Curs: “Ciència versus paraciència: lot de supervivència per aplicar el mètode científic a la vida diària”

La presidenta de l’ACCC i altres membres de l’associació participen a “Els Juliols de la UB”

Fins el proper 8 de juliol hi ha la possibilitat de matricular-se al curs Ciència versus paraciència: lot de supervivència per aplicar el mètode científic a la vida diària que organitza la Universitat de Barcelona (UB) del 15 al 19 de juliol al Vapor Universitari (carrer Colom, 114 de Terrassa). Entre les activitats programades figura la taula rodona La difusió del coneixement científic, que tindrà lloc el 19 de juliol, a les 18.30, moderada per Cristina Ribas, presidenta de l’ACCC, amb la participació de Claudi Mans Teixidó, catedràtic emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona, Xavier Duran, periodista de TV3, tots dos membres de l’associació, i Josep Rovirosa, defensor del lector de La Vanguardia.

 

El curs

La informació que difonen els mitjans de comunicació sobre temes científics és a vegades confusa i en alguns casos fins i tot errònia. D’altra banda, també es fa sovint un tractament inapropiat de les paraciències -homeopatia, astrologia, etc.- tractant-les com si fossin activitats amb el suport de la ciència o donant per bones afirmacions que s’han demostrat científicament falses. Això contribueix que aquesta (des)informació sigui sovint acceptada per una part important de la població. Aquest curs té per objectiu proporcionar recursos i coneixements científics fonamentats que permetin a l’alumnat tractar la informació científica de manera correcta i amb el rigor que es requereix, i aplicar aquest mateix rigor i esperit crític al tractament de les paraciències i d’altres temes similars. A partir d’una introducció a la història de la ciència i el mètode científic, es repassaran mites i realitats de conceptes científics bàsics i es proporcionaran eines per destriar informacions presentades com a científiques però que són falses o esbiaixades d’informacions científicament validades. El curs, d’especial interès per a periodistes i professors de primària i secundària però també per al públic en general, dotarà l’alumnat de coneixements que li permetran adoptar una actitud més escèptica davant d’idees i pràctiques paracientífiques, que malgrat que no estan científicament contrastades o tot i haver estat reiteradament desmentides, sovint són massa poc qüestionades.

 

Ciència versus paraciència: lot de supervivència per aplicar el mètode científic a la vida diària està coordinat per Francesc Xavier Luri Carrascoso, professor titular del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la UB, i Juan Soler Enfedaque, coordinador de socis de la Sociedad para el Avance del Pensamiento Crítico (ARP-SAPC).

 

David Bueno Torrens, professor titular del Departament de Genètica de la UB, Pere Puigdomènech Rosell, investigador del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CSIC-IRTA-UAB) i Alberto Fernández Sierra, enginyer electrònic d’ARP-SAPC, tots tres membres de l’ACCC, impartiran sessions al curs que podeu consultar al següent enllaç.

 

Els Juliols de la UB

Els Juliols són els cursos d’estiu de la UB que tindran lloc de l’1 al 19 de juliol. Oberts a tothom, per poder-hi participar, doncs, no es requereix cap requisit especial, més enllà de la curiositat i les ganes d’aprendre i de prendre part en aquesta activitat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *