Les principals associacions científiques i d’empreses innovadores fan una crida conjunta per situar la R+D+I al cor de l’estratègia de país

Els signants, entre els que s’hi troba l’ACCC, reclamen un Pacte d’Estat que contempli estratègies a llarg termini dirigides a promoure la ciència de frontera i la innovació empresarial.

El document aspira a sumar i aportar solucions estratègiques al recent Pacte per la Ciència i la Innovació que acaba d’anunciar el Govern.

SOMMa, ASEICA i AseBio, entitats que agrupen gairebé deu mil investigadors i investigadores de l’àmbit públic i privat, desenes de centres d’investigació i prop de 300 empreses punteres espanyoles del sector biotecnològic, uneixen les seves veus per donar pressa als responsables polítics per a transformar el país. Més de 40 organitzacions de l’àmbit de la ciència i la innovació, entre les que s’hi troba l’ACCC, signen un document que demana, entre altres mesures, superar el 2,5% d’inversió en R+D+I a l’any 2027 per aconseguir un canvi estructural de model econòmic.

Davant aprovació ahir de l’avantprojecte dels nous pressupostos generals de l’Estat i les finestres d’oportunitat que suposen el Pla de Reconstrucció, el “Green Deal” i les missions del nou Programa Marc Horitzó Europa de la Unió Europea, els signants consideren que ha arribat el moment de posar a la R+D+I al centre de l’estratègia de futur per a una recuperació sostenible i resilient d’Espanya. A l’anterior se suma que la ciutadania ha pogut apreciar recentment la necessitat de disposar d’una capacitat investigadora sòlida per als reptes als quals ens estem enfrontant. En contrast, actualment Espanya inverteix només un 1,24% del seu PIB en R+D, xifra molt inferior a la mitjana de la UE (2,12%), i més allunyada encara de països com Alemanya, Dinamarca o Àustria (entorn al 3%).

El document proposa canvis administratius, legals i la posada en marxa d’accions estratègiques perquè la ciència i la innovació siguin els motors de la recuperació del nostre país. La transformació del model econòmic aconseguiria contrapesar la dependència de sectors molt afectats per l’actual pandèmia i donaria a Espanya noves oportunitats i una posició més forta davant el futur. Cristal·litzar el gran potencial espanyol en R+D+I establiria les bases d’una recuperació sòlida mitjançant un model econòmic sostenible, competitiu i basat en l’alt valor afegit.

“El context actual ha despullat de forma brusca les mancances del nostre model econòmic. Espanya es projecta com la més tocada de les economies avançades, fent imperatiu apostar fermament per un canvi de model davant la reconstrucció econòmica. És aquest un punt d’inflexió davant el qual no hi té cabuda abaixar els braços, fent imprescindible apostar per un model que asseguri el futur i la rellevància d’Espanya. Prendre mesures urgents aprofitant els pressupostos generals de l’estat és el mínim per començar. Al seu torn, un pacte d’estat per la R+D+I cal, és necessari ara més que mai.” Luis Serrano, president de SOMMa i director del Centre de Regulació Genòmica.

“La Covid-19 ha posat de manifest el que portàvem alertant des de fa temps: la imperiosa necessitat d’invertir en ciència i innovació per assegurar la salut dels nostres ciutadans i per desenvolupar una economia basada en el coneixement i no en el divertiment. És el moment d’agafar el toro per les banyes: necessitem plans estables a llarg termini i solucions a curt termini per afrontar aquests reptes. Diguem-ho un cop més: la recerca no és un luxe, és l’única via que tenim per assegurar la salut i qualitat de vida dels nostres conciutadans. I això no depèn d’ideologies, és un projecte transversal de país “. Xosé Bustelo, president d’ASEICA.

“Aquesta crida als nostres representants polítics, a l’administració i a la pròpia societat, no és sinó una demanda conjunta per a una estratègia a llarg termini que promogui la ciència i la innovació del nostre país i els situï en el cor de la seva estratègia. Les empreses i entitats innovadores estem compromeses en aquest esforç si disposem d’un marc adequat i estable que ens permeti treballar col·laborativament amb la resta dels agents de l’ecosistema d’R+D+ I i contribuir així a la transformació del nostre model productiu.”. Ion Arocena, director general d’AseBio.

La crida encapçalada per SOMMa, ASEICA i AseBio proposa tres eixos de mesures, el primer dels quals se centra en l’enfortiment de la ciència de frontera bàsica i transnacional. Incideix en aspectes com la simplificació de la gestió de la despesa i la burocràcia associada, l’increment i optimització de la inversió, nous programes de captació de talent, i mecanismes que afavoreixin l’estabilitat dels projectes d’investigació promoguts per organismes públics.

El segon eix proposa mesures per a l’enfortiment de la innovació i l’impuls de la transició a una economia sostenible i d’alt valor afegit. Es proposa potenciar la cooperació publicoprivada i el teixit empresarial innovador, així com la creació d’una llei de mecenatge. S’indica també la necessitat d’emprendre una reforma profunda del model d’ajudes a la R+D+I empresarial i un marc jurídic que minimitzi les incerteses i proporcioni estabilitat i seguretat a el sistema de R+D+I.

Enllaçant els anteriors, el tercer eix es focalitza en mecanismes per incrementar les sinergies entre el sector acadèmic i l’empresarial. Per això, es considera clau el desenvolupament d’una estratègia nacional a llarg termini que inclogui les comunitats autònomes, incrementar la capacitat de translació del coneixement d’universitats i instituts de recerca en solucions innovadores i la creació de noves empreses de base tecnològica. Finalment, els signants apel·len a conrear el valor de la ciència com un referent per a la ciutadania, el teixit empresarial i l’acció política.

Descarrega aquí el document íntegre:

 Por una Estrategia a Largo Plazo por la Ciencia y la Innovación en España

PROMOTORS: 

Alianza Severo Ochoa – María de Maeztu – SOMMa 

https://somma.es/

Asociación Española de Investigación sobre el Cáncer – ASEICA 

Asociación Española de Bioempresas – AseBio 

https://www.asebio.com/

ENTITATS SIGNANTS: 

Asabys 

https://asabys.com/

Asociación Empresarial para la Protección de las Plantas – AEPLA  

http://www.aepla.es

Asociación de Empresas Químicas de la Comunidad Valenciana – QUIMACOVA  

https://quimacova.org/

Asociación Española Contra el Cáncer – AECC  

https://www.aecc.es/es

Asociación Española de la Economía Digital – Adigital  

https://www.adigital.org/

Asociación Española de Leguminosas – AEL 

Asociación Española de Startups 

https://asociacionstartups.es/

Asociación Multisectorial de Empresas Españolas de Electrónica y Comunicaciones – AMETIC  

https://ametic.es/es

Asociación Nacional de Investigadores Hospitalarios – ANIH 

http://www.anih-es.org/

Asociación Nacional de Obtentores Vegetales – Anove  

https://www.anove.es/

Asociación para el Estudio de la Biología de la Reproducción ASEBIR 

Associació Catalana de Comunicació Científica – ACCC  

https://www.accc.cat/

Associació Catalana d’Entitats de Recerca – ACER  

https://www.acer-catalunya.org/

Bioval 

Catalonia Bio & Health Tech – CataloniaBio & HT  

https://cataloniabioht.org

Federación Española de Empresas de Tecnología Sanitaria – Fenin  

https://www.fenin.es/

Federación Española de Enfermedades Neuromusculares – Federación ASEM 

Fundación Antama  

http://fundacionantama.org/

Fundación para la Excelencia y la Calidad de la Oncología – Fundación ECO 

Fundación Tecnología y Salud 

http://www.fundaciontecnologiaysalud.es/

IN Vivo Capital  

https://invivo.capital/

Red de Asociaciones de Investigadores y Científicos Españoles en el Exterior – RAICEX 

https://raicex.wordpress.com/acerca-de/

Sociedad Española de Arcillas – SEA 

Sociedad Española de Biología Celular – SEBC  

http://www.sebc.es/

Sociedad Española de Biología del Desarrollo – SEBD  

Sociedad Española de Biología Evolutiva – SESBE 

https://sesbe.org/

Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular – SEBBM 

https://www.sebbm.es/

Sociedad Española de Biotecnología – SEBiot 

Sociedad Española para las Ciencias del Animal de Laboratorio – SECAL 

Sociedad Española de Genética – SEG 

http://www.segenetica.es

Sociedad Española del Glaucoma – SEG  

Sociedad Española de Hematología y Hematoterapia – SEHH  

https://www.sehh.es/

Sociedad Española de Inmunología – SEI 

https://www.inmunologia.org/

Sociedad Española de Métodos Numéricos en Ingeniería 

http://www.cimne.com/semni

Sociedad Española de Neurociencia – SENC  

Sociedad Española de Oncología Médica – SEOM  

https://seom.org/

Sociedad Española de Oncología Radioterápica – SEOR  

https://seor.es

Sociedad Española de Psicología Experimental 

Sociedad Española de Química Terapéutica – SEQT 

https://www.seqt.org

Sociedad Española de Terapia Génica y Celular 

https://www.setgyc.es/

Society of Spanish Researchers in the UK  – SRUK/CERU 

https://sruk.org.uk/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *