjans de comunicació? Segons Porta a vegades la premsa «decideix que sobre aquests temes no es parla».

 

Conseqüències i reaccions

«Encara hi ha algun ciutadà occidental que es pugui sorprendre davant d’aquests casos?». El catedràtic va llençar aquesta pregunta oberta al públic present a l’auditori de l’Ateneu. «La gent a vegades et diu: “Això no pot ser”». Porta va afirmar que a vegades la gent es mostra incrèdula davant d’aquests fets. Per a l’investigador les reaccions de perplexitat, rebuig o fins i tot por, per part de la població, són naturals.

 

El professor de l’Autònoma va repassar els efectes que tenen aquests tòxics en la població. De fet no és aïllat que aquestes substàncies es detectin en bona part dels individus analitzats. «El DDT, prohibit fa més de trenta anys, el detectem en més del 80% de la població catalana sana», va afegir.

 

Les conseqüències són esclaridores. Segons va incidir Porta, moltes d’aquestes substàncies tenen una relació clara en la incidència social de determinades malalties. Aquest resultat afavoreix que moltes malalties estiguin presents en etapes joves de la vida com és el cas de determinats càncers en malalts joves o la diabetis juvenil, segons va informar.

 

Per a l’investigador la reacció davant aquest problema ha de ser social, no individual. «Malgrat tot no podem renunciar a dialogar sobre qüestions tan sensibles com aquestes […] Quants casos de diabetis juvenils estem disposats a suportar?». D’aquesta manera el conferenciant va invitar a la necessària, potser imprescindible, reflexió social.

 

Informació complementària

Per a més informació sobre aquesta us facilitem uns enllaços d’interès sobre aquesta temàtica:

 

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/03/12/actualidad/1331563333_025368.html
http://elpais.com/diario/2010/12/19/sociedad/1292713201_850215.html
http://elpais.com/diario/2009/11/30/catalunya/1259546842_850215.html
http://elpais.com/diario/2009/06/30/salud/1246312802_850215.html
http://www.rtve.es/alacarta/videos/el-escarabajo-verde/escarabajo-verde-si-dicen-comi-parte-1/1043204/
http://www.rtve.es/alacarta/videos/el-escarabajo-verde/escarabajo-verde-si-dicen-comi-parte-2/1049302/

http://encuentrosdigitales.rtve.es/2011/miquel_porta.html

 

Cicle «Una altra manera de mirar la salut»

La conferència de Miquel Porta forma part del cicle «Una altra manera de mirar la salut», que organitza l’Ateneu Barcelonès amb el suport de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). «Amb aquest cicle intentem canviar el punt de vista de la salut que es pot conèixer a través dels mitjans de comunicació», va afirmar Michele Catanzaro, periodista científic, moderador i organitzador de l’esdeveniment.

 

La propera conferència del cicle serà el 27 de juny.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *