“Responsible Research and Innovation”, determinant en ciència i innovació

La 2a Jornada del FCIS va estar marcada pel debat sobre la relació entre societat i ciència

Núria Closas (ACCC). El dijous 16 d’abril es va celebrar la 2a Jornada de Finançament de la Ciència i la Innovació Social (FCIS) a Cerdanyola, en la qual van participar Cristina Ribas, presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), i Octavi Planells, membre de la seva Junta.

Cristina Ribas, primera per la dreta, moderant la taula rodona (foto: FCIS)

 

“Responsible Research and Innovation”

Cristina Ribas va moderar el debat Finançament públic de projectes. Les noves regles de joc a Europa format per Vanesa Alarcón, d’Avatic Abogados, Esther Hurtós, project and Business Development Manager de la Fundación ASCAMM, Jordi Cruz, vocal i responsable de la Investigación de la Federación Española de Enfermedades Raras (FEDER), i Juan Riese cap de projectes europeus del Instituto Carlos III.

 

El debat va agafar molt interès quan Ribas va mostrar-se en desacord amb una de les aportacions d’una persona del públic assistent que es resignava a la mala imatge de les farmacèutiques i culpava als mitjans de comunicació per la mala difusió de la informació. Per Ribas, la innovació i el desenvolupament econòmic s’aconsegueixen transmetent el coneixement a la societat en el sentit d’involucrar-la en el si de la investigació. “Vivim un canvi de paradigma en el qual la societat és l’investigador i alhora receptor d’aquesta investigació. Cal escoltar què prioritza la societat i què és important per ella”, sentenciava Ribas. Juan Riese, de l’oficina de Projectes Europeus, va afegir que “tot és coneixement i aplicació d’aquest coneixement perquè sigui útil a la societat”. José Ignacio Fernández Vera, director general de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), present entre el públic, va recolzar l’opinió de Cristina Ribas i Jordi Cruz, responsable d’investigació FEDER va explicar una anècdota per exemplificar la mala comunicació que hi ha entre professionals del sector, en la qual havia  assistit a una taula a diversos doctors i cap d’ells volien dir res fins al punt que ell va haver de moderar el debat perquè fluís la comunicació.

 

La presidenta de l’ACCC va afegir que la mala imatge de les farmacèutiques ja està obsoleta i que cal treballar en les relacions humanes per tal de millorar-la i apropar-se als seus clients: la societat. En aquest sentit va posar l’exemple de les Responsible Research and Innovation tools (RRI), que promouen els workshops per tal de fer intercanvis entre les grans empreses científiques i la societat.

 

Presentació del projecte “Buscaciència”

Per la seva banda, Octavi Planells va presentar el projecte Buscaciència a la taula rodona Innovació i creativitat en la captació de fons pel finançament de projectes científics moderada per Joan Puig de Dou, mànager en estratègia general de Kymos Pharma i membre de la junta directiva de CataloniaBIO, i en la qual també van participar Antonio Manzanares, president de l’Associació de Familiars i Amics d’Ángel Manzanares (FADAM). Esther Franquet, directora d’infermeria a la Fundació Puigvert. També Jaume Bolta, fundador de Biocentium i ITV, en substitució de Teresa Tarragó.

 

El fundador de Buscaciència va ressaltar les 5.900 activitats anunciades al portal entre els anys 2010 i 2012, la gran majoria tallers, debats i conferències. “Des del novembre portem 1750 esdeveniments i activitats, que no són poques”, va afegir. Curiosament, l’oferta de Barcelona és major en termes absoluts, segons Planells, però en proporció al nombre d’habitants es queda curta respecte a la resta de províncies catalanes.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *