El Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC inaugura “Científiques Catalanes 2.0”

L’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, el Museu de l’Aigua de Salt, en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), acollirà la inauguració de “Científiques Catalanes 2.0”, una exposició itinerant sobre les científiques d’avantguarda del nostre territori, el treball de les quals, és molt rellevant per l’avenç de la ciència, en totes les seves vessants.

Amb aquesta mostra, l’entitat coordinadora, el Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC, inicia la nova dècada enfortint el seu compromís en promoure la igualtat de gènere a l’àmbit científic.

Amb la veu de més de 20 investigadores punteres de diverses disciplines STEAM i de la divulgació científica, es posarà en relleu l’excel·lència de la recerca i les activitats divulgatives liderades per dones. Una sèrie de panells expositius mostraran la seva exitosa trajectòria professional i les seves motivacions, tot un referent per a les noves generacions que tinguin curiositat i/o es vulguin dedicar a la ciència. 

L’acte d’inauguració tindrà lloc a les 18 h, amb una taula rodona que comptarà amb algunes de les protagonistes de l’exposició com Sílvia Osuna, investigadora de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (UdG) i Rosa Estopà Investigadora de l’IULA (Institut de Lingüística Aplicada-CER). També participaran Olga Tura, investigadora principal del Grup Respiratori de l’IDIBGI i les membres de l’ACCC, Sílvia Simón, directora de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de l’UdG i Clàudia Diviu, doctoranda de Comunicació Científica a la UPF i Tècnica de Comunicació a Biocat.

Clàudia Diviu moderarà aquest primer debat sobre la importància de reconèixer i posar el focus en el treball de les dones que participen i dirigeixen grans avenços científics.

L’exposició viatjarà per tot el territori català fent parada a diferents institucions i centres d’investigació de referència. Les localitzacions confirmades a dia d’avui són:

  • Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI): 11/2/2020 – 9/3/2020
  • Institut d’Estudis Catalans (IEC): 16/3/2020-3/4/2020
  • Centre d’Investigació i Desenvolupament (CID) CSIC: 17/4/2020 – 17/5/2020
  • Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona: 29/6/2020 – 27/7/2020
  • Biblioteca Pere Calders (Viladecavalls): 5/10/2020 – 26/10/2020
  • Universitat de Vic: 29/10/2020 – 16/11/2020
  • Institut de Ciències del Mar (ICM) CSIC: 19/11/2020 – 6/12/2020

En el marc de l’11F, el 12 de febrer a les 18h, el Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC també organitza una tertúlia a Vil·la Urània: “Científiques al laboratori i als mitjans de comunicació”. En aquesta tertúlia es ressaltarà el paper de la dona en la ciència i s’inclourà el paper de la dona divulgadora i/o comunicadora en diferents formats. Trobarem un diàleg entre les científiques que investiguen i les que divulguen. Hi participaran Claudia Diviu; Gemma Marfany, Professora titular de Genètica, Cap d’Unitat del CIBERER (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa – Malalties Rares) de la Universitat de Barcelona (UB) i una de les científiques representades en l’exposició “Científiques Catalanes 2.0”; Anna May, Responsable de Comunicació i Divulgació a l’Institut de Ciència dels Materials de Barcelona (ICMAB), i Vocal d’Activitats Científiques i membre del Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC; Laia Pellejà, Responsable de Divulgació i Formació Científica de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i membre del Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC; i Miriam Rivera, Creadora de Biomiics – Biologia en Còmics, Secretària Tècnica i Responsable de comunicació de l’ACCC, i membre del Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC.

Les inscipcions ja estan obertes.

“La ciència busca donar solucions als desafiaments de la vida quotidiana. Per això, sigui quina sigui la recerca que volem dur a terme sempre s’ha de fer AMB i PER A la societat.” 

Rosa Estopà Investigadora de l’IULA (Institut de Lingüística Aplicada-CER).

“Fes allò que et motiva i t’inspira amb creativitat i optimisme”Silvia Osuna, investigadora de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (UdG)

El Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC està coordinat per Estibaliz Urarte, del Patient Engagement on Research Area de la Fundació Sant Joan de Déu, Gemma Rius, investigadora Ramon y Cajal de l’IMB-CNM-CSIC, Raül Toran, President de l’ACCC i Míriam Rivera, secretària tècnica i responsable de comunicació de l’ACCC.

Entitats col·laboradores de l’ACCC:

Biocat, Ciment Català, Fundació Agbar, Fundació BBVA, Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi), Fundació Knowledge Innovation Market (KIM Bcn), Fundació Naturgy, Fundació Obra Social “la Caixa”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *