Jornada europea sobre la millora de la qualitat de l’aire

Es presenta la Declaració de Barcelona per a la qualitat de l’aire, la reducció del soroll i la millora de la salut a les grans ciutats

Raül Toran (ACCC). El 5 de juny amb motiu del dia mundial del medi ambient va tenir lloc el Simposi europeu sobre qualitat de l’aire, soroll i els seus efectes sobre la salut a les aglomeracions urbanes, un esdeveniment organitzat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre aliat ISGlobal.

Imatge de l’esdeveniment (foto: R. Toran)

 

En el marc d’aquesta jornada es van presentar la Declaració de Barcelona per a la qualitat de l’aire, la reducció del soroll i la millora de la salut a les grans aglomeracions urbanes. Els promotors de la Declaració formen part dels departament de Territori i Sostenibilitat i del departament de Salut la Generalitat de Catalunya, CREAL, ISGlobal i la xarxa Air europea (Air Quality Initiative of  the Regions), formada per 13 regions que representen a Europa el 22% del PIB i el 18% de la població (uns 88 milions d’habitants), i de la que Catalunya en forma part des de la seva creació, l’any 2011. La xarxa inclou moltes de les àrees més densament poblades i industrialitzades de 7 Estats, com Milà, Torí, Bolonya, Rotterdam, Amsterdam, Frankfurt, Stuttgart, Colònia, Londres o Barcelona.

 

Així mateix, durant la jornada es va explicar el Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire de Barcelona, presentat l’any passat. A més, també es van explicar iniciatives per conscienciar sobre l’ús del transport públic i d’una forma de transport més sostenible, per afavorir els desplaçaments a peu i en bicicleta en la mobilitat quotidiana.

 

Antoni Plasència, director d’ISGlobal, explicà que “el coneixement ha de ser transformador i s’aconsegueix a través de la translació. Des d’ISGlobal, que va néixer a partir de l’Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona i que incorpora la Generalitat de Barcelona, el govern d’Espanya i l’Ajuntament de Barcelona, però també la filantropia a través d’Obra Social ‘la Caixa’ i la Fundación Ramon Areces, estudiem malalties transmissibles, com la malària. En aquest context és fonamental el coneixement a través del medi ambient i salut. Per això, s’incorpora CREAL a ISGlobal. És important destacar que els problemes són globals, no locals. Des d’ISGlobal treballem per resoldre les inequitats en salut. Per això, posem a disposició de tots l’experiència de CREAL i ISGlobal per ajudar a disminuir la problemàtica de la contaminació i el soroll a les ciutats”.

 

Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, afirmà que “el desenvolupament ha de ser sostenible o no serà. Vull remarcar que hem d’alinear el món empresarial, el món acadèmic i l’administració. Hem de ser capaços de garantir espais de trobada, como aquest, per aquesta alineació. També necessitem nous instruments en matèria legislativa, contra el canvi climàtic. Les polítiques fiscals verdes són necessàries per fomentar un aire més net. Algunes d’aquestes accions s’han implementat o s’estan implementant en aquests moments. El transport públic metropolità, encara que es pot millorar, és molt potent i ajuda a millorar la qualitat de l’aire. Hem de fer la mobilitat sostenible: bonificacions als vehicles menys contaminants, que els fabricants de cotxes elèctrics tinguin més suport. Tota aquesta bateria de mesures pretenen alinear creixement i progrés”. 

 

Maria Neira, directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l’OMS, va voler participar a través d’un vídeo: “en el darrer dia de la reunió de l’OMS s’ha signat un acord històric per treballar sobre temes de contaminació i salut. Més de 7 milions de persones a l’any moren per exposició a contaminants de l’aire. Una mort de cada 8 té a veure amb la contaminació atmosfèrica. És un gran repte. Planificarem les ciutats que tinguin un aire de més qualitat i amb menys soroll. El sector salut i altres sectors tindran aquesta responsabilitat. Aquesta resolució ens demana recopilar dades científiques. Analitzar quines són les millors iniciatives per reduir la contaminació de l’aire i compartir-les entre tots els estats membres de l’OMS. La declaració de Barcelona serà un punt clau per lluitar contra la contaminació atmosfèrica”.

 

Francesc Forestiere, assessor de l’Organització Mundial de la Salut sobre Contaminació Atmosfèrica, Departament d’Epidemiologia de la Regió de Roma (Itàlia), explicà que “l’OMS ha declarat que la contaminació atmosfèrica és un problema: provoca 600.000 morts a l’any a Europa, sent el major factor de risc per a la salut pública. L’any 2013 es va declarar l’any de l’aire a Europa per tal de conscienciar. En aquests darrers dos anys hem fet algunes passes en recerca sobre pol·lució de l’aire: estudi REVIHAPP de l’OMS, la publicació dels resultats de l’estudi ESCAPE, etc. La contaminació atmosfèrica afecta diversos òrgans i a la nostra salut: no només afecta als pulmons i al sistema cardiovascular, sinó que afecta a diabetis i desenvolupament neurològic, entre altres. La contaminació atmosfèrica ens fa perdre mesos i anys de vida a les ciutats més contaminades com Milà o Barcelona”.

 

Durant la jornada es van mostrar les diferents experiències sobre els plans de qualitat de l’aire a Europa, centrant-se en ciutats com París, Londres, Berlin, Barcelona, Milan i Florència. Després de la sessió sobre les perspectives europees i locals sobre la qualitat de l’aire i la salut, on van intervenir Josep Maria Antó, director del CREAL, Xavier Querolt, investigador de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC, i Antoni Mateu, secretari de Salut Pública del Departament de Salut (Generalitat de Catalunya), es va presentar el posicionament en comú de la Declaració de la Qualitat de l’Aire, Soroll i Salut de Barcelona/Catalunya.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *