Periodisme científic amb vent de tramuntana

De vegades tendim a pensar que la investigació científica més puntera de Catalunya es realitza a Barcelona. Abusem d’aquest “capitalisme” i ens oblidem de províncies com Girona. I científicament, Girona té molt a ensenyar. Tretze periodistes científics de diferents països europeus ho han pogut comprovar durant aquests dies.

 

 

Girona. Kaianders Sempler.

 

Denominat “Study Trip”, aquest intens recorregut científic ha estat organitzat per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la Universitat de Girona i coordinat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica, amb el suport de l’European Union of Science Journalists’ Associations (EUSJA). Durant tot just tres dies, del 25 al 28 d’octubre, la delegació de periodistes ha recorregut els centres de recerca més punters de la zona. Una tasca gens fàcil si tenim present que la xifra de centres superava la desena i el temps útil per a veure’ls, tot just arribava a les 24 hores.

 

D’aquesta manera, el dilluns 25, els periodistes van realitzar un itinerari científic a través del nucli històric de la ciutat de la mà del químic Josep Duran. Les baixes temperatures i la forta tramuntana no van impedir que la delegació gaudís amb les explicacions del científic. A més, un guia local els va explicar els principals llocs d’interès del centre històric.

 

El dimarts 26 va ser un dels més intensos del programa. Els periodistes, acompanyats per Miquel Duran, científic del Departament de Química i l’Institut de Química Computacional de la Universitat de Girona; Ingrid Aznar, responsable de Ciència del gabinet de comunicació de la Universitat i Mercè Piqueras, presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, van realitzar una visita pel Rectorat i algunes facultats de la Universitat de Girona. Tots ells van ser rebuts per Josep Calbó, vicerector de recerca i tecnologia de la universitat. A continuació la delegació va visitar el Museu Dalí de Figueres. Els periodistes van gaudir amb la genialitat de l’artista, que va saber combinar a la perfecció l’art amb complexos conceptes científics.

 

Museu Dalí de Figueres. Laura Chaparro.

 

El trepidant viatge seguia i ara anava rumb a Monells, per conèixer les instal·lacions de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA). I no va ser una visita qualsevol. Després d’una explicació formal de les funcions del centre (líder en el seu camp), els periodistes van visitar les instal·lacions enfundats en vestits especials, per no contaminar els dispositius.

 

Moment divertit en IRTA. Laura Chaparro.

 

Després d’aquesta visita, de tornada a Girona, la delegació es va aturar al Parc Científic i Tecnològic. El seu director, Pere Condom, va explicar amb detall les seves característiques i va mostrar els seus desitjos que, en un curt període de temps, el Parc arribi a convertir-se en un lloc tan punter com Silicon Valley. El dia no havia acabat i els periodistes van visitar el Centre d’Investigació de Robòtica Submarina (CIRS) del Parc Científic. Sorpresos, van observar com un robot es movia rítmicament submergit en una petita piscina situada en el centre i van conèixer les funcions d’aquests dispositius.

 

Robot del CIRS. Laura Chaparro.

 

I si dimarts va ser intens, dimecres 27 prometia el mateix. A primera hora, els periodistes van conèixer les instal.lacions de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA). Tant el seu vicedirector, Sergi Sabater, com els investigadors que van ensenyar les instal·lacions, van respondre amablement les nombroses preguntes que els van realitzar els periodistes. Després, sense perdre temps, el grup va visitar l’Institut de Química Computacional (IQC) i Química Supramolecular i Bioinorgànica (QBIS). Els investigadors Lluís Blancafort, Miquel Solà i Miquel Costes van explicar l’estat dels seus projectes. A continuació el grup es va aturar en Microbial, una empresa derivada de biotecnologia (spinoff) dedicada a desenvolupar sistemes d’anàlisi que detecten, per exemple, la presència de legionel·la o salmonel·la. Laia Calvó va mostrar als assistents un d’aquests kits d’anàlisi. Després va ser el torn del Centre Genètic Cardiovascular, dirigit per Ramón Brugada. Les seves sorprenents explicacions sobre el paper de la genètica en les malalties cardiovasculars no van deixar indiferent cap dels assistents, que van gaudir amb els exemples aportats pel científic.

 

Investigadora de QBIS. Laura Chaparro.

La següent parada era Blanes, en concret el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), dependent del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). El seu director, Daniel Martín, acompanyat de diversos investigadors, va explicar als periodistes els diversos projectes que desenvolupa el centre, relacionats amb la biologia marina, l’ecologia i la sostenibilitat.

 

Miquel Duran al CEAB. Laura Chaparro.

 

Després la delegació va canviar el rumb i es va dirigir com a últim destí a Barcelona, concretament al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), que depèn de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra. Maruxa Martínez, de l’àrea de comunicació, va guiar-los per les instal·lacions del parc, on alguns investigadors els van explicar la recerca que hi fan. Els periodistes van mostrar un gran interès pels estudis epidemiológics dirigits per Manolis Kogevinas centrats en el possible efecte cancerigen a llarg termini dels productes desinfectants de l’aigua potable i l’aigua de piscines i van envejar l’espai de treball i les terrasses del parc, a pocs metres de la Mediterrània.

 

Més d’una desena de centres visitats en tot just 24 hores útils mereixien la seva recompensa. Per això, en tot moment, els menjars i sopars que van degustar els periodistes es van basar en productes típics de la terra, on no va faltar el vi de l’Empordà. Periodistes de Bèlgica, República Txeca, Finlàndia, Alemanya, Itàlia, Hongria, Holanda, Rússia, Suècia i el Regne Unit aprenent una infinitat de coneixements científics, i també de la cultura catalana en un racó de la comarca del Gironès, acompanyats per la tramuntana.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *