Jordi Balaguer: “Gràcies a l’ACCC puc conèixer professionals amb altres experteses diferents a la meva”

Entrevista al soci responsable del Grup d’emprenedoria

Oriol Recasens (ACCC).  Aquest hivern no serà recordat justament per un marcat fred, però el vespre del passat 3 de març l’ambient era bastant fresc. Un ambient que propicia la cerca d’un bar on poder gaudir d’aquella ja recorrent trobada de divulgadors i comunicadors científics impulsada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), el Beer for science. En aquesta ocasió la trobada va tenir lloc al barceloní bar La Xalupada.

És en aquest ambient -i després d’una agradable trobada del grup d’emprenedoria de l’ACCC on s’han pogut posar en comú experiències laborals i professionals d’alguns dels socis de l’associació- que ens trobem amb en Jordi Balaguer Bruguera, divulgador especialitzat en Biologia.

 

En Jordi, responsable del mencionat grup de treball d’emprenedoria, un home que acaba de fer la quarantena i amb un somriure que convida a parlar amb ell, ens permet fer-li algunes preguntes sobre la seva activitat professional. I entre cervesa i crispetes que volen per les taules plenes de divulgadores i divulgadors posant en comú les inquietuds dels últims dies, ens immergim en una absorbent conversa.

 

La passada reunió programada pel Grup d’emprenedoria amb Jordi Balaguer, primer per l’esquerra (foto: Oriol Recasens)

 

Oriol: Perdona Jordi per retirar-te uns minuts de la conversa que teníem en el bar.

Jordi: És un plaer.

 

Ens agradaria poder-te fer algunes preguntes sobre el teu recorregut professional i que ens poguessis explicar la teva experiència en aquest món. Et fa res que…?

Evidentment, siusplau, endavant. [somriu]

 

Bé, per començar poc a poc, ens podries explicar una mica en què consisteix la teva activitat professional avui en dia? A què et dediques, quines activitats fas?

Jo sóc biòleg. Sempre he tingut clar que havia de treballar de biòleg, és una feina que no em motiva però que és necessària. Paral·lelament, però, faig una activitat que sí em motiva, que és al que realment em dedico: la divulgació científica!

 

Aquesta és la idea: tinc una feina relacionada amb la importació de cosmètics que em dóna uns diners com a biòleg, i per altra banda tinc el tema de divulgació científica i l’educació ambiental que és el que a mi m’agrada. Al que jo em vull dedicar. I sobretot amb nanos, perquè crec que són el futur. Quin és el meu punt de vista, doncs? Està molt bé explicar el perquè dels fenòmens científics que tenim al voltant però també m’agrada entrar en l’educació ambiental. Un treball de valors. De què ens pot servir saber determinats conceptes científics de la nostra vida diària, què ens pot aportar per canviar valors, actituds… M’agrada posar l’exemple del canvi climàtic, és un molt bon exemple. Està realment molt bé el coneixement científic del canvi climàtic, però hem d’anar més enllà i saber per una banda què suposa i, per una altra, donar importància a la seva vessant en l’educació ambiental, és a dir, quins canvis hem d’introduir en la nostra vida diària per combatre’l.

 

I creus que aquí l’ACCC et pot ajudar? Per què és important com a comunicador científic ser soci de l’ACCC? En altres paraules, creus que és important que algú que es vol dedicar a la divulgació científica hagi d’estar associat?

Jo crec que la ciència avança molt ràpid i avança en molts camps. Evidentment no els podem copsar tots. Ningú pot ser expert en tot. Jo sóc expert en la meva parcel·la i a gràcies a l’ACCC puc conèixer gent que domina altres parcel·les, ja sigui a nivell professional o bé simplement altres camps científics. A partir del suport de l’associació es poden establir sinergies, contactes i relacions amb altres professionals de la divulgació i la comunicació científica. I per tant, poden sortir activitats professionals o simplement un intercanvi de coneixements que ens poden ser útils en el nostre recorregut professional.

 

Per tant, ho valores positivament?

Molt, molt positivament.

 

I formar part del grup d’emprenedoria? Què t’aporta aquest grup de treball?

M’interessa molt per la banda personal. Fa uns pocs anys vaig decidir que, professionalment i per a guanyar-me la vida, em volia dedicar a la divulgació i a la comunicació científica. En aquest sentit, m’interessa el grup d’emprenedoria per conèixer gent, intercanviar opinions, poder compartir coneixements, experiències…

 

Trobes dificultats per la realització de la teva professió. És a dir, no en els temes relacionats amb la importació de cosmètics, sinó en el camps de la divulgació… Quines dificultats has tingut per accedir a aquest món?

La principal dificultat és el poder entrar. Jo sóc un simple biòleg i faig els meus esforços en conèixer les xarxes socials, la feina de publicitat… És entrar en un món -en el meu cas, l’escolar- que està copsat pels grans museus i les grans entitats que fan divulgació científica. En aquest aspecte, jo he de vendre que la meva activitat té alguna cosa positiva que no poden aportar les altres institucions, poder vendre una activitat que no pot oferir, posem per cas, un Museu Blau o un Cosmocaixa.

 

I creus que l’associació t’ha ajudat, o bé penses que et podria ajudar a obtenir aquestes eines que potser has trobat a faltar alhora de desenvolupar-te personalment?

Crec que l’ACCC em pot ajudar gràcies a la quantitat de contactes que em pot oferir, que és una forma de donar-me a conèixer. És a dir, el fet que a l’associació hi hagi algú que treballi per un centre d’investigació que en algun moment s’ha plantejat fer activitats escolars i no ha vist la manera de fer-ho és una forma que jo tinc d’arribar a aquell centre. Poder dir “mira, hi ha aquell home que es dedica exactament a fer aquesta traducció de conceptes científics relacionats amb la Biologia justament per a nens”. Per tant, determinats centres d’investigació o una entitat poden pensar, “mira aquella persona, em pot interessar”. En aquest aspecte crec que pot ser molt interessant des del punt de vista professional. Sobretot a l’hora de fer contactes.

 

Si hi hagués alguna persona que es volgués dedicar a la divulgació científica, quins consells li donaries perquè comencés a caminar bé per aquest nou camí?

El primer és definir molt bé la idea que un porta. Què és el que pot oferir, i si ho pot oferir des d’un punt de vista professional o des del voluntariat. Un cop definida, t’ho has de creure. Has de fer una feina de comercial. Sempre és millor vendre una cosa en la qual creus, que no una cosa en què no creus. Jo crec en la divulgació científica, i crec que és útil per a la societat i per al públic objectiu que jo vull arribar: els nens i nenes. Si m’ho crec, ho vendré molt millor. A partir d’aquí, has de trobar l’espai per on vols fer la teva intervenció.

 

Després hi ha el tema de la formació. Tots ens hem de formar. Què pots necessitar el teu target, el teu públic, que pots necessitar tu. Has de fer feines de publicitat, formar-te en el coneixement de les xarxes socials, de les eines que tens al teu voltant i que et poden ser útils.

 

No sé si vols afegir quelcom més en aquest sentit. Era donar el teu punt de vista de l’associació i on t’està portant la teva vida professional, com t’estàs formant alhora que exercint…

Clar, jo realment el que he volgut agafar com a projecte professional de divulgació científica beu molt de tot el que jo ja havia fet quan estava contractat. Però en un moment donat vaig veure que realment era el que jo sabia fer. El que havia d’explotar. Tal i com està el mercat laboral ara, és molt difícil entrar en un camp que no conegui. Un camp on hauria de barallar-me amb gent “molt jove”. Per tant, el que he decidit és apostar pel que jo sé fer, i que a més és el que m’agrada.

 

És molt bo que coincideixin.

Sí, ho és i jo he tingut sort. Molta sort. Poder treballar en allò que m’agrada i el que se’m dóna bé… Els nanos! I a partir d’aquí explotar el que jo sé fer.

 

Només una última pregunta… En el grup de treball d’emprenedoria has explicat detalladament en què consistia el teu projecte, podries fer un petit resum per poder afegir-ho a l’entrevista?

I tant! El nom global del projecte és Exponens Biology. Exponens és una paraula en llatí que vol dir “explicant” i bé, biology és Biologia en anglès. Explicant Biologia per tant. Aquí intento explicar conceptes molt bàsics de Biologia (taxonomia dels organismes vius, entre altres) sempre amb referències molt des del dia a dia. Un exemple podria ser: vaig a buscar els regnes de la vida amb els productes que tinc a la nevera. O restes que puc trobar en un parc o a la platja. Podem explicar els fongs a partir dels bolets que hi ha a la muntanya, però no, jo ho explico a partir d’alguna cosa més quotidiana. Una floridura d’un tomàquet, per exemple, que se’ns ha fet malbé a casa. Si ho mires bé amb la lupa, veuràs que té les característiques úniques dels fongs. I són aquests caràcters que ens el distingeixen de qualsevol altre regne. Hem pogut diferenciar-ho a partir de referències molt properes.

 

Doncs, moltes gràcies per aquests minuts robats.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *