Consulta la programació del Campus Gutenberg – Museu de la Ciència CosmoCaixa 2023

La XIII edició del Campus Gutenberg – Museu de la Ciència CosmoCaixa tindrà lloc els dies 18 i 19 de setembre del 2023 a Barcelona sota el lema “Intel·ligència Artificial (IA) en la comunicació i la divulgació científiques”. Les inscripcions són gratuïtes i ja estan obertes!

Virginia Dignum, catedràtica d’Intel·ligència Artificial a la Universitat d’Umeå, obrirà les jornades amb una xerrada inspiradora sobre la intel·ligència artificial, les expectatives de futur i els reptes que planteja. A continuació, en format taula rodona, centrarem la qüestió a “IA en comunicació i divulgació científiques”. Participen a la taula Pilar Sánchez García (Universidad de Valladolid) i Miquel Pellicer (Universitat Oberta de Catalunya), investigadors que han analitzat els usos de la IA en comunicació; Ramon López de Mántaras (Institut de Recerca en Intel·ligència Artificial, CSIC), investigador referent a IA; i Karla Islas Pieck (Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau), comunicadora científica que explicarà el seu propi ús de la IA al dia a dia de la comunicació institucional.

La taula rodona “Posa un comunicador o una comunicadora a la teva organització” analitza oportunitats professionals més enllà dels sectors en què avui hi ha més empleabilitat en l’àmbit de la comunicació pública de la ciència. A la taula hi participen Ángela Monasor (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología, FECYT), Jordi Mas (Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació), Rubén Permuy (Associació Catalana de Comunicació Científica) i Núria Saladié (Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra, CCS-UPF). Una tercera taula, amb el títol “Formació i incentius perquè la comunitat científica comuniqui“, revisa la importància que la comunicació i la divulgació formin part integral de les tasques del personal investigador, per la qual cosa cal disposar d’incentius clars i formació generalitzada. Cintia Refojo (FECYT), José Manuel López Nicolás (Universitat de Múrcia), Óscar Menéndez (Explora Proyectos) i Gema Revuelta (CCS-UPF) participaran en aquesta taula.

A més de les taules rodones, el Campus ofereix 18 sessions paral·leles amb format diferent: tallers pràctics, espais d’aprenentatge, sessions de treball co-creatiu, etc. Les sessions s’han agrupat en: ExperIAments, L’estratègia, Les històries, Eines i consells, Comunicació inclusiva, Va de gènere, Ciència d’escenari, Treure més partit a les XXSS, Projectes Singulars, Comunicació i ciència ciutadana, Joves audiències, Els museus, Aprendre de l’experiència i Construïm una declaració de bones pràctiques a IA. L’espectacle “Dansa i codi”, amb Ana Sedeño i José Ignacio Rejano (Universitat de Màlaga), els Premis Gutenberg 2023, la trobada Beer for Science i els espais de networking completaran aquestes intenses jornades.

Aquest esdeveniment anual ofereix una oportunitat única per actualitzar-se, debatre i establir contactes. S’espera la participació d’aproximadament 300 professionals entre periodistes i comunicadors especialitzats en ciència, salut i medi ambient.

Pots consultar el programa aquí.

Inscriu-te gratuïtament amb aquest formulari.

El Campus està organitzat pel Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra (CCS-UPF), Universitat Pompeu Fabra-Barcelona School of Management (UPF-BSM) i la Fundació “la Caixa”. A més a més, hi col·laboren l’Associació Catalana de Comunicació Científica, la Asociación Española de Comunicación Científica i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *