L’ACCC celebra la seva assemblea anual

L’Associació fa balanç del 2014 i marca els seus objectius per al present any

N. Closas i R. Permuy (ACCC). Quina és la situació actual del periodisme científic? Com podem trobar finançament per a projectes de divulgació científica? Quin és el paper d’entitats com l’European Union of Science Journalists’ Associations (EUSJA)? Què és i com funciona el portal Buscaciència? L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) hauria de tenir un codi ètic específic per determinar amb quines entitats col·laborar? Aquestes són algunes de les qüestions debatudes a la XXII Assemblea General Ordinària de l’ACCC celebrada al Col·legi de Periodistes de Catalunya el passat 29 d’abril.

D’esquerra a dreta, Mercè Fernández, Cristina Ribas i Raül Toran a l’assemblea (foto: ACCC)

 

L’Assemblea va començar a dos quarts d’una del migdia amb 12 membres de l’Associació, més el secretari tècnic i responsable de comunicació Rubén Permuy -qui també és soci-, la presidenta Cristina Ribas, el vicepresident Raül Toran i la tresorera Mercè Fernández, encarregats de conduir l’acte. Un cop repassada l’acta de l’Assemblea celebrada un any enrere, presidenta i vicepresident van fer un repàs dels actes en els quals havia participat l’entitat al llarg del 2014.

 

El futur del periodisme i la comunicació científica

Entre els esdeveniments de l’any passat esmentats, Ribas va recordar la taula rodona Bates blanques sense gossos guardians? Periodisme de ciència en temps de crisi. La salut del periodisme científic enmig de la crisi celebrada el 29 de setembre a l’Ateneu Barcelonès sobre la situació actual i les dificultats de la professió periodística especialitzada en ciència. La presidenta de l’ACCC va incidir en la necessitat de no treballar a preus marginals -hi va posar d’exemple el fet que hi ha webs que ni paguen un euro per article-  i va recordar les dificultats que troben els professionals freelance a Catalunya, en comparació a, per exemple, Alemanya, on els periodistes per compte propi signen un contracte per a cada feina.

 

A l’Assemblea també es van tractar les dificultats per aconseguir finançament per a projectes de divulgació científica. Raül Toran va recordar que els organismes finançadors reclamen que hi hagi cofinançament dels projectes que reben ajuts públics, fet que a vegades dificulta tirar endavant determinades propostes que no el tenen. Toran va recomanar valorar adequadament si és factible desenvolupar un projecte i  la seva planificació perquè s’ha de tenir en compte, entre d’altres qüestions, que la gestió i justificació dels ajuts rebuts comporten també dedicació.

 

A més de repassar les activitats, l’Assemblea va ser una bona oportunitat per donar a conèixer als membres presents un vídeo desenvolupat per l’ACCC per explicar per què val la pena associar-se.

 

Vídeo promocional de l’ACCC sobre ser membre de l’entitat

Després de projectar el vídeo, Mercè Fernández va realitzar  un repàs de l’estat de comptes de l’ACCC, explicant les despeses realitzades al 2014 i el pressupost disponible per a enguany. Entre les novetats, l’Associació compta amb el suport de la Fundació Catalana de l’Esplai per resoldre les tasques comptables.

 

La situació de l’European Union of Science Journalists’ Associations (EUSJA)

L’expresidenta de l’ACCC Mercè Piqueras va explicar la situació de l’European Union of Science Journalists’ Associations (EUSJA), entitat de la qual és membre l’ACCC i on hi participa Piqueras en nom de l’Associació. A més, des de l’ACCC es va demanar que l’EUSJA funcionés com la World Federation of Science Journalists (WFSJ), entitat de la qual també forma part l’ACCC, on cada associació té dret a vot i no un vot per Estat, com és el cas de l’entitat europea. Piqueras va animar a assistir a l’assemblea anual de l’EUSJA i a fer aportacions per tal d’adaptar els estatus de l’associació europea a la nova realitat dels professionals i de les seves associacions membres.

 

Projectes participats per l’ACCC: X(p)rimenta, Il·lustraciència i Buscaciència

L’ACCC desenvolupa i participa en diversos projectes entre els quals destaquen:

– X(p)rimenta -un concurs escolar de vídeos de ciència fets per alumnes- en col·laboració amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, i que compta amb suport d’Obra Social “la Caixa”.

– Il·lustraciència, premi internacional d’il·lustració científica coordinat per Miquel Baidal, soci de l’ACCC, que en la seva tercera edició compta amb finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i del Ministerio de Economía y Competitividad.

– El portal Buscaciència, agenda d’actes de divulgació científica a Catalunya impulsat per Octavi Planells, membre de la junta de l’ACCC, que aquest any ha rebut suport de l’Institut de Cultura de Barcelona.

 

A l’acte, Planells va donar detalls de Buscaciència, un projecte que es va engegar l’any 2009 però no va comptar amb finançament fins al 2013, quan es va rebre un ajut per poder millorar el web i desenvolupar més continguts, com ara cròniques d’esdeveniments de divulgació i notícies d’actualitat científica. També va ressaltar les 5.900 activitats anunciades al portal entre els anys 2010 i 2012, les 1.750 anunciades des de novembre passat i els 1.800 articles publicats. Segons Planells, encara cal trobar més finançament per tal de fer sostenible el projecte.

 

Propostes, precs i preguntes

Pel que fa al torn de precs i preguntes, el soci Gerard Carot va consultar quin és el codi ètic que regula que una entitat sigui col·laboradora de l’ACCC fent una aportació econòmica. Carot va proposar que es tingués cura d’aquest aspecte per evitar conflictes d’interessos. Cristina Ribas i altres socis van aclarir que l’Associació compta amb uns estatuts que regulen la seva activitat, a més del codi deontològic per als periodistes científics i que en principi no hi ha cap situació conflictiva amb les entitats. Malgrat això, la junta va manifestar la voluntat d’estudiar-ho a fons amb l’objectiu de regular futures col·laboracions i donar algunes recomanacions als socis i sòcies.

 

Un cop acabat el torn de preguntes, es van aprovar els pressupostos i es van ratificar els nous socis aprovats en junta al llarg del 2014. L’acte es va cloure amb un petit refrigeri amb els assistents.

 

Moment del refrigeri final amb els assistents (foto: ACCC)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *