Resum de la llista de correu

Els temes més comentats al maig

Un dels temes comentats a l’inici del mes ha estat la mort de Mariano Gago (16 de maig de 1948 – 17 d’abril de 2015) ministre de ciència, tecnologia i estudis superiors a Portugal del 1995 al 2011, i representant del seu país al consell de ministres per a la recerca i desenvolupament de la Unió Europea. Es van compartir un parell d’enllaços sobre Gago, el blog d’Euroscientist i també una petita biografia al mateix blog.

Un altre dels temes compartits va ser el 16è Congrés de Ciencia y Espíritu. Como desenvolvernos en el Planeta Tierra con la nueva conciencia del Planeta Agua desde un Universo Multidimensional. Els llistaires han assegurat que «els membres de l’ACCC no tenen descompte» tot afegint que potser «també es pot veure de forma telepàtica i més econòmica».

 

Hi va haver discrepància d’opinions respecte a la nota de premsa elaborada per la Fundació La Caixa i B-Debate sobre la conferència internacional Human Health in the Face of Climate Change: Science, Medicine and Adaptation a CosmoCaixa Barcelona, convocats per la New York Academy of Sciences. El text estava centrat en les morts a causa del canvi climàtic. Algunes opinions destacaven que el titular i el contingut de la nota no coincidien, ja que el titular parlava de vuit milions de morts, xifra que es posava en dubte per considerar-la molt espectacular i segurament arrodonida.

 

Un dels temes més debatuts va ser l’estudi del Clínic que es va presentar a Lleida destacant els beneficis del consum de la cervesa. Les crítiques posaven de relleu que hi ha vegades que es publiquen continguts periodístics per només aconseguir ressò mediàtic i també es va criticar la manca de rigorositat de l’estudi. Alhora, es debatia el fet que es publiquin estudis que promouen el consum d’alcohol i no els que en demostren els seus efectes nocius. Diversos llistaires es preguntaven si aquestes recerques tindrien potser interès publicitari. Un membre de la llista s’esmerçava a aclarir que l’estudi s’ha fet en col·laboració entre l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i la Universitat de Barcelona (UB), i compara la ingesta de cervesa, cervesa sense alcohol i ginebra; equilibrant les quantitats totals d’alcohol i les quantitats de polifenols de la cervesa amb alcohol i sense, es limita a dir que «la cervesa amb alcohol i la cervesa sense alcohol proporcionen un efecte protector cardiovascular major que les begudes obtingudes per destil·lació, probablement pel seu contingut en polifenols.»

 

També va ser un tema força comentat al maig la viabilitat de divulgar física quàntica i de quina manera és més comprensible explicar-la. Alguns llistaires van proposar una taula rodona sobre el dogma de la fe a la ciència per a la propera edició del Campus Gutenberg 2015.

 

De l’1 al 31 de maig, es van rebre a la llista de correus de l’ACCC 289 missatges. Si encara no en formes part, pots subscriure-t’hi en aquest enllaç.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *