Crònica de la XXIXa Assemblea General de l’ACCC

El passat dijous 24 de març es va celebrar la XXIXa Assemblea General de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). Aquest cop, retornant a la presencialitat, va reunir a 23 socis i sòcies al centre cívic barceloní Vil·la Urània. Durant l’acte es va repassar el resum d’activitats de l’associació del 2021, la memòria de tresoreria i l’informe de la presidència.

Fotografia de l’acte de la XXIXa Assemblea General de l’ACCC a Vil·la Urània

Després de llegir i aprovar l’acta de l’assemblea del 2021, el president Rubén Permuy, va donar el torn de paraula a la vicepresidenta Anna May Masnou, que va resumir les principals activitats del 2021.

Camí per tornar a l’activitat pre-pandèmia 

L’Anna May va explicar les principals accions realitzades per l’associació durant el 2021, tot realçant l’activitat dels seus membres i l’impuls de les iniciatives en línia, per tal de mantenir les funcions i esdeveniments de l’ACCC en temps de pandèmia.

En el marc del Dia de la Dona es va celebrar la presentació del llibre de Laura Morrón, “A hombros de gigantAs, el qual va servir d’inspiració per impulsar el primer Concurs de Scikus amb Perspectiva, organitzat pel Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència. A més a més, el grup va seguir amb la itinerància de l’exposició “Científiques Catalanes 2.0arreu del territori català. Així mateix, durant el 2021 va començar el projecte “CientífqArt:Murals de Científiques Catalanes”, un projecte per apropar científiques catalanes als centres educatius tot pintant-ne murals,  acompanyats de diverses activitats. Com a resultat, el projecte ha realitzat cinc murals de científiques pioneres històriques catalanes a cinc centres educatius de Barcelona.  

Al mateix temps, es van exposar iniciatives en les quals l’ACCC participa any rere any, com Illustraciencia, l’esdeveniment BCNspiracy, l’agenda Buscaciència, l’11è concurs de vídeos X(p)rimenta, el projecte PerCientEx o les converses dels Live Talks, organitzades amb Cosmocaixa. Entre les activitats on va participar l’ACCC, trobem Ciencia en Redes, en el qual Rubén Permuy va formar part d’una taula rodona sobre la comunicació de la ciència en les diferents llengües cooficials de l’estat.

A més a més es va presentar el projecte europeu ENJOI, que Raül Toran va exposar al VIII Congrés de Comunicació Social de la Ciència (CCSC), i la Nit Europea de la Recerca a Catalunya, en que l’ACCC és coordinadora de la resta de nodes i en lidera la comunicació. També es va presentar l’activitat “El Toc de Ciència”, ideat i dut a terme per la sòcia Nieves Lorenzo, que va portar la divulgació científica als bars l’Olot durant la Nit de la Recerca.

Juntament amb Vil·la Urània s’han organitzat nombrosos tallers i sessions formatives gratuïtes de comunicació i divulgació científica, impartides per socis de l’ACCC i oberts a tot el públic. De la mateixa manera, l’ACCC col·labora amb la Festa de la Ciència de Barcelona en la moderació de les microxerrades i altres activitats, amb l’esdeveniment Pint of Science en la seva difusió i amb BCNspiracy, donant suport a l’esdeveniment, entre d’altres. L’ACCC també contribueix en la difusió d’iniciatives com la Setmana de la Ciència o la Jornada de Santa Llúcia.

Acabem un any ple de noves iniciatives i projectes

Jordi Balaguer, tresorer de l’ACCC, va explicar que l’any 2021 es van incorporar nous projectes que denoten l’alta activitat de l’associació. Els remanents del 2020 van permetre dur a terme noves iniciatives com el “Toc de Ciència”. Els overheads de les Live Talks van aportar més recursos a l’ACCC, a més de servir per a pagar als ponents i moderadors de les sessions.

Els ingressos corrents del 2021 inclouen el remanent del 2020, una donació per part de Scientist Dating Forum, les quotes de les persones associades, les quotes de les entitats col·laboradores, la subvenció de l’ICUB per al projecte CientífiqArt, i els ingressos pels projectes PerCientex, Illustraciencia, ENJOI, i de les Live Talks de CosmoCaixa. Les despeses inclouen nòmines, secretaria tècnica, quotes de la WFSJ i la EUSJA, assistència a congressos, i serveis i despeses de projectes, entre d’altres. 

Projecció de l’ACCC al 2022

Tot seguit, el president Rubén Permuy, va descriure les principals accions que es preveuen al llarg del 2022, juntament amb un petit repàs de les dades de l’associació.

Actualment, l’ACCC compta amb més de 650 persones inscrites a la llista de distribució, interessades en la comunicació, divulgació i periodisme científic, i amb 339 associats. A més a més, les dades de seguidors a xarxes socials continuen creixent. El president va explicar els avantatges de pertànyer a l’associació, i els descomptes en formació, cursos, esdeveniments i subscripcions, entre altres. D’altra banda, va recordar que el carnet de l’ACCC compta com a acreditació de premsa i permet l’entrada gratuïta a museus.

A més a més, Rubén Permuy va esmentar les entitats a les quals forma part l’ACCC: l’EUSJA, la WFSJ, COSCE i la xarxa d’UCC+i. També es van presentar les set entitats col·laboradores de l’ACCC, que li donen suport corporatiu i econòmic. Aquest any l’associació compta amb la incorporació de la Universitat Internacional de Valencia (VIU) i l’Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras, que s’uneixen la Fundació la Caixa, Fundació BBVA, Ciment Català, Fundació AGBAR o la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI).

Pel que fa als projectes i activitats que continuaran o tindran lloc durant aquest 2022, trobem els projectes europeus de la Nit de la Recerca, que compta amb finançament per al 2022 i el 2023, i ENJOI, impulsat a l’ACCC per Raül Toran i basat en el projecte PerCientEx de periodisme científic d’excel·lència, que també continuarà amb la seva activitat. Illustraciencia celebra aquest any arriba a la 9a edició del Premi Internacional d’Il·lustració Científica i Naturalista, el qual rep cada any més de 400 propostes provinents del tot el món; a més a més de la continuïtat de l’agenda Buscaciència, les Live Talks de Cosmocaixa, X(p)rimenta i BCNspiracy.

El president va fer una especial menció al grup de perspectiva de gènere que segueix la seva activitat amb l’exposició Científiques Catalanes 2.0 i el projecte CientífiqArt: Murals de Científiques Catalanes, amb l’objectiu de crear 2 nous murals durant el 2022 i la 2a edició del concurs de Scikus amb motiu de l’11F. El grup Espai NANO continua la seva activitat, i han començat a treballar dos grups nous al 2022: el d’emprenedoria, liderat pel soci i tresorer de l’ACCC Jordi Balaguer, i el grup LGTBIQ+ en ciència, impulsat pel soci Òscar Aznar Alemany.

Precs i preguntes dels associats

Durant la sessió de precs i preguntes van sorgir diverses qüestions i iniciatives amb el propòsit d’impulsar i reprendre nous grups de treball.

En Jordi Diaz, vocal d’activitats i coordinador del grup Espai NANO de l’ACCC, va expressar l’entusiasme d’intentar engegar de nou el grup de treball d’art i ciència, animant a trobar un coordinador per tirar-ho endavant. El soci Dimitri Defranc va proposar reimpulsar el grup d’oceanografia i medi ambient amb un concurs de fotografia naturalista. El grup d’emprenedoria, impulsat per Jordi Balaguer, va corroborar que s’organitzaria una reunió després de Setmana Santa per afinar metes.

L’Anna May va proposar l’organització de visites guiades a la nova exposició del CosmoCaixa “SOL” i al Barcelona Supercomputing Center (BSC) per als associats, així com una sessió formativa sobre Wikidata i Wikicommons. Raül Toran també va suggerir l’organització de trobades de socis en diferents punts del territori català, descentralitzats de la capital.

Com a tancament, després d’una dinàmica de presentacions flash dels assistents a l’assemblea per potenciar el networking, el president Rubén Permuy va acomiadar als presents i els va convidar a un refrigeri al bar de Vil·la Urània per continuar conversant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *