L’exposició Científiques Catalanes 2.0 comença la gira a Salt!

Post de la sòcia Anna May, membre del Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC i Vocal Científica de la Junta de l’ACCC

Dia 11 de febrer de 2020. – Fa cinc anys que és un dia especial per molts de nosaltres, perquè l’UNESCO el va declarar Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. Des de l’ACCC, aprofitant que enguany celebrem els 30 anys de l’associació, volíem celebrar aquesta jornada d’una manera especial, i des de la Junta i des del Grup de Perspectiva de Gènere, se’ns va acudir que podríem fer la segona edició de l’exposició itinerant que havia tingut tan èxit al 2010 16 Científiques Catalanes. El resultat n’és l’exposició itinerant “Científiques Catalanes 2.0”, amb 24 científiques en actiu de diferents punts del territori i diferents àrees de recerca, que treballen i fan divulgació científica a Catalunya.

Les protagonistes són científiques de diferents àmbits de la ciència i de tot el territori: Sandra Brucet (UVic-UCC), Luisa F. Cabeza (UdL), Carmen Claver (URV), Montserrat Corominas Guiu (UB), Laura Dempere (UVic-UCC), Rosa Estopà Bagot (UPF), Cristina Fillat (IDIBAPS), Àngels García-Cazorla (Hospital Sant Joan de Déu), Montserrat Gea (UdL), Amàlia Lafuente (UB), Ariadna Lagunas-Tuset (VHIR), Laura Lechuga (ICN2), Núria López-Bigas (IRB), Gemma Marfany (UB), Elena Monte (CRAG), Núria Montserrat (IBEC), Sílvia Osuna (UdG), M. Rosa Palacín (ICMAB, CSIC), Mónica H. Pérez-Temprano (ICIQ), Anna Roig (ICMAB, CSIC), Núria Salán (ESEIATT, UPC) Laura Soucek (VHIO), Carme Torras Genís (IRI, CSIC-UPC), i Licia Verde (ICCUB). Les anireu coneixent a totes al llarg de l’any.

Volem que l’exposició sigui l’excusa perfecte per generar diàleg mitjançant activitats relacionades amb la dona i ciència a tots els llocs on és exposada. Per a la inauguració, que va tenir lloc al Museu de l’Aigua de Salt – a proposta de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI)-, i on encara podeu veure l’exposició fins el dia 9 de març, vam poder comptar amb algunes de les científiques integrants de l’exposició i amb membres del Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC.

El Museu de l’Aigua de Salt es troba a la Factoria Cultural Coma Cros (Nau Kroptotkin), antiga fàbrica tèxtil Coma Cros, ara edifici municipal transformat en un espai per a usos culturals (biblioteca, museu, auditori, sales de conferències i tallers, universitats, arxiu municipal, etc.). Un lloc idoni per una exposició. Cap a dos quarts de sis de la tarda va començar a arribar la gent, i la inauguració va començar just passades les sis de la tarda amb un públic força nombrós.

L’acte central de la inauguració va constar d’una taula rodona, moderada per Clàudia Diviu, doctoranda en comunicació científica i tècnica de comunicació de Biocat, i amb la participació de tres científiques en actiu, dues de les quals, protagonistes de l’exposició: Rosa Estopà, investigadora en lingüística de la UPF, i Sílvia Osuna, investigadora en química computacional a la UdG. La tercera, Olga Tura, era de la casa: investigadora a l’IDIBGI. La taula rodona va tocar diferents temes relacionats amb la dona i la carrera científica. Temes com la competitivitat existent al món científic; la maternitat, que sol arribar en el moment on la productivitat hauria de ser màxima; l’abandonament de la carrera científica per part de moltes científiques, o la presència de moltes noies en el camp biomèdic, però poques en alts càrrecs i càrrecs directius; el canvi que hi ha hagut en el món de la dona i la ciència durant els últims 100 anys i el futur que ens espera, i les sensacions personals d’algunes de les científiques davant de la resta de la comunitat cientifica, molt sovint d’inseguretat, o de sentir que s’ha de fer un doble-esforç per tal de ser reconegudes i tirar endavant. Temes potser recurrents, però al mateix temps, temes que s’han de seguir tractant, per tal de conscienciar la societat i aconseguir canviar les coses. Perquè el dia 11 de febrer encara és necessari, i ho serà sempre que continuïn existint diferències entre homes i dones en aquest camp.

Des del grup de Perspectiva de Gènere volem agrair la presència de la Regidora de Cultura de Salt, Nuri Heras, per obrir l’acte, i de la Sotsdirectora de l’IDIBGI, Miriam Gironès, per cloure’l. També volem agrair a totes les dones científiques que han acceptat participar en aquesta exposició. Esperem que les podeu anar coneixent al llarg d’aquest any amb les activitats que anirem organitzant als diferents espais que acolliran l’exposició. Us convidem a tots i totes a participar-hi! Per últim, ens agradaria agrair tot el suport de l’ACCC per tirar endavant aquest projecte.

Accedeix a la galeria de fotos de la inauguració de l’exposició “Científiques Catalanes 2.0”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *