L’ACCC celebra la seva XXVIIIa Assemblea General

Durant l’acte es va dur a terme l’aprovació i nomenament de la nova Junta Directiva, amb Rubén Permuy i Anna May com a president i vicepresidenta entrants.

El passat 24 de març, 27 socis i sòcies de l’Associació Catalana de Comunicació Científica es van reunir de manera virtual en motiu de la XXVIIIa Assemblea General de l’associació. A més de la renovació de la Junta Directiva, en la trobada també es va exposar un resum de les activitats realitzades durant el 2020, la previsió per al 2021 i es va presentar l’informe de tresoreria.

Un 2020 marcat per la perspectiva de gènere en la ciència i per projectes europeus

Després de l’aprovació de l’acta de l’assemblea del 2019, el president, Raül Toran, va resumir les principals activitats del 2020 amb el suport de Miriam Rivera, secretària tècnica i responsable de comunicació, que va dinamitzar l’explicació a partir de la interacció amb els assistents en un joc de preguntes i respostes. D’entre les activitats esmentades, en va destacar l’exposició itinerant i digital “Científiques Catalanes 2.0”, impulsada pel grup de perspectiva de gènere en la ciència de l’ACCC, i complementada amb els tallers “Viquicientífiques”, dirigits a augmentar el nombre de biografies i la visibilitat de científiques catalanes.

D’altra banda, especial menció van tenir els dos projectes europeus que l’ACCC ha aconseguit aquest 2020 per primer cop – la Nit Europea de la Recerca a Catalunya i el projecte de comunicació científica ENJOI -,  així com el Premi Nacional de Comunicació Científica 2019, lliurat a l’ACCC per la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació amb el suport de la Generalitat de Catalunya per la seva tasca com a ens articulador de la comunicació i la divulgació científica a Catalunya.

També van ser presents en l’assemblea les iniciatives en les què l’ACCC participa de manera continuada cada any, com Il·lustraciència, l’esdeveniment BCNspiracy, l’agenda Buscaciència, el concurs X(p)erimenta i el projecte PerCientEx, que aquest any incorpora la participació de voluntaris i voluntàries. Les activitats de divulgació Live Talks de CosmoCaixa i les xerrades de Pessics de Ciència també han comptat amb la participació de l’ACCC durant el 2020.

A més, es va descriure el paper de les sis entitats col·laboradores actuals, amb la recent incorporació de BIST, els avantatges de ser membre de l’ACCC. També es van llistar els canals de comunicació amb què compta l’associació, incloent el recent inaugurat canal de YouTube

La perspectiva d’un 2021 ple d’art, divulgació i ciència

A continuació, Raül Toran va descriure les diferents accions previstes per al 2021. Pel que fa als grups de treball de l’associació, Toran va presentar el nou grup d’art i ciència de l’ACCC, nascut amb l’objectiu de fer conèixer i comunicar projectes d’hibridació d’art i ciència. Per la seva part, el grup de perspectiva de gènere, desenvoluparà “CientífiqArt: Murals de Científiques Catalanes”, un projecte per apropar científiques catalanes pioneres al públic més jove tot pintant murals dedicats a elles en escoles i instituts, acompanyats de diverses activitats. 

Destaca també  la intenció de convocar, properament, el Premi de Divulgació Científica ACCC, dirigit a socis i sòcies, en el que es concediran tres premis als millors projectes de divulgació i comunicació científica, de qualsevol àmbit temàtic, amb una dotació de 1.000 € per cada premi. Aquest formarà part del conjunt d’activitats previstes per tal de celebrar el 30è aniversari juntament amb la trobada anual de socis i sòcies i una taula rodona amb els diferents expresidents i expresidentes de l’associació.

També es donarà continuïtat als diversos projectes i iniciatives ja esmentats al 2020, es vetllarà per celebrar una nova edició de la Nit de la Recerca a Catalunya al setembre i es reprendran les formacions en divulgació i comunicació científica a Vil·la Urània.

Un balanç econòmic positiu per al 2021

Jordi Balaguer, tresorer de l’ACCC, va explicar que l’any 2020 ha estat una any anòmal degut a la COVID-19, que ha fet que alguns projectes programats per enguany s’haguessin d’anul·lar. Tot i això, els nous projectes aconseguits, com ENJOI i la Nit Europea de la Recerca a Catalunya, han compensat la situació econòmica.

De la diferència entre els ingressos, que inclouen el romanent del 2020, les quotes de les persones associades, la subvenció de l’ICUB, i els projectes esmentats, entre d’altres, i les despeses, que inclouen salaris, serveis i despeses de projectes, entre d’altres, se’n desprèn un romanent del 2020 positiu que es podrà utilitzar al 2021 per engegar nous projectes i donar suport als grups de treball de l’ACCC, formats per associats amb interessos comuns.

L’ACCC renova la seva Junta Directiva

Seguint el procediment indicat als estatuts de l’ACCC, es va aprovar i constituir la nova Junta Directiva, encapçalada per Rubén Permuy, antic vicepresident i ara president, Anna May com a vicepresidenta, Estibaliz Urarte com a secretària general i Jordi Balaguer com a tresorer. També en formen part com a vocals Mireia Ortega, Jaume Estruch, Jordi Díaz, Miquel Sureda, Sílvia Simon, Meritxell Soria, Cinta Sanz, Sílvia Frías i José Antonio Padilla. 

Tots els assistents van rebre amb entusiasme la nova composició de la Junta i van felicitar al president sortint, Raül Toran, per la seva gran tasca durant aquests últims tres anys. Tot i que ja no ostentarà aquest càrrec, Toran continuarà col·laborant amb l’associació com a Project Manager extern a través del projecte ENJOI.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *