Pressió a les administracions públiques per a una millora en la gestió del medi ambient

La Plataforma per la Qualitat de l’Aire va presentar dimarts un full de ruta per abaixar els nivells de contaminació a Catalunya i millorar així el benestar de la ciutadania

Núria Closas (ACCC). Hi ha 7 milions de morts prematures l’any al món a causa de la contaminació mediambiental. L’any 2013, el 99,7% de la població catalana va estar exposada a uns nivells de contaminació que superen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. A Catalunya, anar amb transport privat sovint és més econòmic que utilitzar el transport públic.

Cristina Ribas, segona per la dreta, va presentar l’acte (foto: Octavi Planells)

 

Són algunes de les dades que la Plataforma per la Qualitat de l’Aire va exposar a la roda de premsa presentada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) el passat dimarts al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Hi van participar Josep Martí, del Centre d’Anàlisi Programes Sanitaris (CAPS), Ricard Riol, de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Alfons López, de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i Cristina Ribas, presidenta de l’ACCC, va ser l’encarregada de presentar-la.

 

Full de ruta per als pròxims quatre anys

La Plataforma va fer crítiques dures pel que fa a la gestió de l’administració pública sobre temes de medi ambient, ja que rebutgen el pla presentat en la legislatura anterior que no respecta les lleis de la UE i supera els nivells màxims marcats de contaminació. Com que no saben quines seran les futures accions per part de l’Administració, la Plataforma ha decidit presentar ella mateixa un full de ruta de cara als pròxims quatre anys. Josep Martí (CAPS), Alfons López, (CONFAVC) i Ricard Riol (PTP), van plantejar quatre eixos de millora de la qualitat de l’aire que es poden llegir en el manifest. La mobilitat sostenible i saludable de persones i mercaderies, la gestió de ports i aeroports, controls estrictes per a una indústria neta i una campanya de divulgació ciutadana.

 

Josep Martí va valorar la contaminació del medi ambient com el segon problema més important a Catalunya després de la pobresa. També va remarcar que hi ha ciutats com Los Angeles, Londres o París que han aconseguit reduir la seva contaminació atmosfèrica amb mesures correctores. Mesures que, segons Ricard Riol, a Catalunya només s’apliquen quan hi ha un anticicló. Una comparació en la gestió política segons Martí, són les morts per contaminació atmosfèrica amb els accidents de trànsit. Les primeres no són prou visibles com les morts per accident de cotxe, àmbit on “sí s’ha fet una bona campanya de conscienciació ciutadana”, afirmava Martí.

 

La Plataforma neix de diverses organitzacions d’àmbits veïnals, socials, ecologistes, científiques, d’afectats i ONG amb la intenció de “provocar accions que portin a la millora de la qualitat de l’aire que respirem i abaixar els nivells de contaminació a Catalunya en un període de 4 anys”.

 

La qualitat de l’aire, una preocupació per a l’ACCC

En la presentació de la roda de premsa, Cristina Ribas, presidenta de l’Associació, va valorar la importància que es fes aquest pas de conscienciació de la ciutadania per fer polítiques en la societat i va exposar el debat i la preocupació des de fa temps de l’ACCC sobre aquesta realitat. L’associació va celebrar un debat sobre la qualitat de l’aire al 2013 amb la Fundació Ciència en Societat a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i un altre l’any passat al Col·legi de Periodistes.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *