L’exposició del XI Premi ‘Illustraciencia’ s’estrena al MNCN amb elements accessibles per persones amb discapacitat visual

  • El certamen premia tres categories: Científica, Naturalista y Any Cajal
  • La inauguració de la mostra serè el 9 de juliol a less 13:00 horas i inclourà l’entrega de premis
  • Es podrà visitar en el Museu fins al 6 d’octubre. Després, itinerarà pels centres que la sol·licitin

L’XI Premi Illustraciencia inaugurarà el proper 9 de juliol en el Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC) la mostra de les 40 obres seleccionades del certamen, que va tancar amb unes 500 obres presentades. La gran novetat d’aquesta undècima edició és que l’exposició inclou elements perquè les persones amb discapacitat visual puguin gaudir-la. Entre d’altres adaptacions, les tres il·lustracions premiades han estat impresses en relleu i en braille i compten amb un QR que dirigeix a un Map’s Voice, una sol·lució d’accesibilitat intel·ligent desenvolupada per la iniciativa Puntodis, on es podran escoltar les descripcions i els continguts relacionats amb les obres a través dels dispositius mòbils. 

L’XI Premi Illustraciencia ha estat convocat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), a través de la seva Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciudadana (VACC-CSIC) i el Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC). 

L’adaptació de l’exposició d’Illustraciencia 11 ha estat possible gràcias a la col·laboració de l’ACCC en la descripció de les obres i al projecte ‘Cultura científica accesible para personas con discapacidad en el CSIC’, coordinat per la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC amb el finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), adscrita al Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.   

El jurat d’aquesta edició del certamen va otorgar un premi de 1.000 euros per cada categoria convocada: Il·lustració Científica, Il·lustració Naturalista i Any Cajal, així com quatre mencions especials. A més, es va adjudicar una menció especial del públic mitjançant votació popular. L’exposició inclou també les tres adaptacions en relleu de les obres premiades, 40 panells que expliquen amb un codi QR imprès en relleu i en braille que les persones que ho necesitin podran ubicar a través del tacte, i que dirigeix a una pàgina web amb una descripció adaptada i la informació de l’obra. 

La mostra s’inaugurarà el 9 de juliol a les 13:00 hores al MNCN-CSIC amb un petit acte d’entrega de premis i la participació de Pura Fernández, vicepresidenta Adjunta de Cultura Científica y Ciència Ciudadana del CSIC; Borja Milá, vicedirector d’Exposicions del MNCN; Pilar López García Gallo, vicedirectora de Comunicació i Cultura Científica del MNCN; Miquel Baidal, fundador y CEO de la iniciativa Illustraciencia; Jaime Pérez del Val, cap de Cultura Científica y Ciència Ciudadana de la VACC-CSIC; Carmen Lafuente, responsable de l’oficina de ciència inclusiva del CSIC; i Jon Ibarra, CEO de Puntodis. L’exposició romandrà oberta en el MNCN-CSIC fins el 6 d’octubre, per iniciar després la seva itinerància pels centres que la requereixin. 

Quinze anys d’Illustraciencia

Illustraciencia va néixer el 2009 amb l’objectiu de divulgar y premiar la il·lustració científica, mostrar el treball de les persones que es dediquen a aquesta feina i apropar la ciència a la societat.   A més del concurs internacional, la iniciativa organitza cada any nombroses activitats. El passat mes de juny, Illustraciencia va cel·lebrar la IV edición del seu Congrés Internacional Online d’il·lustració científica, un esdeveniment gratuit destinat a promoure aquesta disciplina i la professionalització de la mateixa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *