Verificat organitza formacions gratuïtes per a periodistes dins del projecte IBERIFIER

Verificat organitza una sèrie de formacions gratuïtes per a periodistes i estudiants de Comunicació sobre com funciona la desinformació i les tècniques i eines per a detecar-la i verificar-la dins les redaccions. Els cursos i tallers s’impartiran durant el primer semestre del 2023.

L’activitat està emmarcada dins del projecte IBERIFIER, un consorci d’investigadors, fact-checkers (entre els quals es troba Verificat) i centres d’investigació espanyols i portuguesos liderat per la Universitat de Navarra que pretén fomentar les activitats d’alfabetització mediàtica en la societat.

Verificat s’encarrega de cobrir les formacions a les comunitats autònomes catalanoparlants i oferirà les dues primeres formacions durant el mes de març. La primera, ofertada als afiliats al Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB), a Palma, el dia 4 de març, i la segona, per als membres de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), el dimarts 7 de març. Aquesta segona formació serà d’entrada lliure a qualsevol professional o estudiant de la comunicació de la ciència, amb prioritat per als socis i sòcies de l’ACCC.

La primera formació a Espanya la va dur a terme el 16 de juny Maldita.es en format online i estava dirigida a membres de la Federació d’Associacions de la Premsa a Espanya (FAPE). EFE Verifica (Madrid) i Poligrafo (Lisbona, Portugal), son les altres dues entitats encarregades de dur a terme els tallers.

Eines de verificació digital i desinformació científica

Els tallers impartits per l’equip de fact-checkers de Verificat se centraran a donar coneixement als periodistes per identificar les principals narratives de la desinformación i els seus principals formats. A més a més, els assistents aprendran a utilitzar les eines digitals que utilitzen els verificadors per determinar la veracitat d’una informació, en tots els seus formats.

El taller impartit per a l’ACCC entrarà, a més a més, a analitzar els mecanismes de la desinformació científica i a utilitzar els recursos disponibles per poder-la desmentir. L’equip de fact-checking científic de Verificat està especialitzat en dues grans temàtiques: salut i clima.

Si formes part d’un col·legi de periodistes, associació de premsa o universitat i vols que l’equip de Verificat imparteixi una de les formacions subvencionades per IBERIFIER a la teva organització, escriu-los a escola@verificat.cat.

IBERIFIER és un observatori per a investigar els mitjans digitals i monitoritzar les amenaces de la desinformació format per 23 organitzacions d’Espanya i Portugal. Entre els seus membres, a banda de Verificat, s’hi troben Maldita.es, EFE Verifica i Poligrafo, universitats com la Carlos 3 de Madrid i centres de recerca com el Barcelona Supercomputing Center. La seva creació suposa un pas més en la investigació d’un fenomen que ens afecta a tots i per al qual cal generar continuar investigant, informant i educant.

Formació ACCC, dimarts 7 de març del 2023

Salut i canvi climàtic: com combatre la desinformació que manipula la ciència

Formadors: Alba Tobella, Marc Masip 

Formació presencial, 4 hores

Horari: dimarts 7 de març del 2023 de 10.00 a 14.00

Cost: gratuït. 

Places: 30. S’acceptaran les incripcions per ordre de sol·licitud. Prioritat als membres de l’ACCC. El taller es repetirà properament si el nombre d’inscrits és suficientment elevat.

Lloc: 

Espai Equitat, Fundació Bofill

Carrer de Girona, 34, Interior

08010 Barcelona

Agenda:

10.00 – 10.15. Introducció: IBERIFIER

10.15 – 11.30. Periodisme i desinformació (Alba Tobella)

  • Narratives falses i com combatre-les des de les redaccions
  • Metodologia del fact-checking
  • Eines i recursos digitals

11.30 – 12.00. Pausa cafè

12.00 – 14.00. Desinformació científica (Marc Masip) 

  • Papers, notes de premsa i articles divulgatius: desinformació en la “traducció”
  • Interpretar els papers
  • La importància dels conflictes d’interès
  • Nivells d’evidència científica

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ ACCC

Aquest projecte ha rebut fons de la Comissió Europea sota la convocatòria CEF-TC-2020-2 (European Digital Media Observatory) Referència: 2020-EU-IA-0252

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *