Parlant de boscos: biodiversitat i ecologia del foc

L’ACCC i Hablando de Ciencia organitzen una taula rodona sobre la cura, la gestió i l’impacte dels incendis als boscos mediterranis

Tenim cura dels nostres boscos? Els incendis que pateixen el nostres boscos els condicionen de per vida? Com podem treure profit dels nostres boscos sense perjudicar-los? El proper 23 de novembre, a les 18.30, tindrà lloc la jornada “Comunicar els boscos”, coorganitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i Hablando de Ciencia (HdC), al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya 10, Principal, Barcelona). L’acte serà conduït pel biòleg Gerardo Costea, soci de l’ACCC i membre d’HdC, una plataforma espanyola de divulgadors científics sense ànim de lucre. Juntament amb Costea seuran a la taula Jorge Mederos, biòleg i investigador al Museu de Ciències Naturals de Barcelona; Daniel Nadal, biòleg, membre del departament d’Ecologia de la UB i Mario Beltrán, enginyer forestal del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, qui respondran a totes aquestes qüestions plantejades, entre altres. A l’acte es projectarà el curtmetratge “El Drago Milenario”, dirigit per Rubén Lijo, un dels responsables d’Hablando de Ciencia. L’esdeveniment és d’accés lliure i no cal inscripció prèvia.

 

Gestió dels boscos, biodiversitat i ecologia del foc

A més de la projecció del curtmetratge, es duran a terme les següents ponències:

 

“Què és ser un arbre?”, per Gerardo Costea. Els arbres són organismes fascinants que formen part de la nostra vida quotidiana, però quants sabríem dir què són realment? Què els distingeix d’altres plantes i els caracteritza? La Ciència té les respostes.

 

“Biodiversitat en el cobricel arbori. Explorant la frontera més alta”, per Jorge Mederos. Som animals caminadors, i com a tals el bosc se’ns presenta habitualment des de la seva part baixa: el sotabosc. El cobricel arbori, domini d’éssers trepadors i voladors, és un món totalment diferent. Afortunadament, els científics han trobat la manera d’explorar i descobrir els seus secrets.

 

“Gestionant el bosc mediterrani: estratègies de gestió forestal adaptades al segle XXI”, per Daniel Nadal. El bosc ha format part de la cultura i dels mitjans de subsistència de la població en el Mediterrani des dels seus inicis. Actualment, amb l’abandonament dels mecanismes de producció i explotació tradicionals, el bosc mediterrani requereix del tractament i la cura de la societat per enfrontar amb bones expectatives el repte del canvi climàtic.

 

“Ecologia del foc? De què m’estàs parlant?”, per Mario Beltrán. Els incendis forestals són part de l’ecosistema mediterrani. Lluny de considerar-los catàstrofes, el coneixement sobre l’ecologia del foc ens permet entendre millor aquest fenomen, però també plantejar el debat sobre quin mitjà natural volem i què demana la societat als boscos.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *