Nova edició de la Jornada Santa Llúcia

Des de la Secció Biologia i Societat, de la Societat Catalana de Biologia, amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, proposem una nova Jornada de Santa Llúcia per tal d’acostar el coneixement científic actualitzat a tot el públic, tant acadèmic com no acadèmic, que vulgui assistir-hi.

Sovint s’acostuma a associar els virus i els bacteris amb connotacions negatives pel nostre benestar, i més en temps de pandèmia. No obstant això, aquests microorganismes també poden ser els nostres aliats per millorar la nostra societat i l’entorn on convivim. La biotecnologia ha fet grans passes en els últims anys i avui dia ens permet un gran ventall de possibilitats; per una banda, i més relacionat amb el nostre entorn, trobem bacteris capaços de degradar compostos tòxics per reduir la contaminació en el medi, bacteris que poden arribar a convertir la indústria en un procés sostenible o que ens permeten crear tests ràpids d’anàlisi per incrementar la seguretat sanitària per prevenir malalties. Per altra banda, també poden tenir una relació directa amb la nostra salut. Actualment s’està fent un mal ús dels antibiòtics, tant que les resistències que apareixen fan que aquests antibiòtics siguin insuficients. Els bacteriòfags són una alternativa real a aquest mal ús que hem fet.  

Dialogarem sobre totes aquestes qüestions i altres dubtes que puguin sorgir amb els ponents de la Jornada de Santa Llúcia. Esteu tots invitats a aquesta nova edició de Santa Llúcia!

CONVOCATÒRIA:  dimecres 22 de desembre de 2021, vía webinar (canvi d’última hora).

Jornada gratuïta. Es prega inscripció a l’adreça scb@iec.cat. 

PROGRAMA FORMAT VIRTUAL:

17:00hBenvinguda i Presentació de la Jornada Equip Societat Catalana de Biologia (SCB)
17:10hBluephage, una nova tecnologia per una ràpida i fàcil determinació dels colífags com indicadors vírics de la qualitat de l’aiguaDr. Anicet R. Blanch – ablanch@ub.eduDepartament de Genètica, Microbiologia i EstadísticaUniversitat de BarcelonaCTO i cofundador Bluephage
17:30hBioremediació de mercuri mitjançant bacteris marinsDra. Olga Sánchez – olga.sanchez@uab.es Departament Genètica i MicrobiologiaUnitat de Microbiologia CampusUniversitat Autònoma de Barcelona (UAB)
17:50hMadonna projecte europeu amb la intenció de convertir la indústria en un procés sostenible i cíclic: creació de bacteris modificats genèticament que puguin degradar plàstic i altres residus industrials de manera més eficient  (PENDENT)Blai Vidiella Rocamora – bvidiella@crm.catNonlinear Dynamics and Evolution lab (CRM)Institut de Biologia Evolutiva ICREA-UPF-CSIC)
18:10hBacteriòfags com a alternatives a la resistència a antibiòticsDra. Montserrat Llagostera i Casas – montserrat.llagostera@uab.catDepartament Genètica i MicrobiologiaUnitat de Microbiologia CampusUniversitat Autònoma de Barcelona (UAB)
18:30hTorn de preguntes
18:50hCloenda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *