Resum de la llista de correu

Els temes més comentats a l’agost i al setembre

Entre els temes més comentats a l’agost hi ha el d’una beca obtinguda per un llistaire per poder realitzar pràctiques amb el divulgador britànic David Attenborough. El membre de la llista argumentava que no sempre la remuneració és el més important en segons quin tipus de pràctiques professionals que suposen un aprenentatge amb referents professionals. 

Un altre dels temes destacats a l’agost ha estat la pel·lícula Lucy, un film de ciència-ficció que narra com la protagonista adquireix poders sobrenaturals quan una sèrie de narcòtics entren en contacte amb el seu cos, adquirint així una memòria prodigiosa i podent córrer a la velocitat del llamp. Segons la persona que començava aquest fil temàtic, un producte audiovisual com aquest despertarà més interès en un projecte com el Human Brain Project, amb el qual la UE realitzarà una gran inversió en recerca en neurociència. Malgrat no ser un film amb absolut rigor científic, altres llistaires també van defensar la seva utilitat perquè la societat valori aquest tipus de recerca.

 

Molts van mostrar que un dels inconvenients que li van trobar és que en la trama hi ha massa violència. 

 

El tema més comentat durant el setembre -amb més de 60 correus enviats- ha estat la notícia de la supressió per part de TV3 del programa El medi ambient, dirigit pel periodista científic Xavier Duran, soci fundador de l’ACCC. Molts participants de la llista van mostrar el seu desacord amb aquesta decisió i van enviar un missatge de suport a l’equip d’un espai emblemàtic en el món de la divulgació científica ambiental que s’emetia per TV3 des del 1992. 

 

La llista de correu de l’ACCC també és un espai apte per realitzar consultes professionals. Una de les seves participants va comentar que «com que sé que a la llista hi ha persones que treballen com a autònoms, m’agradaria saber si, com jo, han rebut una carta conjunta de l’Instituto Nacional de Estadística i l’Institut d’Estadística de Catalunya demanant que s’ompli un qüestionari amb les dades de l’activitat de 2013». Ràpidament molts membres de la llista que també són autònoms li van contestar que no havien rebut la comunicació. 

 

Entre les polèmiques comentades durant aquest mes, destaca la presentació de Les meves receptes de cuina anticàncer, nou llibre de la doctora Odile Fernández, que diversos llistaires van qualificar de poc rigorós i fins i tot confús per als pacients d’aquesta malaltia. També hi ha hagut rebuig a la difusió de l’obra del doctor Joe Dispenza, El placebo ets tu, una obra que serà presentada a Barcelona, i que ha estat qualificada de pseudocientífica a la pròpia llista de distribució. 

 

A la llista també es va comentar la mort de Josep Maria Ferrer Arpí, qui va ser pioner promovent programes de ciència a TV3, amb Joc de ciència i, més endavant, amb Més enllà del 2000.

 

Durant el mes d’agost van ser enviats 68 correus electrònics a la llista. Entre l’1 i el 30 de setembre la llista ha rebut 307correus electrònics. 

 

Si voleu saber més sobre aquests debats, iniciar-ne d’altres o consultar qüestions sobre comunicació científica, no dubteu a formar part de la nostra llista de correu.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *