L’ACCC i l’Associació de Periodistes Científics d’Alemanya comparteixen reptes en una trobada a Barcelona

El passat 30 de maig, l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i l’associació de periodistes científics d’Alemanya WPK van celebrar una trobada entorn de la comunicació científica europea en el marc d’un viatge organitzat per l’European Federation for Science Journalism (EFSJ). Durant l’acte, els membres d’ambdues entitats van presentar els seus principals projectes i les diferències estratègiques en l’àmbit de la comunicació de la ciència en els seus països.

L’ACCC aposta per l’impacte internacional en els seus projectes

Per una banda, el president de l’ACCC, Rubén Permuy, va donar la benvinguda als assistents, entre els quals figuraven tant periodistes com comunicadors institucionals d’universitats i centres de recerca d’Alemanya i Barcelona. A continuació, Raül Toran, project manager de l’ACCC, va presentar els objectius i trajectòria de l’associació, que compta actualment amb més de 350 membres, així com els diferents projectes internacionals que s’hi desenvolupen: Illustraciencia, Premi Internacional d’Il·lustració Científica i Naturalista, i ENJOI, un projecte europeu que cerca co-crear una sèrie de principis, estàndards i indicadors de la comunicació científica d’excel·lència. El periodista i soci de l’ACCC Michele Catanzaro també va ser-hi present per parlar de l’Observatori PerCientEx, projecte que cerca les bones pràctiques d’un periodisme científic d’excel·lència i que ha servit com a base per desenvolupar ENJOI.

La WPK desenvolupa iniciatives per donar suport a la comunicació de la ciència des de diferents vessants

Per altra banda, Astrid Viciano, doctora i periodista freelance, va actuar com a representant de la WPK per tal de donar a conèixer aquesta associació, fundada el 1986 després de l’accident de Chernobyl i formada per més de 260 membres a dia d’avui.

Entre les seves diverses iniciatives trobem els esdeveniments Wissens Werte, el fòrum més important de periodisme científic de parla alemanya; Scicar, la conferència on s’uneixen la ciència i la informació assistida per computació; Science Journalism in the Digital Age, una conferència centrada en el futur del periodisme científic, l’enfocament de les associacions de la gent que s’hi dedica, els models de negoci que el suporten i l’actuació d’altres agents públics i privats; i Science Media Center Germany, una potent xarxa que connecta milers d’investigadors i comunicadors científics.

De manera similar a PerCientEx, WPK compta amb medien-doktor.de, un projecte de revisió de notícies de salut dut a terme per periodistes especialitzats que de manera anònima comenten les peces revisades tot fent propostes de millora. Entre altres iniciatives, trobem accions de finançament per a projectes de periodisme científic, viatges d’intercanvi amb altres associacions com l’Association des journalistes scientifiques de la presse d’information i conferències internacionals com l’EFSJ Conference a Leiden.

Una trobada familiar per compartir impressions

Després de les presentacions formals, els assistents van tenir l’oportunitat de compartir impressions sobre els reptes als que s’enfronten en els seus respectius territoris.

Des de la WPK, van assenyalar la manca d’accions de divulgació científica que arribin al públic general a Alemanya, com és l’ús de materials visuals divulgatius i d’esdeveniments d’outreach que connectin amb la gent. En aquest sentit, van destacar, després de la seva visita a Barcelona, els còmics elaborats per l’IBEC i la Festa de la Ciència. En aquest sentit, vam mencionar també altres iniciatives que es porten a terme a Catalunya, com X(p)rimenta, RecerKids i Nanoinventum, per fomentar les carreres STEM entre els alumnes de primària. 

Es van interessar també per la situació i el funcionament del sistema sanitari espanyol, que compta amb grans centres especialitzats com l’Hospital Sant Joan de Déu, el qual van visitar, en contrast amb la precarització general del personal i la saturació dels serveis sanitaris al nostre país.

Després d’aquesta trobada, els participants van coincidir en què futures col·laboracions, accions conjuntes i visites d’intercanvi podrien ser d’allò més interessants per als socis de totes dues entitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *