“Il·lustraFuturs”, il·lustracions futuristes per imaginar la Terra l’any 2100

L’organització del concurs fa públic les obres guanyadores

Com seran les ciutats, la societat, la tecnologia i el medi ambient al voltant de l’any 2100? Aquesta és la reflexió que els participants del Premi Internacional d’Il·lustració sobre les Grans Tendències del Futur havien de respondre a través de l’art del dibuix. La primera edició d’Il·lustraFuturs, una iniciativa organitzada per l’ACCC, a través d’Il·lustraciència, i l’Obra Social “la Caixa” ha finalitzat amb 103 obres presentades a concurs que estan sent difoses per les xarxes socials i que es poden visualitzar al perfil de Pinterest de la iniciativa.

Avui s’ha anunciat el resultat de les deliberacions del jurat d’Il·lustraFuturs, certamen al qual s’han presentat propostes de vint-i-cinc països de tot el món. Tot i que més de la meitat de les il·lustracions rebudes són d’artistes espanyols, entre els països participants també destaquen Mèxic, amb sis propostes, i Alemanya i Argentina, amb cinc propostes cadascun. Rússia, Colòmbia, Regne Unit, Turquia, França, Xile o la Xina són alguns dels països des dels quals també s’han presentat obres a concurs.

 

 

Il·lustració: Primer vuelo, de Sergio Cases Gorbe (Espanya), una de les tres obres guanyadores de la primera edició d’Il·lustraFuturs

 

Els il·lustradors han mostrat ciutats amb predomini dels neons i les naus en lloc de vehicles rodats, amb estètica inspirada en la pel·lícula Blade Runner, o ciutats dominades per gratacels amb presència d’energies renovables, transport públic futurista i natura dominant el paisatge. D’altres autors han ideat gratacels interconnectats per plataformes horitzontals. En les propostes enviades es mostren tant ciutats utòpiques amb nous mitjans de transport i solucions tecnològiques i urbanístiques que milloren l’entorn i les formes d’obtenir energia com també ciutats distòpiques, on les guerres, la fam o el canvi climàtic han destruït l’entorn que coneixem.

 

 

Il·lustració: Un mundo de baja energía y en constante reciclaje, d’Andrés Vidal Alarcón (Espanya), una altra de les tres obres guanyadores de la primera edició d’Il·lustraFuturs

 

El jurat, format per professionals del disseny, l’arquitectura, la il·lustració i la comunicació científica, ha seleccionat un total de quinze il·lustracions que es mostraran durant un any en l’exposició «Experiment 2100. Què ens espera a la Terra del futur?» organitzada per l’Àrea de Ciència i Medi Ambient de l’Obra Social “la Caixa” sobre les grans tendències del futur basades en les prediccions dutes a terme per analistes sobre com pot desenvolupar-se el món en els àmbits socials, mediambientals i tecnològics al llarg del segle xxi. Aquesta exposició, que s’inaugurarà el proper 19 de març a CosmoCaixa Barcelona, reflexiona sobre els reptes i les promeses que el futur ens depara.

 

 

Il·lustració: Plano urbano Barcelona 2100, de Mikel Acilu Amescua (Espanya), una altra de les tres obres guanyadores de la primera edició d’Il·lustraFuturs

 

Els autors de les tres obres guanyadores del premi Il·lustraFuturs rebran com a premi una tauleta gràfica Wacom Citiq 13″. A més, els tres guanyadors i els finalistes podran assistir a una classe magistral per part de professors de l’Escola Joso que s’impartirà a CosmoCaixa Barcelona.

 

El jurat ha acordat que les tres obres guanyadores siguin les següents:

 • Primer vuelo, de Sergio Cases Gorbe. Espanya.
 • Un mundo de baja energía y en constante reciclaje, d’Andrés Vidal Alarcón. Espanya.
 • Plano urbano Barcelona 2100, de Mikel Acilu Amescua. Espanya.

També s’han seleccionat com a finalistes les dotze obres següents, que formaran part de l’exposició «Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?», que tindrà lloc a CosmoCaixa Barcelona, junt amb les tres il·lustracions guanyadores:

 

 • Extension Life, de Víctor Pérez Carrera. Espanya.
 • Endless Forms Most Beautiful, de Jessica Decker. Estats Units d’Amèrica.
 • Floating City, d’Aron Kamolz. Alemanya.
 • Twin Twist, de Dani Páez Pedro Quiles. Espanya.
 • Cyber-ciudad, José Carlos Nevarez Soto. Mèxic.
 • Energy, d’Alain Descamps. França.
 • Superpoblats, de Nil Carbó Raventós. Espanya.
 • Barcelona 2100, realitat augmentada i solitud digital, de Cristina Curto Teixidó. Espanya.
 • Last of its Kind, de Darren Lewis. Regne Unit.
 • Silver Kloud, de Wadim Kashin. Rússia.
 • Conquistando el cielo urbano, d’Alejandro Olmedo Nieto. Espanya.
 • The extants, d’Alexander Rommel. Alemanya.

Resta com a obra suplent, per formar part de l’exposició en cas que fos necessari, Future window, de Sandip d Murudkar (Índia).

 

Aquesta iniciativa ha volgut apropar el nostre futur a través de les il·lustracions que dibuixants, professionals i aficionats de la il·lustració han volgut fer-nos arribar per compartir la seva visió sobre les ciutats del segle XXI.

 

Més informació al web de la iniciativa: www.illustrafuturs.info

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *