Prop d’un miler d’estudiants secundaria se sumen a la I Olimpíada Científica Juvenil

La I Olimpíada Científica Juvenil Espanyola (I OCJE) arriba trepitjant fort. La primera edició d’aquesta olimpíada científica, adreçada a alumnes de l’ESO, ha comptat amb la participació de 861 alumnes de tot just 15 anys, repartits per diverses ciutats del territori espanyol: el dijous 26 de setembre, 200 participants van competir a Màlaga i Múrcia, i el divendres 27 de setembre, van ser 700 els estudiants que van participar a Madrid, Barcelona, ​​Saragossa, Santiago de Compostel·la, Oviedo, Bilbao i Conca.

Rere l’OCJE es troba QuinteScience, l’associació nacional —juvenil i sense ànim de lucre— d’antics participants en les olimpíades científiques. El grup de joves que la forma porta gairebé una dècada organitzant esdeveniments per a la promoció del paper de la ciència a la societat, tant des de la perspectiva de la divulgació com de l’educació. Aquest nou projecte sorgeix arran de l’Olimpíada Científica Juvenil Internacional (IJSO), un esdeveniment que compta amb una llarga trajectòria i la participació d’un centenar de països.

 

 

180 estudiants emprovant-se ulleres de difracció durant l’OCJE a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona

 

Aquesta olimpíada destaca principalment pel seu públic jove i el seu caràcter multidisciplinari. A més, s’atorga gran importància al treball en equip i a les habilitats deductives dels participants.

La I OCJE a Catalunya

A Barcelona, ​​la participació va ser de 180 alumnes de 38 instituts de totes les províncies catalanes. Els estudiants es van enfrontar a un examen tipus test que valorava molt més que els coneixements impartits a l’aula, ja que, segons l’organització, l’objectiu era avaluar també la seva “creativitat i capacitat de raonament”. A més, els estudiants van poder posar en pràctica el que havien après a classe, tot experimentant amb l’espectre de la llum gràcies a la col·laboració de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).  

Tal com ha anunciat aquesta tarda QuinteScience, els alumnes Emma Cardona Gómez, Pol Mingot Pere i Hongwei Zheng, de l’Institut Marta Mata (Montornès del Vallès) s’han proclamat vencedors en la fase autonòmica catalana. La segona posició ha caigut en mans del Lucas Manzano Barbaria, el Guillem Marquès Segura i el Cristian Rei Marquez (Institut Montserrat Miró i Vilà, Montcada i Reixac) i el tercer lloc l’han ocupat l’Omar Elallaly Gajardo, la Yixue Lin i el Carlos Tranca Gheorghe (Institut Joaquim Rubió i Ors, Sant Boi de Llobregat).

Els guanyadors es desplaçaran a Santiago de Compostel·la per representar Catalunya en la fase nacional, que se celebrarà entre els dies 16 i 19 d’octubre. Allà, posaran a prova el seu intel·lecte, enginy i capacitat de treball en equip en una sèrie de proves teòriques i pràctiques, individuals i per equips, amb l’objectiu de formar part de la selecció nacional. Aquesta fase compta amb el suport de la Universitat de Santiago de Compostel·la, Xacobeo 2021 i la Xunta de Galícia.

 

 

Foto grupal dels més de 200 participants i professors a l’OCJE de Catalunya

 

Estudiants de secundària durant l’examen de l’OCJE

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *