El Decàleg per Informar sobre el Canvi Climàtic necessita suport

Durant els últims anys, les associacions de comunicació científica han constatat una progressiva degradació del periodisme especialitzat en ciència i medi ambient

L’Associació Espanyola de Comunicació Científica (AECC) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) expressen el seu suport al “Decàleg de recomanacions per a informar sobre el canvi climàtic“, recentment signat pels principals mitjans espanyols. Les entitats feliciten els impulsors de la iniciativa i als mitjans que han subscrit el decàleg i demanen a aquests últims que apostin de manera decidida pels periodistes i col·laboradors especialitzats en ciència i medi ambient, per complir amb les intencions del document.

 

El 4 de març de 2019, els principals mitjans espanyols van donar el seu suport al “Decàleg de recomanacions per a informar sobre el canvi climàtic”, promogut per la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES) i el Grup de Recerca Mediació Dialèctica de la Comunicació Social (MDCS ) de la Universitat Complutense.

El punt 10 del decàleg afirma: “Assegurar informacions rigoroses i de qualitat sobre canvi climàtic requereix mantenir un periodisme que permeti als professionals cobrir aquests assumptes de manera continuada. Es proposa reforçar les seccions de periodisme científic i ambiental dins de les redaccions amb periodistes especialitzats en contínua actualització”.

 

Degradació del periodisme especialitzat

Durant els últims anys, les associacions de comunicació científica han constatat una progressiva degradació del periodisme especialitzat en ciència i medi ambient. En primer lloc, a causa de la crisi financera que ha colpejat a molts mitjans, els espais especialitzats s’han vist reduïts i minvats de personal, tant pel que fa a plantilla com a col·laboradors.

En segon lloc, la crisi de model del periodisme ha condemnat molta informació científica a ser tractada sense el mínim treball periodístic ia passar per la pedra del “clickbait”, la competició a la baixa per aconseguir trànsit a internet a força de titulars sensacionalistes i informació esbiaixada o falsa. Aquestes decisions han privat als lectors de fets i històries fiables, rellevants i constructius. Això explica en part la feble reacció de la nostra societat davant el greu repte del canvi climàtic.

 

Aprofitar el talent dels periodistes científics

A Espanya, disposem de nombrosos periodistes especialitzats, amb experiència, capaços d’aixecar temes propis i originals, de tractar-los amb profunditat, en formats innovadors i apuntant a solucions constructives. Animem als mitjans a aprofitar aquest talent recuperant les seccions minvades o tancades, mantenint i reforçant les seccions existents i obrint seccions especialitzades, si no en tenen.

Això redundaria en el bé de la societat, però també en el dels propis emissors d’informació. A mig termini, els mitjans sobreviuran als canvis de model en marxa només si saben preservar la confiança del lector. Això requereix una priorització honesta i un tractament en profunditat de la informació coneguda i la capacitat de descobrir i investigar informació desconeguda.

 

Barcelona i Madrid, 13 de març de 2019

 

CONTACTES

Esther Sánchez 

Secretaria de l’AECC

secretaria@aecomunicacioncientifica.org

Miriam Rivera Iglesias

Secretaria tècnica i responsable de comunicació de l’ACCC

comunicacio@accc.cat

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *