Crònica de la XXIII Assemblea de l’ACCC

L’ACCC anuncia la intenció de crear una agència de continguts

L’ACCC vol impulsar la creació i publicació d’informació científica de qualitat als mitjans de comunicació. Aquest és un dels objectius que s’ha marcat l’Associació Catalana de Comunicació Científica per al període 2016-2017. En la XXIII Assemblea General Ordinària, celebrada el passat 28 d’abril al Col·legi de Periodistes de Catalunya, es va anunciar la necessitat de crear una agència de continguts de qualitat que permeti a la ciutadania seguir l’actualitat científica mitjançant productes periodístics elaborats per equips multidisciplinars i contextualitzats en l’entorn social i econòmic. 

 

Tal com va explicar la presidenta del l’ACCC, Cristina Ribas, “aquest any volem donar el tret de sortida a una demanda que s’ha proposat de manera reiterada des de diferents veus i que, en definitiva, pretén acostar la ciència a la ciutadania“. La idea, segons va explicar la presidenta,  és començar per elaborar uns pocs productes aquest any 2016 i poc a poc anar consolidant un projecte útil i necessari en els mitjans actuals que cada dia veuen minvar els espais especialitzats“. 

 

En aquest marc, Cristina Ribas,  va  argumentar que “quan desapareix el medi ambient amb mirada social de la graella de televisió estem davant un problema de caràcter qualitatiu, no quantitatiu” i va alertar de la “manca d’una mirada crítica dels temes d’interès científic” .

L’Assemblea va començar a dos quarts d’una del migdia amb la presència dels socis i sòcies assistents, la presidenta Cristina Ribas, el vice-president, Raül Toran i la tresorera Mercè Fernàndez encarregats de conduir l’acte. Després de l’aprovació de l’acta de l’Assemblea 2015, Raül Toran, en substitució de Rosa Martínez -secretària de l’Associació- va fer un llarg i curós repàs a les activitats de 2015.

 

Pressupost sostenible

 

Mercè Fernàndez, per la seva banda, va donar comptes de l’informe econòmic 2015 recordant que des de fa dos anys els socis poden desgravar un 4% de la seva quota anual. Immediatament després, es va presentar el pressupost pel 2016 que es va aprovar per unanimitat. Per sintetitzar l’apartat econòmic, la presidenta va destacar que els ingressos corrents sempre cobreixen les despeses corrents i que els projectes s’autofinancien. “Si fem més projectes és perquè trobem més finançament” va dir. 

 

Accions 2016-17

 

En aquest punt, Cristina Ribas va aprofitar per explicar els plans de futur de l’ACCC. Va recordar que actualment el Premi Joan Oró reconeix la feina entre una parella de fet formada per un científic i un periodista. Es va anunciar que això seguirà així en la nova convocàtoria que s’obrirà aquest mes de juny per la bona acollida que ha tingut. El lliurament tindrà lloc el novembre en l’acte social anual més important de l’Associació que des del 2015 es celebra als voltants de la Setmana de la Ciència. 

 

Cristina Ribas va recordar que aquest any, gràcies a l’ajut de la convocatòria FECYT 2016, s’estan identificant productes de periodisme científic d’excel·lència en el Projecte Percientex en què seixanta lectors voluntaris debaten els criteris de qualitat per als treballs que fan els mitjans  i detecten bones pràctiques a l’estat espanyol. Els resultats es presentaran durant la propera setmana de la Ciència.

 

L’Assemblea va abundar, igualment, en el treball realitzat a través de la Plataforma per la qualitat de l’Aire, entitat de la qual forma part l’Associació Catalana de Comunicació Científica i que planteja un programa amb 24 propostes concretes adreçades a reduir la contaminació atmosfèrica.

 

Esment especial es va fer a l’apartat de les trobades, i en concret, als Esmorzars de Ciència al 7 Portes en què investigadors capdavanters en el seu camp de recerca aborden temes científics d’impacte i d’actualitat. Toran va informar del proper esmorzar del mes de maig dedicat a la neurociència.

En aquest punt, va recordar el nou programa Ciutat Verda, un cicle d’activitats, coordinat per Miquel Baidal (Il·lustraciència), que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, per donar visibilitat als espais verds de la ciutat i explicar els seus efectes sobre la salut.

 

Per acabar, es va presentar i aprovar per unanimitat la candidatura per a la renovació de la Junta per al període 2016-2018 amb alguns canvis: Agustín López substitueix a Rosa Martínez en la Secretaria; Mònica Vilalta substitueix Mercè Fernàndez en la Tresoreria i Olga Margalef substitueix Claudi Mans en la Vocalia Científica. Els membres de la Junta que segueixen van agrair la feina feta per totes les persones que deixen els càrrecs “sense les quals la institució no hagués arribat tan lluny” en paraules de la Presidenta. 

 

Per altra banda, des de fa poques setmanes la nova Secretaria Tècnica i Cap de Comunicació Eulàlia Ferrando, substitueix a Rubén Permuy a qui també se li va agrair especialment l’esforç i la dedicació durant aquests darrers anys. 

 

Memòria d’Activitats 2015

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *