L’Associació Catalana de Comunicació Científica rep el Premi Nacional de Recerca 2019

En el seu 30è aniversari, l’ACCC es fa mereixedora del Premi Nacional de Recerca en la categoria de Comunicació Científica, que lliura cada any la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, amb el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya, per la seva tasca com articuladora de la divulgació de la ciència.

Per promoure, difondre, ampliar i millorar la comunicació científica en les terres de parla catalana, és que enguany l’ACCC ha estat premiada en una de les cinc categories dels Premis Nacionals de Recerca. Aquests guardons reconeixen i reflecteixen les diverses vessants, tant de l’activitat investigadora com de les iniciatives de comunicació i divulgació científica, de mecenatge científic i de cooperació pública i privada en projectes d’R+I a Catalunya.

Des dels seus inicis, l’ACCC ha desenvolupat accions per potenciar la comunicació de la ciència cap a la societat, com l’organització del Premi Joan Oró de divulgació de recerca científica per incentivar la divulgació feta pels joves investigadors, l’organització d’exposicions de divulgació científica (com “16 científiques catalanes”), i el desenvolupament d’iniciatives com “Illustraciencia” , Premi Internacional d’Il·lustració Científica i Naturalista, Buscaciència, l’agenda d’esdeveniments i activitats científiques a Catalunya, l’Observatori PerCientEx, que recull i premia les obres de periodisme científic d’excel·lència, o X(p)rimenta, concurs de vídeos científics per a estudiants, en col·laboració amb la FCRi.

Des de 2005, l’ACCC és membre de la Federació Mundial de Periodisme Científic (WFSJ). També des de 2007 ho és de la Unió Europea d’Associacions de Periodistes Científics (EUSJA). A més, col·labora amb diverses entitats com l’Ateneu Barcelonès, la Biblioteca Sagrada Família, el Centre Cívic Urgell, el Centre Cívic Vil·la Urània, CosmoCaixa, el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC), la Fundació AGBAR, la FCRi, la Fundació KIM Bcn, el Jardí Botànic de la Universitat de València.

Socis i sòcies ACCC

El jurat ha estat presidit per M. Àngels Chacón, consellera d’Empresa i Coneixement i presidenta de l’FCRI; ha estat integrat per Licia Verde, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona i Premi Nacional de Recerca 2018; Magdalena Aguiló, professora del Departament de Química Física i Inorgànica de la Universitat Rovira i Virgili;Miquel González-Meler, investigador del Departament de Ciències Biològiques del College of Liberal Arts and Sciences de la University of Illinoisat Chicago; Anna Veiga, directora del Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona; Mary Nash, catedràtica emèrita del Departament d’Història Contemporània de la UB; Rosa M. Albert, professora d’investigació ICREA al Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la UB;Francesc Xavier Grau, secretari d’Universitats i Recerca; i Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca. Ha actuat com a secretari Jordi Portabella, director general de l’FCRI.

Des de l’ACCC felicitem també a la resta de guanyadors:

  • Josep Tabernero, Premi Nacional de Recerca per la seva contribució internacional a la investigació oncològica.
  • Fundació Científica de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (FCAECC), guanyadora de la categoria de Mecenatge Científic.
  • Sílvia Osuna, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona (UdG) i una de les científiques de l’exposició “Científiques Catalanes 2.0” creada pel Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l’ACCC
  • Ricoh Additive Manufacturing Centre (Ricoh-CIM UPC), Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I per l’impuls comú en la fabricació additiva (producció industrial de formes geomètriques i components complexos personalitzats per superposició de capes).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *