Barcelona es vesteix de ciència el mes de juny

La ciutat comtal celebrarà el Festival de la Ciència, Tecnologia i Innovació en el qual s’inclou la jornada especial Recerca i Empresa

Barcelona acollirà el proper mes de juny el Festival de la Ciència, Tecnologia i Innovació des del dia 4 fins al 20. Aquest festival, que ja s’ha convertit en un esdeveniment estable a l’agenda cultural de la ciutat des que es va iniciar el 2007 amb el nom de Festa de la Ciència, té com a missió donar a conèixer la feina que desenvolupen científics i enginyers a les universitats, als centres de recerca i tecnològics i a les empreses. I és per això que s’ha preparat un programa d’activitats en què es convida el públic de totes les edats i disciplines a participar de la cultura científica, de la tecnològica i de la innovació. L’acte d’inauguració serà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el dia 4 a les 18 hores. Prèviament hi haurà una roda de premsa a l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, a les 10.30. En cas de voler anar a qualsevol d’aquests dos esdeveniments esmentats, cal escriure a comunicacio@accc.cat abans del 4 de juny.

 

Dins del marc d’aquest festival s’inscriu la Jornada Recerca i Empresa: Col·laborar per competir millor, a la qual l’ACCC dóna suport, que tindrà lloc el dia 5 de juny al Disseny Hub de Barcelona (Plaça de les Glòries Catalanes, 37). Per assistir cal una inscripció prèvia a través del web. Totes les activitats són gratuïtes.

 

Acte d’inauguració

Pel que fa a l’acte d’inauguració del festival, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona acollirà la conferència Grafè, Recerca i Empresa. Una excepcional aposta per la Innovació i la competitivitat a Europa, a càrrec d’Andrea Ferrari, president del Consell Executiu de Graphen Flagship i director del Cambridge Graphen Centre, qui estarà acompanyat i serà presentat pels investigadors Frank Koppens, de l’Institut Català de Ciències Fotòniques (ICFO), i Stephan Roche, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

 

El grafè és una extraordinària combinació de propietats físiques i químiques: és el material més fi, un milió de vegades més fi que un cabell humà, condueix l’electricitat molt millor que el coure i el silici, és dues-centes vegades més fort que l’acer i té propietats òptiques úniques. És un material impermeable, invisible i es pot combinar fàcilment amb  tota mena de materials. El grafè, en suma,  està cridat a ser el material prodigiós del segle XXI impulsant una autèntica revolució industrial, amb importants repercussions en l’economia mundial.

 

El Graphen Flagship és la iniciativa d’investigació més gran i més ben dotada de la història de la Unió Europea que busca, amb la complicitat de la recerca-empresa, arribar a la societat europea en l’espai de deu anys, generant creixement econòmic, noves ocupacions i noves oportunitats per a Europa. Des dels seus primers passos, el Graphen Flagship ha caminat de la mà d’acadèmia i indústria amb l’objectiu de donar un gran impuls a la innovació a Europa.

 

Prèviament està prevista una roda de premsa a l’ICUB a les 10.30 amb la presència de Ferrari juntament amb Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Barcelona, Frank Koppens i Stephan Roche. En cas de voler assistir-hi -o a l’acte d’inauguració- podeu escriure, abans del 4 de juny, a comunicacio@accc.cat.

 

Jornada “Recerca i Empresa: Col·laborar per competir millor”

Amb la finalitat de recollir la visió i experiència dels diferents agents del procés de la recerca i la innovació a Catalunya a mitjà i llarg termini, la Jornada arrencarà el dia 5 de juny a les 9 del matí amb una presentació introductòria a la qual li seguiran una sèrie de col·loquis.

 

Per començar, a les 9.30, Josep M. Piqué, de l’Office of Economic Growth – EEiO – Barcelona City Council, International Association of Science Parks and Areas of innovation (IASP), presidirà una sessió que abordarà el diagnòstic de la situació catalana en l’economia basada en el coneixement, en una sessió que rep el nom de Quins són, avui, els reptes per a aquesta aliança?

 

A les 11.30 serà el torn de la sessió Referents d’èxit per a empreses. Bones pràctiques, que comptarà amb Tomàs Molina, cap de meteorologia i director del programa Espai Terra (TV3), com a mediador. En aquesta reunió s’escoltarà l’experiència exemplar de l’empresa que ha trobat, en col·laboració amb els equips de recerca, un pilar per al seu desenvolupament, competitivitat i prosperitat.

 

Seguidament al dinar planificat per a les 13.15, confluiran, a les 14.15, dues sessions de temàtiques diferents. D’una banda Tecnologies punta: noves oportunitats de negoci per a les empreses, amb Albert Closas, economista i director del programa Valor afegit de TV3, com a mediador. I d’altra banda, Catalunya 2022: Sectors emergents i escenaris de futur. Grup mixt de reflexió, discussió i elaboració d’un full de ruta, amb Tomàs Molina i Ricard Jiménez, director científic de la Fundació ASCAMM, com a mediadors.

 

La programació d’activitats continua a la tarda: a les 16.00 està programada La “ciència” del finançament privat i el finançament privat de la ciència, sessió que compta amb la direcció de Josep Lluís Sanfeliu, general partner de Ysios Capital.

 

I per acabar, a les 17.30, Albert Closas i Josep Lluís Sanfeliu presentaran les conclusions i el full de ruta de la jornada. Aquestes conclusions de la jornada també es donaran a conèixer al Parlament de Catalunya el 20 de juny, dia en què el Festival de la Ciència arribarà al seu punt final, a les 12.30 del matí.

 

Podeu consultar el programa fent clic aquí.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *