Per Sant Jordi, llibres dels nostres socis

Com cada any, des de l’Associació Catalana de Comunicació Científica us convidem a fer un cop d’ull a diversos llibres de divulgació científica escrits pels nostre socis amb motiu de Sant Jordi. Aquest any trobareu propostes tan variades com la taula dels elements químics, neuromarketing, geologia, botànica, o deep learning, o medicina. Esperem que en gaudiu!

Pero… ¿qué le hace la música a mi cerebro? Neuromarketing, consumo y branding”

Jordi A. Jauset

Versió ebook | Versió paper

En aquesta obra s’analitza com la música pot influir en el record d’una marca (branding) i en la probabilitat de compra del ‘potencial consumidor. S’ha dividit en quatre capítols: el primer tracta sobre el Neuromarketing, els seus objectius, i una breu descripció de les seves tècniques. El capítol segon està dedicat a la interacció música-cervell: es debat sobre la música i la seva influència emocional. Es descriuen processos cerebrals propis de la neurociència, però imprescindibles per comprendre en tota la seva magnitud com ens afecta la música. El capítol tercer es reserva per a aspectes pràctics: la música en publicitat i l’àudio branding, o logotips sonors, que últimament està experimentant certa expansió. Es comenten quins són els efectes dels paràmetres musicals i s’exposen alguns exemples d’implantació de la música en diversos establiments comercials. El capítol quart detalla diverses investigacions i mostra notícies aparegudes en els mitjans de comunicació en relació amb la investigació en Neuromàrqueting. L’obra es completa amb un extens annex sobre el cervell, el sistema límbic i els neurotransmissors, que ajudaran a el lector a comprendre en tota la seva magnitud les respostes emocionals, en particular, les derivades dels estímuls musicals.

Els tresors geològics del paratge natural de Poblet

Albert Martínez-Rius i Marc Tudela

Versió paper

Guia divulgativa que descobreix llocs insòlits de la geologia de la zona de Poblet. Està dirigida al públic en general, aficionat a la natura i professors de secundària. Té una mida A5 amb 127 pàgines, profusament il•lustrada amb fotografies i sobretot il·lustracions senzilles que expliquen els processos geològics que s’observen en el camp. Com a complement de la informació escrita, disposa d’una app multimèdia per a mòbils androids, on hi ha uns petits vídeos de cada parada dels itineraris ,on els autors expliquen en un minut lo més important de cada lloc. Consta de tres itineraris: un per la muntanya de la Pena. Un passeig per aquesta muntanya emblemàtica propera al monestir on es veu, entre altres coses, les fonts minerals de les Masies, les diferents roques que afloren en aquesta zona, i la magnífica panoràmica des del mirador de la Pena. El segon itinerari, es situa al voltant de les antigues explotacions mineres, on es treia principalment bauxita. El tercer itinerari ens porta a la vall de Castellfollit, on predomina un paisatge característic de roques granítiques i on, antigament, hi havia una gran activitat extractiva a les pedreres on es feien les llambordes de Tarragona i Reus. Es complementa amb uns punts d’interès geològic com el sistema d’aigües subterrànies del naixement del Francolí a l’Espluga, les cavitats a la capçalera de la Mata, el filó Atrevida i la relació del sòl amb el vi.

Els arbres silvestres de Catalunya

Josep M. Panareda. Il·lustracions: Maravillas Boccio

Versió paper

Guia dedicada als arbres del nostre país i que recull tots els arbres espontanis presents a Catalunya actualment. El volum consta de 73 fitxes a doble pàgina, amb informació identificadora de l’espècie (nom català i científic, família, forma biològica, mesos de floració, alçària, distribució) i tres blocs principals d’informació: descripció morfològica, hàbitat i usos. El text es complementa amb una part gràfica (mapa, fotografies i il•lustracions). El volum inclou un capítol introductori, un glossari i índexs alfabètics per nom científic i català. Adreçada a un ampli espectre de públic: aficionats a la natura, estudiants i professionals.

100 curiositats sobre la taula periòdica i els elements químics

Santiago Álvarez, Eduard Cremades, Josep Duran, Xavier Duran, Claudi Mans i Pep Anton Vieta

Versió paper

Cent capítols curts, de variada temàtica, a tots els nivells i per a públic no científic, sobre diferents aspectes de la taula periòdica i els elements que la componen.

Python Deep Learning, Introducción práctica con Keras y TensorFlow 2

Jordi Torres

Versió paper (s’actualitzarà amb la versió ebook)

La intel·ligència artificial permet la innovació i el canvi en tots els aspectes de la vida moderna. La majoria dels avenços actuals es basen en Deep Learning, una àrea de coneixement molt madura que permet a les empreses desenvolupar i posar en producció els seus algoritmes d’aprenentatge automàtic. Molts professionals interessats en comprendre el Deep Learning tenen dificultats en establir una ruta adequada per començar i saltar la barrera d’entrada en aquest camp d’innovació, per la seva complexitat i falta de manuals sobre el tema. Per això, aquest llibre proporciona tots els continguts necessaris per entendre què és el Deep Learning i conèixer les possibilitats d’aquesta tecnologia. Gràcies a la combinació dels principis teòrics del Deep Learning i l’enfocament pràctic de codificació, s’iniciarà en aquest apassionant món mitjançant el llenguatge Python i l’API Keras de la llibreria TensorFlow, l’entorn més popular per desenvolupar aplicacions Deep Learning. Tant si té poca experiència en programació, com si és un programador experimentat, rebre aquest llibre i obtingui les habilitats pràctiques bàsiques que li permetran comprendre com funciona i què fa possible (i què no) l’ús de l’Deep Learning en els seus propis projectes.

La ciència de The Big Bang Theory

Toni de la Torre i Ramon Cererols

Versió paper i ebook

El crític de sèries Toni de la Torre i l’expert Ramon Cererols analitzen alguns dels conceptes científics que es tracten a la comèdia The Big Bang Theory. Conceptes tan complexes com el bosó de Higgs, la mecànica quàntica, l’antimatèria o la teoria del multivers però que la sèrie ha ajudat a popularitzar.

The Science of Cooking. A Quick Immersion

Claudi Mans Teixidó

Versió paper i ebook

La ciència dels aliments i dels processos culinaris analitzada amb la perspectiva científica de la física, la química i la biologia. Traducció i adaptació de “La Química en la cocina. Una inmersión rápida” de Tibidabo Edicions, Barcelona.

Los informes médicos: estrategias lingüísticas para favorecer su comprensión. Buenos Aires: Hospital Italiano de Buenos Aires, 2019, p. 225.

Estopà, Rosa (coord.), M. Teresa Cabré, Iria da Cunha, Ona Domènech-Bagaria, Mercè Lorente, Elisabet Llopart-Saumell, M. Amor Montané, Jorge M. Porras-Garzón, Òscar Pozuelo-Ollé, Laia Vidal-Sabanés, Jorge Vivaldi, Yingfeng Xu

Versió ebook

L’objectiu d’aquest llibre és presentar els resultats d’una anàlisi lingüística d’informes mèdics amb la finalitat de trobar els indicadors que en dificulten la comprensió. S’han estudiat aspectes discursius, sintàctics, lèxics, semàntics, pragmàtics i ortotipogràfics dels informes mèdics; i s’han realitzat enquestes de comprensió amb possibles pacients amb informes reals i amb informes enriquits lingüística i cognitivament.

Comunicació, llenguatge i salut. Estratègies lingüístiques per millorar la comunicació amb el pacient. Barcelona: Institut de Lingüística Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra; Documenta Universitària, Serie Activitats 25, 2019.ISBN 978-84-9984-498-5.

Rosa Estopà Bagot

Versió ebook i paper

El diagnòstic o la sospita d’una malaltia genera un impacte emocional important en els persones i en els seus familiars. En moltes ocasions els pacients s’enfronten a barreres comunicatives en les interaccions amb els professionals de la salut que els atenen. Les raons són de diversa naturalesa: cognitives, lingüístiques, psicològiques, culturals. Intentar analitzar els problemes i cercar solucions és un pas endavant cap a la millora de la qualitat de vida de tot ciutadà. COMUNICACIÓ, LLENGUAJE I SALUT: Estratègies lingüístiques per millorar la comunicació amb el pacient presenta les conferències i ponències de la Jornada HEALTHCOM-19, celebrada en el marc del projecte JUNTS (RecerCaixa 2015. Avancem amb la ciència. ACUP i Obra Social “La Caixa”) i organitzada pel grup IULATERM. El coneixement especialitzat es vehicula en els actes comunicatius, orals com ara una visita mèdica o escrita com ara un informe mèdic, a través del llenguatge i sobretot a través de la terminologia. La mirada de lingüistes, terminòlegs, traductors, mediadors, especialistes en comunicació és la que predomina en els treballs d’aquesta edició del HEALTHCOM.

Primer diccionari de medicina il·lustrat. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2018.

Rosa Estopà Bagot

El Primer diccionari de medicina il·lustrat és un llibre que vol explicar el significat i l’ús de les paraules més bàsiques que els nens i nenes senten i fan servir quan parlen de la seva salut i de les seves malalties. Aquest diccionari està adreçat a nens i nenes de sis a dotze anys. En la seva elaboració hi han participat 1.200 escolars de segon, tercer i quart de primària d’escoles catalanes, a més de lingüistes i pediatres. Aquesta obra s’ha desenvolupat en el si del projecte Jugant a definir ciència i en el projecte RecerCaixa-JUNTS i ha rebut assessorament i finançament del Col·legi Oficial de Metges de Girona i del Grup de recerca IULATERM.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *