La Societat Catalana de Biologia contra la contaminació

El programa definitiu de la Jornada Santa Llúcia ja està disponible

Des de la Secció Biologia i Societat de la Societat Catalana de Biologia amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, es proposa una nova jornada de Santa Llúcia, per acostar el coneixement científic actualitzat a tot el públic, tant acadèmic com no acadèmic, que vulgui assistir a aquest edeveniment centrat en la problemàtica de la contaminació.

Des de la Secció Biologia i Societat, de la Societat Catalana de Biologia, amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, es proposa una nova jornada de Santa Llúcia, per acostar el coneixement científic actualitzat a tot el públic, tant acadèmic com no acadèmic, que vulgui assistir a la jornada. Enguany volem proposar la difusió d’una problemàtica que, lluny de disminuir, segueix encara incrementant dia a dia, la contaminació. “El 10% de les morts al món són causades per la contaminació i l’aire que respirem ja es considera el quart factor de risc de mort. De fet, un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) calcula que s’evitarien, com a mínim, 250 morts i gairebé 1.500 ingressos hospitalaris cada any a Barcelona si es complissin els límits de contaminació recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).”

No només la contaminació atmosfèrica provocada pels gasos contaminants de centrals de producció elèctrica o fàbriques empobreixen l’aire que respirem fins a fer-nos emmalaltir, la inhalació de partícules en suspensió i d’òxids de nitrogen que emeten vehicles amb motor de combustió, especialment els dièsel, estan associades a importants reduccions de l’esperança de vida. Els efectes sobre la salut són semblants als del tabac però amb la diferència que a l’aire contaminat hi estem exposats tots, especialment quan ens desplacem d’un lloc a un altre pel carrer. Quins són els efectes directes i indirectes sobre les persones que convivim amb aquest ambient? Com ens afecten a curt i llarg termini? Com se sumen els efectes de la contaminació atmosfèrica amb d’altres contaminants que incorporem a través dels aliments, (els ftalats dels plàstics per a conservar-los, etc), els productes de neteja, els aerosols i els nostres residus? I com podem fer per pal·liar aquest efecte envers a nosaltres?

Se celebrarà dimarts 11 de desembre a la Societat Catalana de Biologia: Sala Nicolau d’Owler de l’Institut d’Estudis (Catalans al C/ del Carme, 47 – 08001 – Barcelona). Es prega inscripció (gratuïta) a l’adreça scb@iec.cat. 

 

PROGRAMA:

 

17:00h Benvinguda i Presentació de la Jornada 

Dra. Maria Fontanals Coll i Laura Castarlenas, MSc Equip de coordinació de la Secció Biologia i Societat Societat Catalana de Biologia (SCB) 

 

17:10h Qualitat de l’aire i mobilitat urbana 

Dr. Xavier Querol Carceller CSIC – Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua Departament de Territori i Sostenibilitat

 

17:30h Contaminació, ictus i problemes cardíacs 

Dra. Rosa Maria Vivanco Recerca en processos inflamatoris i cardiovasculars de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) 

 

17:50h Contaminació i problemes conductuals i d’aprenentatge durant la infància i l’adolescència

Dra. Mònica López Vicente Programa d’Infància i Medi Ambient Institut de Salut Global de Barcelona 

 

18:10h La contaminació de l’aire i alteracions en el desenvolupament neuronal infantil

Dra. Silvia Alemany Sierra Investigadora post-doctoral a l’ISGlobal 

 

18:30h Torn de preguntes 19:00h Cloenda 19:05h Happy Hour: Refrigeri per a tots els assistents 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *