L’ACCC renova la Junta Directiva i presenta nous projectes de cara al 2023

El passat dilluns 20 de març es va celebrar la XXXa Assemblea General de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Durant l’acte es va repassar el resum d’activitats de l’associació del 2022, la memòria de tresoreria, l’informe de la presidència i la votació de la nova Junta Directiva de l’ACCC.

Després de llegir i aprovar l’acta de l’assemblea del 2022, el president Rubén Permuy i la vicepresidenta Anna May Masnou, van recordar les principals activitats del 2022 i van explicar els projectes i iniciatives que actualment l’associació té en marxa. 

L’ACCC continua creixent amb nous projectes i iniciatives

Actualment, l’ACCC compta amb 358 socis i 692 llistaires interessats en la comunicació, divulgació i periodisme científic. A xarxes socials els seguidors continuen creixent. L’ACCC forma part de la European Union of Science Journalists’ Associations (EUSJA), de la World Federation of Science Journalists (WFSJ), de la Confederación de Sociedades Científicas de España (COSCE), de la Xarxa d’Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) i participa al Consell Català de Comunicació Científica (C4).

A dia d’avui, són entitats col·laboradores de l’associació: la Fundació Agbar, Ciment Català, la Fundació BBVA, la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI), la Fundació “la Caixa”, la Universitat Internacional de València (VIU) i l’Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras. 

Un any marcat per la perspectiva de gènere i els projectes europeus

El grup de Pespectiva de Gènere en la Ciència segueix amb la itinerància de l’exposició “Científiques Catalanes 2.0tot destacant la importància de continuar promovent el projecte per tot el territori català. Com a novetat, el projecte “CientífqArt: Murals de Científiques Catalanes” va arribar a 3 poblacions de les terres de Lleida: les Borges Blanques (Garrigues), Corbins (Segrià) i Lleida, amb tres murals dedicats a científiques catalanes en centres educatius. Per últim, el concurs de Scikus amb perspectiva continuarà després de l’èxit de les dues edicions precedents.

D’altra banda, el projecte europeu ENJOI seguirà amb la seva activitat. Aquest any, dintre del marc d’ENJOI, l’ACCC va protagonitzar una taula rodona amb periodistes europeus i llatinoamericans al Science Journalism Forum 2022. La Nit Europea de la Recerca a Catalunya, reprendrà un any més la seva activitat, en la qual l’ACCC coordina el node de Barcelona i en lidera la comunicació.

El Grup de Treball Espai Nano participa en diferents activitats i esdeveniments de divulgació de la nanociència, com el festival 10alamenos9. El recentment creat Grup de Treball de Política Científica POLCICOM inicia el seu recorregut aquest 2023, i té previst impartir seminaris per a la formació complementària dels seus components, així com reunions per establir plans estratègics.

Continuem compartint ciència, art i divulgació

L’ACCC participa any rere any per cultivar la divulgació científica amb projectes com Illustraciencia que celebra aquest any la 10a edició del Premi Internacional d’Il·lustració Científica i Naturalista, i amb motiu de l’Any Cajal, incorporarà una nova categoria al Premi centrat en la neurociència. Així mateix, co-organitza i participa en altres projectescom l’esdeveniment BCNspiracy, l’agenda Buscaciència,  el 12è concurs de vídeos X(p)rimenta, el projecte PerCientEx, que celebrarà la seva 7a edició gràcies a la col·laboració amb Science for Change, o les converses Live Talks, organitzades amb CosmoCaixa.

Juntament amb Vil·la Urània s’han organitzat nombrosos tallers i sessions formatives gratuïtes de comunicació i divulgació científica, impartides per socis de l’ACCC i obertes a tot el públic, les quals continuen aquest 2023. De la mateixa manera, l’ACCC col·labora amb la 16a Festa de la Ciència de Barcelona en la moderació de les microxerrades, difusió i altres activitats, o amb l’esdeveniment Pint of Science en la seva difusió, entre d’altres. A més, durant el 2022 es van organitzar visites guiades gratuïtes a l’exposició Sol del Museu de la Ciència CosmoCaixa o a l’exposició Cervells del CCCB. L’ACCC també contribueix en la difusió d’iniciatives com la Setmana de la Ciència o la Jornada de Santa Llúcia.

L’ACCC renova la seva Junta Directiva

Com a fet destacat d’aquesta assemblea, destaca la renovació de la junta amb tres noves incorporacions: Marta Pulido, química i doctora en biomedicina, i tècnica de comunicació científica a l’IDIBAPS, entra com a vocal de política científica; Montse Cartañà, comunicadora a ComCiència de la UCC+i i al Gabinet de Comunicació i Màrqueting de la URV, entra a la vocalia Territorial de Tarragona en substitució de Cinta S. Bellmunt; i, per últim, Cristina Mallo, comunicadora a ComCiència de la UCC+i i al Gabinet de Comunicació i Màrqueting de la URV, entra com a vocal de Relacions amb les UCC+i. A part de Cinta S. Bellmunt, també deixa la junta Sílvia Frias, vocal de medi ambient. 

Tot complint amb el procediment indicat als estatuts de l’ACCC, es va aprovar i constituir la nova Junta Directiva, encapçalada per Rubén Permuy com a president, Anna May com a vicepresidenta, Estibaliz Urarte com a secretària general i Jordi Balaguer com a tresorer. També en formen part com a vocals Mireia Ortega (relacions internacionals), Jaume Estruch (vocalia jurídica), Jordi Díaz (activitats de divulgació), Miquel Sureda (llista de corres), Sílvia Simon (vocalia Territorial a Girona), Meritxell Soria (vocalia Territorial a Lleida), José Antonio Padilla (educació científica), i les tres ja esmentades, Marta Pulido (política científica), Montse Cartañà (Territorial de Tarragona) i Cristina Mallo (UCC+i). 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *