Ciència sota les estrelles a la «Nit dels Museus»

L’Espai Mercè Sala s’ha afegit a la llista amb l’exposició del fotògraf del National Geographic Paul Nicklen, sobre pingüins emperadors

Una nit de dissabte més, però un pla diferent en què es convida a gaudir de la ciència sota el cel estrellat de la ciutat comtal, doncs el proper dissabte 17 de maig els museus tornen a obrir un any més les seves portes per una nit. Més de seixanta espais rebran públic de forma gratuïta des de les 19.00 de la tarda fins a la 1 de la matinada. I, igual que en anys anteriors, l’ACCC convida els romàntics de la ciència a una cita nocturna per una sèrie d’espais relacionats amb aquesta temàtica.

 

(foto: lanitdelsmuseus.bcn.cat)

 

• COSMOCAIXA

Isaac Newton, 26. 08022 Barcelona.

Tel. 93 212 60 50
www.lacaixa.es/ObraSocial

 

EXPOSICIÓ:

Nou espai «Top ciència»

Els joves interessats en la recerca més actual descobriran en aquest punt de trobada un lloc on fomentar la seva vocació científica. L’espai es divideix en dues zones: una dedicada a l’exposició de projectes de recerca innovadors que s’estan duent a terme i una altra exposició que mostra, gairebé en temps real, els interessos de la societat en relació amb la ciència i les perspectives de futur que presenten les diferents carreres científiques.

 

ACTIVITATS:

A les 19.00h.

Microxerrades «Reuneix-te amb els constructors de robots»

Dos dels millors constructors de la Lliga Nacional de Robòtica de Competició explicaran l’evolució, els dissenys i la base científica dels seus robots guanyadors.

 

A les 20.30 i 21.30h

Finals de competició de robòtica.

 

A les 22.30 i 23.45h

Taller de robòtica «Nous constructors»

El visitant podrà construir un robot de velocitat i sumo en aquesta activitat i experimentar el món de la robòtica en primera persona.

 

• ESPAI MERCÈ SALA

Vestíbul de l’estació de metro de Diagonal L3 i L5 (Rambla Catalunya/Rosselló).

Tel.  650 511 285

 

EXPOSICIÓ:

«Els pingüins emperadors», fotografies de Paul Nicklen

Paul Nicklen és fotògraf de la revista National Geographic i biòleg marí especialitzat en ecosistemes àrtics. Les seves fotografies es mostren a l’espai Mercè Sala i en diferents estacions del metro de Barcelona.

 

• MUSEU AGBAR DE LES AIGÜES

Ctra. de Sant Boi , 4-6. 08940 Cornellà de Llobregat.

Tel. 93 342 35 36

www.museudelesaigues.com/

 

EXPOSICIONS :

Exposició permanent

Es tracta d’un recorregut per la història del subministrament d’aigua a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, en què també es perfilen aspectes relacionats amb la higiene i la salut, les propietats físiques i químiques de l’aigua i fins i tot el seu sabor i la seva olor, a través d’objectes i documents que dialoguen amb mòduls interactius i audiovisuals.

 

ACTIVITATS:

A les 20.00h.

Concert La música de l’aigua

Amb motiu del desè aniversari de Museu Agbar de les Aigües, el concert La música de l’aigua recrea la particular sonoritat d’aquest element a través de la música de Ferran Sor, les miniatures aquàtiques de Willcocks, l’univers marítim d’Albéniz, Pahissa i Toldrà i un passeig expressiu pel port de Barcelona d’Eduard Rodés. El concert tindrà lloc al dipòsit circular del Museu Agbar de les Aigües i es realitzarà una retransmissió en directe del mateix per Catalunya Ràdio.

 

A les 21.00 i 23.00h.

Posada en moviment de la màquina de vapor de 1907

Aquesta peça forma part del gran patrimoni industrial del museu, es tracta d’una de les màquines originals de la central de Cornellà que data de 1907. Es podrà veure com gira el volant d’inèrcia i el regulador de Watt i com es mouen les vàlvules i els pistons de la Sala de l’Electricitat del Museu. Durada de cada sessió: 15 min.

 

A les 19.00, 20.00, 21.15, 22.15, 23.15 i 0.15h

Visites comentades al patrimoni del museu

El Museu Agbar de les Aigües ocupa els edificis modernistes de la Central de Cornellà, la planta que Aigües de Barcelona va inaugurar el 1909 per extreure aigua de l’aqüífer del Baix Llobregat i abastir Barcelona. Actualment, la Central de Cornellà continua fent la mateixa funció que fa un segle. Així doncs, el museu és a la vegada una indústria en funcionament.

 

• MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS DE BARCELONA

Parc del Fòrum , pl. Leonardo da Vinci, 4 i 5. 08019 Barcelona.

Tel. 93 256 22 00

www.museuciencies.bcn.cat

 

EXPOSICIONS:

«EnveriNATs»

Exposició que recull una selecció dels animals més verinosos de la natura.

 

«Pàgines Vives»

Es tracta d’un recull sobre la ciència als llibres desplegables.

 

Planeta Vida

L’exposició de referència del Museu de Ciències Naturals proposa un viatge a través de l’evolució conjunta de la Terra i la vida i fa un retrat de la diversitat de la natura a través de les col·leccions del museu -un valuós patrimoni de tres milions d’exemplars- i dels recursos multimèdia més actuals. Planeta Vida ocupa un espai de 3.000 m2 que s’estructura en tres grans àmbits: La Biografia de la Terra, La Terra Avui i les Illes de Ciència.

 

ACTIVITATS:

A les 19.30 i 22.15h

Projecció del documental d’Albert Solé Records del gel

Presentació: 15 min; projecció: 55 min; torn de preguntes: 15 min.

 

A les 19.30 i 22.30h

Espai sonor Els sons de l’Antàrtida

Un viatge a l’Antàrtida per mitjà de diferents imatges i sons. L’activitat està dirigida a totes les edats.

La Nit dels Museus és una iniciativa del Consell d’Europa en què participen més de quatre mil museus de quaranta països i que enguany arriba a la seva desena edició. Una nit en què la festa és cultura i la cultura és una festa! I si la Nit se’t queda curta per gaudir de totes les propostes, no et preocupis. A la Nit dels Museus li segueix el Dia Internacional dels Museus: portes obertes a la majoria dels museus també el diumenge 18 de maig.

 

Més informació al web de la Nit dels museus.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *