Visita de membres de l’ACCC a la dessalinitzadora del Llobregat

Crònica de l’activitat

Claudi Mans (ACCC). Amb motiu del Dia Internacional de l’Aigua, 22 de març, diversos socis de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) vam visitar la dessalinitzadora del Llobregat, gestionada per Aigües Ter-Llobregat (ATLL), la més gran d’Europa dedicada a produir aigua de boca. Va ser inaugurada el 2009 després d’un període de sequera important a Catalunya, i pot complementar el subministrament d’aigua potable a 120 municipis de la xarxa d’ATLL, que representen més de quatre milions d’habitants. Forma part de la complexa xarxa de potabilització, magatzematge i distribució d’aigua potable de les conques del Ter i el Llobregat, que inclou, a més, dues plantes potabilitzadores (Cardedeu i Abrera), una altra dessalinitzadora (Tordera) i diverses plantes de distribució.

 

La planta d’osmosi inversa (foto: Claudi Mans)

 

La visita va ser acompanyada per Irene Obis (comunicació), Carlos Migul (cap de planta) i Fernando Valero (recerca i innovació), juntament amb Xavier Puig, uns dels organitzadors. En primer lloc es va fer una presentació de l’empresa i la xarxa global, on es va destacar la robustesa que dóna al sistema la connexió Ter-Llobregat per Collserola, que permet subministrar aigua d’una conca a l’altra flexibilitzant el sistema global. Es van donar detalls de la planta dessalinitzadora, destacant-ne les seves dimensions i els sistemes de recuperació d’energia específics de la planta. La presentació va finalitzar amb una descripció de les principals línies de recerca que desenvolupa ATLL en col·laboració amb universitats i CSIC, com ara els estudis per minimitzar el brom present de forma natural a l’aigua del Llobregat degut a la mineria salina, i els procediments de minimitzar-ho.

 

La visita a la planta va seguir el recorregut de l’aigua, començant amb els pretractaments, seguits de  les filtracions obertes i tancades. L’aigua de mar, un cop filtrada, passa a les unitats d’osmosi inversa on deu bastidors amb centenars de membranes de poliamida permeten que de cada cent litres d’aigua de mar inicials s’obtinguin 45 litres d’aigua potable sense sal, i un rebuig consistent en una salmorra concentrada de sal, que es barreja amb l’aigua residual ja tractada procedent de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) del Llobregat i, conjuntament, s’envia a un emissari submarí.

 

El grup de l’ACCC a la visita (foto: Claudi Mans)

 

L’aigua dessalada es condiciona amb calcita i diòxid de carboni per mineralitzar-la lleugerament, i es tracta amb hipoclorit de sodi per assegurar-ne la desinfecció. Aquesta aigua ja pot ser distribuïda directament a l’usuari a través de les diferents xarxes.

 

La visita va ser molt interessant i ben explicada. El tast final de l’aigua dessalinitzada ha permès constatar la qualitat del procés de tractament.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *