PerCientEx cerca voluntaris per analitzar articles científics d’excel·lència

L’Observatori PerCientEx (Periodisme Científic d’Excel·lència) arriba a la seva quarta edició i cerca voluntaris i voluntàries entre la ciutadania per col·laborar en l’anàlisi d’exemples de periodisme científic d’excel·lència. 

El projecte PerCientEx, que compta amb el finançament de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT), Ministeri de Ciència i Innovació, l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació Dr. Antoni Esteve, identifica, recopila, i difon periòdicament articles guardonats sobre ciència, tecnologia, salut i medi ambient, en l’àmbit iberoamericà. Aquesta edició, a més, aposta per fer un procés obert i un anàlisi participatiu a través de persones voluntàries. 

La labor social del periodismo | Tania Lezcano

Les edicions anteriors de l’Observatori PerCientEx han comptat amb la coordinació de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). En el present projecte se suma Science for Change (SfC), com entitat organitzadora al costat de l’ACCC. SfC coordina NEWSERA, un projecte europeu del programa H2020 de la convocatòria SwafS (Science with and for Society) 2019 que busca que projectes de ciència ciutadana de Portugal, d’Itàlia i de l’Estat espanyol tinguin un major impacte i facin una comunicació més efectiva. Arrel d’aquesta col·laboració, l’Observatori PerCientEx integrarà la metodologia de co-creació de NEWSERA i aprofitarà la feina dels Laboratoris de Comunicació dirigits a la ciutadania i als professionals de la comunicació científica que aquest desenvolupa.

A la primera edició del projecte, al 2016, van participar 40 voluntaris d’arreu d’Espanya, Regne Unit, Estats Units i Mèxic, que, tot seguint una sèrie de criteris estipulats i un entrenament previ per part de l’organització, van monitoritzar 14 mitjans de comunicació i van identificar per grups 33 peces periodístiques que van passar a formar part de la base de dades d’articles científics d’excel·lència de PerCientEx. ”Després de participar al projecte PerCientEx, és impossible no canviar la teva mirada a l’hora de llegir notícies de ciència. De manera pràctica i amena, vaig aprendre a distingir aquells detalls que diferencien el periodisme d’excel·lència d’aquell que no aporta res. Ho recomanaria sense dubtar!”, exposa Carla Bellera, voluntària de la primera edició de PerCientEx.

Per participar com a voluntari en la present edició de PerCientEx, inscriu-te en el següent formulari.

El paper de la ciutadania en el projecte

El projecte PerCientEx ha evolucionat fins convertir-se en la versió iberoamericana del Showcase d’Estats Units. Seguint el model de Showcase, PerCientEx fa servir com a prescriptors d’excel·lència els premis periodístics més destacats, a més d’altres entrades (com antologies de periodisme de qualitat, finançadors de projectes periodístics excel·lents, etc.). 

En l’edició d’enguany, la tasca de la ciutadania voluntària en aquest projecte serà analitzar la mostra d’articles de la base de dades de l’Observatori PerCientEx i redefinir els criteris establerts en la primera edició de PerCientEx, amb l’objectiu de refinar la definició del periodisme científic d’excel·lència.

Les persones voluntàries treballaran en grups. Es comunicaran entre elles a través d’una plataforma col·laborativa, on podran debatre i compartir les seves anàlisis, i de trobades telemàtiques a través de Zoom, en les quals comptaran amb el suport de periodistes experts de l’ACCC. En primer lloc, es realitzarà una sessió preliminar de formació. Després de dues trobades d’anàlisi i debat, hi haurà una última sessió de co-disseny a través de la plataforma Miro amb l’objectiu de redefinir els criteris de PerCientEx i crear nous indicadors parametritzables.

Els resultats de l’anàlisi es publicaran en forma d’articles a la web del projecte. A més a més, les persones voluntàries tindran l’oportunitat de presentar les seves conclusions a l’acte anual de l’Observatori PerCientEx. Durant la jornada, que tindrà lloc a CosmoCaixa al juny de 2021, els analistes de l’Observatori entrevistaran una selecció d’autors de peces reconegudes com a exemples de periodisme d’excel·lència, amb participació del públic.

En resum, la implicació dels voluntaris constarà de quatre sessions d’un total de 8 hores repartides entre febrer i maig, normalment dimarts per la tarda de 17:30h a 19:30h, i una dedicació total d’entre 5 i 10 hores per analitzar els articles i debatre les seves anàlisis amb la resta de grup. Opcionalment, els voluntaris podran assistir a l’acte de l’Observatori PerCientEx que se celebrarà a CosmoCaixa.

A tots els voluntaris se’ls reconeixerà la seva col·laboració publicant el seu nom al web de el projecte; podran assistir a una trobada exclusiva i restringida amb els analistes i periodistes de la jornada PerCientEx que se celebrarà el mateix dia de l’acte; tindran accés directe a experts per debatre sobre periodisme i l’oportunitat de participar en un article científic o paper sobre PerCientEx.

Per participar com a voluntari en la present edició de PerCientEx, inscriu-te al següent formulari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *