Nova reunió del grup d’emprenedoria de l’ACCC

La propera trobada tindrà lloc a l’octubre

A. Mauricio i R. Permuy (ACCC). La Casa Orlandai de Sarrià, un dels 14 centres cívics de Barcelona gestionat pels veïns, va acollir el passat 9 de juliol als freelance i emprenedors de l’àmbit de la divulgació especialitzada en ciència en la segona trobada del Grup d’emprenedoria de l’Associació Catalana de Comunicació Científica.

 

Els assistents a la Casa Orlandai (foto: ACCC)

 

Amb una assistència superior a la de la primera reunió, celebrada a finals de maig, en aquesta ocasió els participants van exposar de forma breu -després de la salutació inicial de Raül Toran-, vicepresidente de la ACCC-en una primera ronda d’aproximació quina labor professional exerceixen, una eina fonamental per al seu treball i una dificultat que tenen o perceben en relació a la situació del camp de la comunicació científica.

 

En aquest punt es van aportar solucions a diversos problemes. A nivell de gestió de temps, la millor aplicació -i alhora l’eina més utilitzada- per al grup d’emprenedoria és Google Calendar, que permet el desenvolupament en diferents plataformes d’un horari comú. També es va assenyalar la utilitat d’altres programes com Hootsuite, per coordinar comptes de Twitter, o Evernote, que permet la sincronització entre dispositius de diversos tipus d’informació personal.

 

A l’hora d’abordar la problemàtica que afecta en major mesura als emprenedors, molts dels assistents van apuntar cap a l’escassa consciència social i la falta d’un major suport de les administracions públiques, com va recalcar Pau Senra, impulsor juntament amb Nahia Barberia del grup d’emprenedoria, tots dos membres de l’ACCC.

 

Després de les presentacions i anàlisis inicials, es van posar sobre la taula les experiències i punts forts de cada membre del grup i es van abordar les qüestions principals ja exposades i altres que van sorgir en plena conversa. Encara que es van tocar aspectes molt diversos, els dubtes sobre elements tècnics i fiscals van ocupar el gruix de la trobada.

 

En aquest sentit, un dels membres va plantejar a quines institucions i en quins supòsits el freelance ha de fer-se càrrec o no de l’IVA, o sobre les diferents modalitats d’autònom i quines són més avantatjoses per a la situació econòmica de cada emprenedor, descobrint fins i tot la possibilitat de fraccionar els pagaments per mitjà d’una organització cooperativa que permeti evitar el pagament de la quota íntegra.

 

L’eix de la conversa també va girar entorn de les possibles solucions d’un dels problemes més repetits pels membres del grup: la «flexibilitat» que acaben per adquirir els pressupostos programats, sobretot, com van alguns dels participants. D’aquesta manera, al dependre dels clients la informació per desenvolupar les activitats planificades, aquestes acaben per allargar-se més del que s’esperava.

 

De la mateixa manera, també es van llançar idees encaminades a la valoració del treball efectuat, com la proposta de Miquel Baidal, dissenyador gràfic impulsor d’Il·lustraciència -concurs d’il·lustració científica organitzat per l’ACCC-, qui va recomanar portar un recompte de les hores invertides en la faceta professional. Baidal va subratllar que no només cal tenir-ne en compte les remunerades, sinó que cal incloure també aquelles que es fan pro bono, per tal de ser conscients del preu que té aquest esforç.

 

Després de dues hores i havent solucionat bona part de les qüestions plantejades, els membres del grup d’emprenedoria de l’ACCC es van acomiadar, no sense abans citar-se en els primers dies d’octubre per seguir aprofundint, ja en la tercera trobada, en tot allò que afecti la feina diària dels emprenedors de l’àmbit de la comunicació científica.

 

Aquesta trobada va tenir lloc a la Casa Orlandai gràcies al suport de Cristina Junyent, presidenta de la Fundació Ciència en Societat. L’ACCC informarà el proper mes de setembre de la següent trobada, que tindrà lloc a l’octubre. L’associació recorda que totes les persones interessades en l’emprenedoria relacionada amb la comunicació científica són benvingudes a participar en aquest grup.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *