“Study trip” a Estònia per a periodistes científics!

Crònica de la sòcia Ángela Bernardo qui va poder assistir a una trobada amb periodistes al país bàltic, organitzada per l’Associació de Periodistes Científics d’Estònia, gràcies a una beca gestionada per l’ACCC

Ángela Bernardo (ACCC). Com ens afectarà el canvi climàtic en la nostra vida diària? I quin serà el seu impacte en els països bàltics, com Estònia? Aquestes van ser algunes de les preguntes que em vaig plantejar quan vaig saber que anava a visitar la regió, gràcies a un viatge d’estudis per a periodistes científics organitzat per l’Associació d’Estònia, el Consell d’Investigació d’Estònia i la Federació Europea d’Associacions de Periodistes Científics.

 

Vista de Tallinn (foto: Gunnar Bach Pedersen, Wikimedia)

 

El viatge es va centrar en una temàtica una mica més àmplia que el canvi climàtic, ja que també cobria aspectes relacionats amb la biodiversitat. No en va, Estònia compta amb una gran proporció d’espècies amenaçades a nivell europeu, segons la llista vermella comunitària que elabora l’IUCN Global Species Programme. Per aquests motius, quins projectes d’R+D estan centrats en la conservació biològica o l’escalfament global? Els científics d’Estònia estanconscienciats sobre aquests problemes?

Del 20 al 22 de maig de 2015 vaig tenir la gran oportunitat de visitar aquest país i aprofundir en la recerca que realitzen en matèries com la biodiversitat i el canvi climàtic. Per exemple, vaig saber que Estònia compta amb un territori marítim compost per més de 1.500 illes. A més vam conèixer les línies d’R+D que impulsen des de la Universitat de Tallinn, relacionades amb temes com la història mediambiental o l’alimentació al país. També vaig poder passar un matí en un autèntic vaixell d’investigació, més conegut com Salme, en el qual ens van ensenyar el treball que realitzen amb robots aquàtics, en metagenòmica del mar Bàltic o en la monitorització marina.

 

El viatge d’estudis també va incloure dues sorpreses realment bones: la visita a l’aiguamoll de Laelatu i l’observatori de Tartu. Ambdues experiències van ser realment positives, ja que vam poder conèixer de primera mà la increïble natura amb què compta Estònia (l’aiguamoll és un dels més diversos quant a nombre d’espècies a Europa), a més de visitar el major observatori astronòmic d’Estònia. En aquest segon lloc també ens van ensenyar el telescopi òptic més gran del nord d’Europa.

Però totes les coses bones arriben a la seva fi, i alguna cosa així va passar amb el nostre viatge a Estònia. Durant l’últim dia vam poder visitar la Universitat de Tartu i la Universitat d’Estònia en Ciències de la Vida, descobrint alguns projectes molt interessants, com els relacionats amb la biodiversitat fúngica o la biodiversitat fosca, també qualificada com la “matèria fosca” de la biologia. A més de tenir l’oportunitat de conèixer un país com Estònia i les seves activitats científiques, el viatge també em va servir per conèixer i trobar-me amb altres periodistes i comunicadors de tot el món. Per aquests motius, vull agrair als organitzadors la seva feina, i a l’ACCC i a l’EUSJA aquesta nova oportunitat per aprendre una mica més sobre ciència.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *