Resum de la llista de correu

Els temes més comentats al febrer

«Hi havia una vegada un científic que…». Què us semblaria si en lloc del príncep i la princesa, els contes expliquessin descobriments científics amb personatges també científics? Aquesta és la proposta del concurs Fem contes de Ciència organitzada pel CosmoCaixa, que ha tingut molt bona rebuda entre els llistaires que han compartit el següent article del blog del museu barceloní escrit per Miquel Barceló, de la Facultat d’Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya, qui explica per què cal fer contes de ciència.     

We like Laika és el lema de suport al programa Órbita Laika de TVE que ha sorgit aquesta setmana a la llista. Després de les crítiques negatives rebudes anteriorment, el programa segons alguns membres de la llista ha millorat i s’ha valorat de forma positiva continguts com ara la demostració de la levitació magnètica dels superconductors que van fer en un dels últims programes. A més, vam poder llegir diferents comentaris de suport a aquest tipus de programes i per la defensa de la divulgació científica, sobretot als mitjans públics. Des de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) es va reivindicar el fet que es financen «molts reportatges científics» en totes les llengües de l’Estat després de rebre una crítica que només s’impulsava divulgació científica en castellà.

 

I parlant de suport a iniciatives, també es va valorar de forma positiva el nou projecte ARACiència+Art del diari ARA, una sèrie de 13 converses entre científics i artistes amb versió escrita i vídeo que durarà 14 setmanes, amb 14 diàlegs amb científics i artistes diferents i un concurs al voltant dels programes en els quals tothom pot participar.

 

Un altre dels temes destacats va ser la xerrada sobre la «cura» de la malària que han organitzat Josep Pàmies i Teresa Forcades, qui ha estat qualificats en anteriors ocasions com a promotors de pràctiques pseudocientífiques alternatives a la medicina per diferents subscriptors de la llista de correu. Pàmies i Forcades proposen el diòxid de clor (ClO2) com a remei, producte que es fa servir majoritàriament com a biocida en procediments de potabilització d’aigües municipals des de fa més de 70 anys i està autoritzat per l’administració per a aquests propòsits, però no com a medicament.

 

L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) organitza una trobada amb científics dins de la Festa de la Ciència i un dels seus responsables va convidar els llistaires a fer propostes d’activitats per difondre la seva recerca, i en especial, dins el marc de l’Any de la Llum, que enguany centrarà una bona part de les activitats de l’esdeveniment. La trobada esmentada reunirà científics, divulgadors, tecnòlegs i apassionats d’aquestes disciplines amb els ciutadans, dins del marc del Festival de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació que organitza l’ICUB en el Parc de la Ciutadella.

 

El càncer terminal del neuròleg anglès Oliver Sacks, que ell mateix anunciava en un article publicat al New York Times, es va rebre amb molta tristesa a la llista de l’ACCC en tractar-se d’un científic i divulgador ben apreciat i valorat.

 

A efectes pràctics de la llista, un dels temes que més ha preocupat ha estat un problema comentat per alguns participants de la llista que no podien veure el remitent dels correus enviats. Tot apunta que aquest fet és causa del servidor de correu ja que amb Gmail, per exemple, això no passa.

 

Un bon nombre de membres de la llista ha felicitat el periodista científic Daniel Arbós (Institut Català d’Oncologia, ICO) per la publicació de la seva novel·la Deu top-models i una boja que parla sola.

 

Durant el mes de febrer s’han rebut 246 correus a la llista. Si vols conèixer més sobre aquests temes, d’altres o compartir diferents qüestions relacionades amb la ciència i la comunicació científica, inscriu-te a la nostra llista de correu.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *