PerCientEx torna aquest any amb un nou format: CIÈNCIA (NO)-FICCIÓ, periodistes que narren la ciència en viu

El periodisme científic està canviant i explorant formes noves i diferents de narrar la ciència. Entre elles, el podcast narratiu, el teatre de no ficció i el videopodcast. Aquestes formes trenquen les costures del periodisme tradicional i l’inunden amb la literatura i la performance

Tres periodistes d’àmbit iberoamericà, autors de produccions excel·lents i innovadores en aquests àmbits, seran els protagonistes de la cinquena jornada de l’Observatori PerCientEx que torna un any més al Museu de la Ciència CosmoCaixa el proper 19 de juny, de 18h a 20h, en una edició especial i diferent de les anteriors. Les inscripcions per assistir a l’esdeveniment, que és gratuït, ja estan obertes.

Els tres periodistes -la mexicana Maricarmen Climént, l’argentí Federico Bianchini i l’espanyola Irene Baños– duran a terme actuacions en viu vinculades amb el seu treball sobre ciència, salut i medi ambient, que s’han creat expressament per a la jornada

Què és l’Observatori PerCientEx? 

L’Observatori PerCientEx (“Periodisme Científic d’Excel·lència”) recopila exemples de periodisme de qualitat sobre ciència, salut, medi ambient i tecnologia a l’àmbit iberoamericà i pretén crear una comunitat de periodistes i lectors/es compromesos amb les bones pràctiques en la comunicació de la ciència als mitjans. És una iniciativa impulsada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) amb la col·laboració de la Fundació ”la Caixa” i amb el suport del Gabinet de Comunicació i Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Qui són i què faran els protagonistes d’aquest any?

La jornada PerCientEx d’aquest any és una edició de transició, en què no es presentarà una nova base de dades exhaustiva de treballs destacats, sinó que s’exploraran formats més creatius i trencadors. Els tres protagonistes de la jornada han creat especialment per a aquest esdeveniment actuacions que van del reading, al monòleg i a la xerrada interactiva. Aquestes intervencions es basen en les seves exitoses experiències en l’àmbit del podcast narratiu, el teatre de no ficció i del videopodcast.

Comunicadora científica centrada en els riscos dins de l’atenció mèdica i els mitjans. Més de 10 anys d’experiència en periodisme a TV, ràdio i plataformes digitals. Per això, va rebre el Premi Nacional de Periodisme científic sobre Sostenibilitat (2014) i una nominació com a millor reportera de televisió (2018). Actualment pertany al Consell Assessor del Science Media Centre d’Espanya, a l’equip de Sense about Science. Climént és coautora de la sèrie de podcast “Pan Pa’l Susto”, del millor que s’ha fet en els darrers anys a l’àudio de no ficció en espanyol. A la sèrie, les autores relaten històries de salut potents i humanes en el seu context científic i social. 

Federico Bianchini és escriptor i periodista argentí. Llicenciat en Comunicació, va guanyar el premi Don Quijote (EFE/Reyes de España) i el premi Las Nuevas Plumas (UDG, Guadalajara). Va treballar com a redactor als diaris Clarín i La Razón i com a editor a la revista Anfibia. Ha publicat els llibres de crònica “Desafiar al cuerpo” i “Cuerpos al límite” (Aguilar). Després de passar un mes al’Antàrtida va escriure “Antártida: 25 días encerrado en el hielo” (Tusquets) amb el que va obtenir la Beca Michael Jacobs de la Fundació Gabriel García Márquez (FNPI). Col·labora amb mitjans nacionals i internacionals (GatopardoEl País semanalNew York Times, entre d’altres). A l’octubre de 2023, va editar “Tu nombre no es tu nombre” (libros del K.O.). Bianchini, destacat representant del periodisme narratiu llatinoamericà, ha portat recentment al teatre la seva crònica sobre el seu viatje al’Antàrtida, en una nova visió de la seva carrera creativa.

Periodista multimèdia amb un fort enfocament en el medi ambient i el canvi climàtic. Autora del llibre Ecoansias (Ariel, 2020) i coautora dels llibres Accionistes del Canvi (BoldLetters, 2022) i Che cosa è la bioeconomia (Edizioni Ambiente, 2019). Actualment contribueix al desenvolupament de l’estratègia de comunicació sobre Alfabetització Mediàtica i Informacional i periodisme ambiental a Amèrica Llatina per a DW Akademie. També és missatgera #climateverified, una iniciativa de les Nacions Unides, TikTok i Purpose. És coautora i presentadora juntament amb Isabel Moreno de l’exitós videopodcast “Estem molt verds”, pensat per a xarxes socials. 

Programa de l’acte

18.00 Presentació de PerCientEx. 

18:05 Benvinguda Museu de la Ciència CosmoCaixa, a càrrec del seu director, Valentí Farràs

18.10 Benvinguda UAB i ACCC, a càrrec de Santiago Tejedor i Rubén Permuy

18:20 Intervenció Maricarmen Climént 

18:50 Intervenció Federico Bianchini 

19:20 Intervenció Irene Baños

19:50 Tancament.

Inscriu-te a través d’aquest formulari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *